21 Kasım 2009 00:00

Genelkurmay ne film çeviriyor?

“Lahika” adı verilen belgeyle ilgili haberlere göre Genelkurmay, bizim paramızla bize propaganda yapmayı planlamış.

Paylaş

“Lahika” adı verilen belgeyle ilgili haberlere göre Genelkurmay, bizim paramızla bize propaganda yapmayı planlamış.
Eski Askeri Hakim Ümit Kardaş, askerin sivil mali denetiminin olmadığını, elindeki parayı nereye harcadığını hükümetin de tam olarak bilmediğini söylüyor.
FİLMLER, ANKETLER, BROŞÜRLER...
Taraf gazetesindeki habere göre “terör” ve “irtica” konularında çektirilecek iki filme 550’şer bin lira yapım desteği öngörülüyor. Deşifre olunmaması için bu filmler, bağlantılı bir şirket üzerinden, genel bütçeye ve genel mali denetime tabi olmayan kalemlerden (kantin gelirleri, örtülü ödenek veya OYAK şirketlerinden birinin tanıtım ve halkla ilişkiler harcaması gibi) olacak.
Taraf’ın bir başka haberine göreyse, toplumun en güvendiği kurumun ordu olduğu fikrini pekiştirmek için sonucu belli anketler düzenletilecek. Plana göre orta ölçekli bir anketin maliyeti 80-150 bin lira, maliyeti artıran en önemli kalem, anketi yorumlayacak danışman ücreti.
Star gazetesinin planla ilgili haberine göreyse, silahlı kuvvetler (TSK), ikisi Kosova ve Afganistan’da 24 yerel ve bölgesel “askeri radyo” işletiyor.
Zaman’sa, aynı kapsamdaki haberinde, 2007 ve 2008’de hazırlanan ve kara propaganda amaçlı dağıtımı yapılan ürünler ve programların sayısını veriyor:
“6 ulusal gazetede 210 bin haber, 54 çeşit afişin 231 bin 326, 46 çeşit ilan 46 adet, 16 cins bildiriden 1 milyon 486 bin adet, 3 cins broşürden 3 bin 55, 5 çeşit takvimden 3 bin 502, 393 çeşit fotoğraftan 486 adet, toplam 1 milyon 884 bin 418’inin kara propaganda amaçlı dağıtımı yapılmıştır.”
İşitsel medya: “6 cins radyo programına 535 adet, 10 cins radyo müzik paketi 233 adedinin, 3 cins radyo program metninin 3 adedi. Toplam 771 adet işitsel ürünün dağıtımı kara propaganda amaçlı yapılmıştır.”
Görsel medya: “3 cins belgeselden 2 bin 278 adet, 21 video klipten 1248, 4 senaryo metninden 4 adet olmak üzere, toplam 3 bin 530 adet görsel ürünün dağıtımı kara propaganda amaçlı yapılmıştır.”
EN BÜYÜK MEDYA AĞI
Eğer bu iddialar doğruysa; Genelkurmay hem yapımcılıkla uğraşıyor, hem bu ürünlerin üretilmesiyle ilgili “yaratıcı atölye”ye sahip ya da “dış kaynaklardan yararlanıyor”, hem bunların dağıtımını sağlıyor, hem de yayınlanacakları mecraları oluşturuyor. Yani Genelkurmay, Türkiye’nin en büyük halkla ilişkiler, yapım ve medya ağına sahip olmalı.
SORULAR
1. Genelkurmay’ın propaganda faaliyetlerinin yasal dayanağı ne? Hangi yasada, hangi madde?
2. Bu kapsamda yıl yıl, kalem kalem ne kadar para harcandı? Hangi kaynaklar kullanıldı?
3. Genelkurmay’ın herhangi bir yapıma destek vermesini sağlayan yasal düzenleme hangisidir?
4. Bu süreçte kararlar nasıl alınıyor? İşi yapacak olanın hangi şirket, hangi yönetmen olduğuna nasıl karar veriliyor? İhale mi açılıyor, ihale kapalı zarf usulü mü düzenleniyor, konkura mı çıkılıyor?
5. Bu süreçteki para transferleri vergi denetiminden geçiyor mu?
6. Genelkurmay’ın “kantin gelirleri” yıl yıl ne kadar? Nereye harcandığı nasıl denetleniyor? Bu gelir üzerinde vergi denetimi var mı?
İKİ SORU DA HÜKÜMETE:
1. Genelkurmay’ın hangi kaynaktan ne kadar para aldığını, hangi kaleme ne kadar harcadığını, yani vergilerimizden gelen kaynağın nereye harcandığını ne zaman şeffaf olarak öğrenebileceğiz? Askerin üzerinde sivil mali denetimi tam olarak ne zaman hayata geçireceksiniz? Planlanan ve gerçekleşen bütçeleri ne zaman net olarak görebileceğiz?
2. Genelkurmay bütçesini sivil yetkililerin hazırlaması uygulaması ne zaman hayata geçecek? (BİANET)
ÖNCEKİ HABER

TRT emekçilerinden türkülü protesto

SONRAKİ HABER

ALIN SİZE YÖK ÜNİVERSİTESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...