20 Kasım 2009 00:00

Washington’da Ergenekon tartışması

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen bir konferansta Ergenekon davası tartışıldı.

Paylaş

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen bir konferansta Ergenekon davası tartışıldı. ABD kongresine ait bir toplantı salonunda, Arı Vakfı tarafından düzenlenen “Ergenekon” konulu tartışmada, “Türkiye’nin Ergenekon Soruşturması: Gerçekle Fantezi Arasında” başlıklı bir rapor yayınlayan ve 20 yıldır Türkiye’de yaşayan Gazeteci-Yazar Gareth Jenkins’ in katılımcılara raporunu özetledi.
Amerika’nın Sesi Radyosu’nun, Türkçe haberler servisinin konuyla ilgili haberinde, Jenkins’in Ergenekon iddianamelerini okuyan az sayıda kişiden biri olduğu belirtildi. Haberde, Jenkins’in, ağustos ayında yayınlanan raporunda, Ergenekon soruşturmasının paranoya ve siyasallaştırılmanın bir ürünü olduğunu iddia ettiği belirtildi. Jenkins’in, soruşturmanın siyasallaştırıldığını, 5 bin 800 sayfayı bulan iddianamelerin tutarsızlıklarla dolu olduğunu ve soruşturmanın bu şekilde yürütülmesinin adalet sistemini zedeleyeceğini, Ergenekon soruşturmasının, bazı kesimlerin ifade ettiği gibi Türkiye’nin derin devleti veya karanlık geçmişiyle yüzleşmesi olmadığını iddia ettiği vurgulandı.
DERİN DEVLET BİR GERÇEK
İddianamelerde Ergenekon diye bir örgütün olduğuna dair delil gösterilmediğini söyleyen Jenkins, Türkiye’de son 20-30 yıl içinde yaşanan bütün siyasi cinayetlerin bu soruşturma kapsamına alınmasını sorguladı. Jenkins, Ümraniye’de bir gecekonduda el bombaları bulunmasının ardından savcıların ellerinde delil olmadan bütün bu cinayet davalarının dosyalarını istediğini söyledi. Jenkins’a göre, savcılar Ergenekon örgütünün var olduğu ve bütün siyasi cinayetlerin arkasında bulunduğu varsayımına göre hareket ediyor. Türkiye’de derin devletin bir gerçek olduğunu, çetelerin bulunduğunu ve bunların üzerine bir çeşit hakikat ve uzlaşma komisyonuyla gidilebileceğini söyledi. Jenkins, derin devletin tek bir örgüt olmadığını, Türkiye’de çetelerin istediğini yaptığı bir “dokunulmazlık kültürünün” var olduğunu savundu.
Jenkins, birinci iddianamede eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun Ergenekon örgütüne üyeliğinin bir ayı aşkın sürede 26 ayrı kişiyle yaptığı 32 telefon görüşmesinden alıntılar yapılarak kanıtlanmaya çalışıldığını söyledi.
Jenkins, yine birinci iddianamenin 412. sayfasında Ergenekon örgütünün suikast hedefleri listesinin yer aldığını; daha sonra bu suikast listesinde adı olan bazı insanların soruşturma kapsamına alındığını belirti. “Örgütün suikast listesinde yer alan isimlerin aynı zamanda örgüt üyesi olduğunun” iddia edildiğini kaydeden Jenkins, “Birinci iddianamede adı suikast listesinde olan Emekli Orgeneral Şener Eruygur’un ikinci iddianamede örgütün lideri olduğu belirtiliyor” dedi.
‘PARANOYA VE MANTIKSIZLIK’
Jenkins, ikinci iddianamede Ergenekon örgütünün PKK, DHKP-C ve Hizbullah terör örgütlerini de kontrol ettiğinin iddia edildiğini belirtti. Raporunda bu ve bunun gibi örnekleri yayınlayan Jenkins, üçüncü iddianamede de “paranoya ve mantıksız” unsurların bulunduğunu savundu. Ancak Jenkins, üçüncü iddianamede suikast planlarını içeren belgelerin de yer aldığını, bunların ciddiye alınması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Bununla birlikte, Jenkins, üçüncü iddianamede de Ergenekon örgütünün varlığını kanıtlayacak bir delil bulunmadığını savundu.
Jenkins, gözaltına alınan veya tutuklanan insanlar arasında bağ kurmanın zor olduğunu ancak bu listenin hükümete muhalif isimlerden oluştuğunu anlattı. Jenkins, “Benim değerlendirmeme göre hakkında suçlama yapılan 194 kişiden olsa olsa 15 – 20’si suç işlemiş olabilir. 50-60 kadarı, görüşlerini tatsız bulduğum ultramilliyetçilerden oluşuyor. Geri kalanı suçsuz” diye konuştu.
SİYASİ KUTUPLAŞMA
Türkiye’deki siyasi kutuplaşmanın ciddi bir tehlike olduğunu kaydeden Jenkins, soruşturma şeklinin “son derece endişe verici” olduğunu söyledi. Jenkins Türkiye’de iki farklı otoriter eğilimin mücadele ettiğini kaydetti. Gazeteci Yazar Gareth Jenkins, “Toplum içindeki siyasi kutuplaşmanın yargı sistemine de girdiğini” söyledi.
Jenkins, Başbakan Erdoğan’ın bu süreci yönetmediğini, ancak soruşturmanın bu şekliyle sürmesine izin verdiğini savundu, soruşturmanın arkasında Fetullah Gülen hareketinin olduğunu ileri sürdü.
Önceki gün Amerika’nın Sesi’nin sorularını da yanıtlayan İngiliz Araştırmacı Gareth Jenkins, dördüncü iddianamenin hazırlanmasından sonra raporunu genişletmeyi de planladığını söyledi. Jenkins, yöneltilen eleştirilere yanıt verirken, Ergenekon soruşturmasını destekleyenler ile Ergenekon soruşturması ve yargılamanın yapılış tarzına şüpheyle yaklaşanların söz almaları ve soru sormaları salonda elektrikli bir hava yarattı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Demirtaş, dinlenmeyen kişi sayısını sordu

SONRAKİ HABER

Çubuğu tersine bükmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa