20 Kasım 2009 00:00

Kürtçe konuşan DTP’lilere 6’şar ay hapis cezası

YETKİLİLERİN Kürtçe üzerindeki baskıların sona erdiği yönündeki iddiaları devam etse de yargının Kürtçe üzerindeki baskılarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

Paylaş

YETKİLİLERİN Kürtçe üzerindeki baskıların sona erdiği yönündeki iddiaları devam etse de yargının Kürtçe üzerindeki baskılarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. DTP’nin İzmir Karabağlar Belediye Başkan Adayı Cemal Coşkun ve Gaziemir İlçesi Belediye Başkan Adayı Şeyhmuz Seyhan 29 Mart’ta yapılan yerel seçimler öncesi düzenlenen seçim etkinliklerinde yaptıkları Kürtçe konuşmadan dolayı 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İzmir 6. Sulh Ceza Mahkemesi, 29 Mart Yerel Seçimleri’nde Demokratik Toplum Partisi (DTP) Karabağlar Belediye Başkan Adayı Cemal Coşkun ve Gaziemir Belediye Başkan Adayı Şeyhmuz Seyhan’ı Kürtçe propaganda yaptığı için 6’şar ay hapse mahkum etti. Mahkeme, karar duruşmasında 298 sayılı “Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunu”nun 58. maddesi yollamasıyla ve 151/2 maddesi uyarınca iki kişiyi 6’şar ay hapse mahkum etti. Hapis cezası, 3’er bin TL adli para cezasına çevrildi. Her iki eski aday da, birçoğu Türkçe bilmeyen seçmenlerine Kürtçe seslendikleri gerekçesiyle suçlu bulundu. Halen DTP PM üyesi olarak görevini sürdüren Cemal Coşkun, mahkemenin vermiş olduğu kararı temyiz edeceklerini söyleyerek, “Hükümetin Kürt açılımı bir oyalamadan başka bir şey değil. Başbakan ve bakanları Kürtçe konuşuyor, TRT Şeş, Kürtçe yayın yapıyor ama Kürtler Kürtçe konuşunca cezayla karşılaşıyorlar. Açılıma ne anlam yüklediklerini gösteriyorlar” dedi. Demokratik ve sivil bir Anayasa’ya ihtiyaç bulunduğunu söyleyen Coşkun, “Demokratik bir Anayasa çıkarılmalı. Ağrı’da Kürtçe propagandadan dolayı mahkeme beraat verirken bu davada ise ceza veriliyor. Bu da mahkemelerin çelişkisini ve siyasi kararlar verdiğini gösteriyor” diye konuştu.
(İzmir/DİHA)

KÜRTÇE YASAK

298 Sayılı Yasanın “Propaganda Yayınlarına İlişkin Yasaklar” başlıklı 58. maddesinde, “Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler, bulundurulması yasaktır. Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarıyla, diğer seçim propagandalarında, Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılması yasaktır” ibaresi yer alıyor. 151/2 maddesine göreyse, “Oy verme gününden önceki günün saat 18.00’inden sonra ve oy verme gününde umumi veya umuma açık yerlerde seçim propagandası için toplantı veya propaganda yapanlar veya bu maksatla yayınlarda bulunanlar veya ne suretle olursa olsun seçimin düzenini bozabilecek veya oy vermenin tam bir serbestlikte yapılmasına tesir edebilecek mahiyette söz, yazı veya sair suretlerle propaganda yapanlar veya asılsız şayialar çıkaranlar üç aydan altı aya kadar hapis ve 15 bin liradan 75 bin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.”
ÖNCEKİ HABER

Adıyaman’da demokratikleşme konferansı yapıldı

SONRAKİ HABER

Öymen kadar olamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...