20 Kasım 2009 00:00

Şeker işçileri hükümeti uyardı

Satışa çıkartılan, Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarında ihale için son teklif verme günü olan dün ...

Paylaş

Satışa çıkartılan, Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarında ihale için son teklif verme günü olan dün Şeker-İş’in Türk-İş’le birlikte düzenleyeceği basın toplantısı, işçilerin seslerini yükselttiği eyleme dönüştü.
Basın toplantısı öncesi Türk-İş’in önünde toplanan şeker işçileri, açtıkları dövizler ve attıkları sloganlarla hükümeti protesto ettiler. “Cargill’e yumuşak, pancara Kasımpaşalı” sloganı ile AKP Hükümeti Başbakanı Erdoğan’ın Cargill’e desteğine dikkat çeken işçiler, “Ha fabrikayı sat ha atom bombası at”, “Pancar yoksa tarım da yok”, “Şekerimiz ak, bahtımız kara”, “Pancar ektirme çiftçi olmasın, fabrikayı kapat işçi kalmasın”, “GDO’lu mısır şekeri istemiyoruz” gibi dövizler açtılar. Sık sık hükümeti uyaran sloganlar atan işçiler, üzerinde “GDO’lu” yazan mısırı ve bu mısırdan üretilen şekeri döktüler. Protestolarını basın toplantısı salonunda da sürdüren işçiler, alkış ve sloganlarla mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
‘ANTİŞEKER LOBİLERİ İŞ BAŞINDA’
Türk-İş Yönetimi ile bağlı sendikalardan başkan ve yöneticilerin de katıldığı toplantıda konuşan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, 2000 yılından bu yana şeker üreticisi uluslararası şirketlerin ve onların Türkiye’deki uzantıları olan “antişeker” lobisi tarafından şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için baskıların her geçen gün artarak devam ettiğini söyledi.
Bu baskılar çerçevesinde Türkşeker’in özelleştirme programına alındığını ve Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve Yozgat fabrikalarının ihaleye çıkarıldığını aktaran Gök, “Portföy-C’yi oluşturan bu fabrikalar özelleştirildiğinde en az üçünün kapandığı görülecektir. Sektördeki özelleştirmelerin devam etmesi neticesinde ise Türkşeker zarar etmeye başlayacak, özellikle doğu bölgelerimizde sosyal amaçlı kurulan şeker fabrikaları başta olmak üzere 18-20 fabrika kapanacaktır” diye konuştu. Gök, bu özelleştirmenin gerçekleşmesi halinde, Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan şeker fabrikalarının da kapanacağının altını çizdi.
2 MİLYON KİŞİ ETKİLENECEK
Bu fabrikaların satılması durumunda, 300 binin üzerinde pancar işçisinin pancar tarımından dışlanacağını, 13 binden fazla şeker işçisinin işsiz kalacağını belirten Gök, “Aileleri ile birlikte düşünüldüğünde doğrudan etkilenenlerin sayısı 2 milyona ulaşacak” dedi. Türkşeker’in özelleştirilmesi ile şekerin yan ürünlerinde de dışa bağımlı hale gelineceği uyarısı yapan Gök, “İşsizliğin daha da büyüyeceği, yaklaşık 1 milyon dekar alanda pancar üretimi yapılamayacağı, pancar üretiminin 4.5 milyon ton, şeker üretiminin 550 bin ton daralacağı ve ülke ekonomisinin 1.5 milyon liradan fazla katma değer kaybı yaşayacağı” gerçeğine de dikkat çekti.
Gök, özelleştirmenin aksine Türkiye’nin krizden çıkışı için anahtar rol üstlenmesi gereken sektörün, sırf kâr amacıyla hareket eden özel kesimin, şeker lobilerinin insafına terk edilmemesini istedi.
EN ÇOK AKP ÖZELLEŞTİRİYOR
“Özelleştirmelerin açtığı yaralar hâlâ kanarken hiç ders alınmamışçasına gündemde Türkiye Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesi bulunmaktadır” diyen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ihaleye çıkarılan fabrikaların, her yıl kâr ettiğini, bu kapsamda, Türkşeker’in 2008 yılı kârının 3.2 milyon TL olduğunu aktardı. Kumlu bu özelleştirmenin “Altın yumurtlayan bir tavuğu daha kesmek, ülkenin daha da fakirleşmesi” anlamına geleceğini söyledi.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ülkenin en köklü kurumlarından birinin ‘tarih’ olacağını belirten Türk-İş Başkanı Kumlu, Gök’ün kendisine teslim ettiği 400 bin imzayı Başbakanlık ve ilgili kurumlara ileteceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

TÜRK-İŞ GREVE DESTEK VERİLECEK
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu gazetecilerin bir sorusu üzerine de 25 Kasım’da KESK ve Kamu-Sen’in iş bırakma eylemine destek vereceklerini söyledi.
Teşkilata yazı çıkardıklarını kaydeden Kumlu, işyerlerinde işçi ve memurların birlikte çalıştığını, memurların iş bıraktığı yerde işçilerin de zaten çalışamayacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

‘Görevde değil grevde olacağız’

SONRAKİ HABER

Demirtaş, dinlenmeyen kişi sayısını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...