21 Kasım 2009 00:00

Hükümet altıncıya çalıştı

EFEMÇUKURU köylülerinin toprakları ve gelecekleri Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nun vereceği karara bağlı.

Paylaş

EFEMÇUKURU köylülerinin toprakları ve gelecekleri Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nun vereceği karara bağlı. Yüksek yargıdan 23 Aralık’a kadar çıkacak karar, köylülerin çoğunluğunun üzüm bağlarından oluşan topraklarının zorla ellerinden alınmasına ya onay verecek, ya da ‘dur’ diyecek. 23 Aralık’tan sonra verilecek olumlu-olumsuz bir karar ise her durumda köylülerin kaybetmesi anlamına geliyor.
Dün yapılan duruşmada da bu kamulaştırılmak istenen arazilerle ilgili hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Köylülerin avukatı Arif Ali Cangı, duruşma hakimine DİDDK’daki dosyanın davanın bütün seyrini belirleyeceğini aktararak, o kararın beklenmesini istedi. Cangı, aksi takdirde şirketin köylülerin bağlarını yok edeceğini belirterek, karar olumlu çıksa bile bunun köylüye yaramayacağını söyledi.
Bakanlık ise bilirkişi raporuna araziler için dönüm başına biçilen yaklaşık 30 bin liralık değerin yüksek olduğu iddiası ile itiraz etti. Şirketin daha önce satın aldığı araziler için ortalama 12-13 bin lira verdiği düşünüldüğünde, bilirkişinin biçtiği değerle arasındaki fark ortaya çıkmakta. Bu aynı zamanda, sonuna kadar direnen köylülerin arazilerini daha önce şirkete satanlardan 2 kattan daha fazla bir kazançları olacağını da gösteriyor. Şimdi Efemçukuru köylüleri kadar tüm İzmirliler de Danıştay DİDDK’dan çıkacak kararı bekliyor. Karar, sadece altıncıları ya da Efemçukuru köylülerini değil, içme suyu havzasında altın madenciliği işletilmek istenen İzmir’i de doğrudan ilgilendiriyor. (İzmir/EVRENSEL)

İMDADA YETİŞTİLER
Kanadalı TÜPRAG şirketi, İzmir’in içme suyu havzasında yer alan Efemçukuru köyünde altın madenciliği yapmak istiyor. Çoğunluğu üzümcülük yapan köylülerin topraklarını satmaya yanaşmaması üzerine, şirketin imdadına AKP’nin Bakanlar Kurulu yetişmişti. Topraklarını satmamakta direnen köylülerin arazilerinin “Acele Kamulaştırma Kanunu”na göre ellerinden alınabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı çıkartıldı. Eline verilen bu kozu iyi değerlendiren şirket, köylülerin satmamakta direndiği 35 parsel arazinin çoğunu, hem de bağların 5-6 yıllık üzüm gelirleri bedeline satın aldı. Bakanlar Kurulu kararı, köylüler üzerinde Demokles’in kılıcı gibi kullanıldı.
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Sac sobası esnafın yüzünü güldürdü

SONRAKİ HABER

‘GDO ticareti serbest’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa