21 Kasım 2009 00:00

AKP bir kez daha tekellere boyun eğdi

BİR aydır tartışılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla ilgili yönetmelik değiştirildi.

Paylaş

BİR aydır tartışılan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla ilgili yönetmelik değiştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, 1 Mart 2010 tarihine kadar her tür GDO’lu ürünün ülkeye girişinde engel kalmadı. Böylece Hükümet bir kez daha uluslararası tekellere boyun eğdi.
İlgili yönetmeliğin üzerinden bir ay bile geçmeden GDO’lu ürünlerin denetiminden çark edildi. Alt yapı hazır olmadığı için bir çok ürünün denetlenememesi, bu yüzden de gümrüklerden geçememesi yüzünden yönetmelik değiştirildi. Artık, tıpkı daha önce olduğu gibi, hiçbir denetim olmadan insana ve doğaya zararlı ürünler serbestçe ülkeye girebilecek.
Değişiklik ile 26 Ekim’den önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin Avrupa Birliği’nin kabul ettiği kriterlere uygun olması koşulu ile izin, başvuru ve ithalat hükümleri 1 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak. Bu maddeyle 1 Mart 2010 tarihine kadar her türlü GDO’lu ürünün rahatlıkla ülkeye girebilmesinin önü açıldı.
“Gıda veya yem GDO’lardan biri ya da birkaçını toplamda en az yüzde 0.9 oranında içeriyor ise, GDO’lu olarak kabul edilecek” ve “Gıda veya yemin yüzde 0.5 ten fazla izin verilmeyen GDO içermesi halinde ithalatına, işlenmesine, nakline, dağıtımına ve satışına izin verilmeyecek” fıkraları da yürürlükten kaldırıldı. “GDO’suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO’suz olduğuna dair ifadeler bulunamayacak” ifadesi de yönetmelik metninden çıkarıldı.
Kısa süre içinde gündeme gelen yönetmelik değişikliği, bakanlığın iddia ettiği gibi düzenlemelerin GDO’lu ürünlerin kontrolünü sağlamak için değil, serbestçe ülkeye girebilmesi için yapıldığını bir kez daha gösterdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘GDO ticareti serbest’

SONRAKİ HABER

‘BEN ÇOCUĞUM UNUTMAYIN’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa