20 Kasım 2009 00:00

Tasaruf öldürüyor

TCDD yönetiminin “Az adamla çok iş” anlayışı can almaya devam ediyor.

Paylaş

TCDD yönetiminin “Az adamla çok iş” anlayışı can almaya devam ediyor. Muş’a bağlı Kale tren istasyonunda görevli Tren Teşkil Memuru Muhsin Karagöz işbaşındayken feci şekilde hayatını kaybetti. TCDD yönetiminin makasçı, manevracı ve gardfren unvanındaki personeli “tren teşkil memurluğu” adı altında birleştirmesinin ardından 6 kişi görevi başında öldü, 10’un üzerinde demiryolcu da sakat kaldı.
Muş’a bağlı Kale istasyonunda görevli Tren Teşkil Memuru Muhsin Karagöz, TCDD yönetiminin “tasarruf tedbirleri” çerçevesinde tek başına yapmak zorunda kaldığı manevra işlemi sırasında iki vagon arasında sıkışarak feci şekilde can verdi. Önceki gün gerçekleşen kaza ile makasçı, manevracı ve gardfren unvanındaki personelin “tren teşkil memurluğu” adı altında birleştirildiği 2004 yılından bu yana manevra işlemleri sırasında ölen demiryolcu sayısı 6’ya ulaştı.
‘AZ ADAM ÇOK İŞ’İN SONUCU
Kaza, hayatını yitiren Karagöz’ün üyesi olduğu Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS) tepkisini çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, TCDD yönetiminin “Az adamla çok iş” uygulaması sonucu, manevra personelinde gidilen kısıtlamanın ölümlere davetiye çıkardığını vurguladı.
SORUMLU TCDD YÖNETİMİ
“İnsan hayatını hiçe sayan ‘Az adamla çok iş’ uygulamaları sürdükçe bu cinayetlerin sonu gelmeyecektir” diyen Akıl, manevra personeli unvanlarının tek bir ad altında toplanmasından bu yana yaşanan ölüm ve sakatlanmaların sorumlusunun TCDD yönetimi olduğunu ifade etti.
Kazaları önleyici güvenlik önlemlerinin alınması için yöneticileri defalarca uyardıklarını anlatan Akıl, “Bütün bu acı tablonun sorumlusu, sendikamızın ısrarına rağmen gerekli önleyici güvenlik tedbirlerini almayan, taleplerimize kulak tıkayan ve uyarılarımızı görmezden gelmekte ısrar eden yönetim anlayışıdır” dedi.
ÖNLEMLER ALINSIN
Akıl, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yönetimini demiryolcuların can güvenliğinin sağlanması, iş cinayetlerinin durdurulması konusunda sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı. Demiryollarında en ağır koşullarda çalışan manevra personelinin çalışma koşullarının düzeltilmesi, ekonomik ve sosyal haklarında gerekli iyileştirilmeler yapılması gerektiğini vurgulayan Akıl, “TCDD yönetimini tren teşkil memurlarının sorunlarına karşı duyarlı olmaya, ölümlerin tekrar yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya bir kez daha davet ediyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

İŞ BIRAKARAK UYARMIŞLARDI
GEÇTİĞİMİZ ocak ayında Balıkesir Garı’nda yaşanan kazada Manevracı Lütfi Aygören, görevi esnasında iki tampon arasında kalarak feci şekilde can vermişti. Aygören’in TCDD’nin “tasarruf” uygulamaları nedeniyle yaşamını yitirmesine tepki gösteren BTS üyeleri, artan iş kazalarına karşı önlem alınması için iş bırakmışlardı. İş bırakma nedeniyle bazı bölgelerde manevra işlemi yapılmamış, Ankara’da ise “Lütfi Aygören son olsun” yazılı temsili bir tabut TCDD Genel Müdürlüğü önüne bırakılarak yönetim sorumluluğa davet edilmişti. Ayrıca Aygören’in 2 kişinin yaptığı işi tek başına yaptığı için hayatını kaybetmesinin ardından manevracıların çalışma koşullarıyla ilgili yaptığımız haberler üzerine, MAZLUMDER, yaşananları “insan hakkı ihlali” olarak değerlendirmişti.
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Formasyon yılan hikayesine döndü

SONRAKİ HABER

‘Ölümden Zor Kararlar’ın beraatı istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...