21 Kasım 2009 00:00

Grev önlüklerini hazırlandı

Tez Koop-İş Sendikası üyesi Migros işçileri toplusözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle 24 Kasım’da greve çıkacak.

Paylaş

Tez Koop-İş Sendikası üyesi Migros işçileri toplusözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle 24 Kasım’da greve çıkacak. İstanbul’da toplanan Tez Koop-İş Başkanlar Kurulu öncesinde basına açıklama yapan Sendika Genel Başkanı Gürsel Doğru, işverenin tutumu nedeniyle grevin kaçınılmaz bir noktaya geldiğini ifade etti.
Toplusözleşmede birinci yıl için yüzde 11 ücret zammı talep ettiklerini, ikinci yıl enflasyon artı 2 puan talep ettiklerini belirten Doğru, buna karşı işverenin ilk yıl yüzde 5, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam dayattığını söyledi.
1350 mağazada çalışan 13 bin 400 üyelerinin taleplerinin kabul edilmesi için greve çıkacağını belirten Doğru, “23 Kasım’a kadar işverenden gelecek görüşme taleplerine açık olma kararı aldık. 23 Kasım mesai bitimine kadar herhangi bir görüşme olmaması halinde, 24 Kasım günü fiili grev başlayacaktır” diye konuştu.
AÇLIK SINIRINDA ÜCRET ALIYORUZ
Migros ile 1983’ten beri toplusözleşme imzalandığını belirten Doğru, bu süreçte 2 büyük grev yaşandığını, işverenin sergilediği uzlaşmaz tutumun üçüncü Migros grevini gündeme getirdiğini kaydetti. Sayıları 1350’yi bulan Migros, Tansaş ve Şok işyerlerinin tamamında üyelerinin greve çıkmaya hazır olduğunu belirten Doğru, “Bu konudaki tüm hazırlıklar yapılmıştır. Bundan sonra bu grevin en etkili şekilde sürdürülmesi için çalışmalar yapılacaktır. Migros sözleşmesi
kapsamında 13 bin 400 üyemiz bulunmaktadır. Ücretler yüksek değildir. Üstelik 2000 yılından sonra çalışanların ücretlerinde önemli kayıplar yaşanmıştır. Aradan geçen 9 yıllık süreçte iki önemli ekonomik kriz yaşanmış, genel anlamda işçi ücretleri düşmüş ve hayat daha pahalı hale gelmiştir. Gerek ülke ekonomisinin durumu gerekse 2000’den sonra Migros çalışanlarının yaşadığı kayıplar, yeni bir fedakarlık yapmayı imkansız hale getirmiştir. Üyelerimizin büyük bölümü açlık sınırında ücret almaktadır” diye konuştu.
ÜRETİMDEN GELEN GÜÇ KULLANILACAK
Çalışanlar arasındaki eşitsizliğin işverene fazla yük getirmeden, zamana yayılı ve kademeli olarak, kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Doğru, bu makul talepleri reddedildiği için grev aşamasına geldiklerini kaydetti.
“Taleplerimiz ve beklentilerimiz bellidir. Bu süreçten sonra sendikamızın yapacağı tek şey, üretimden gelen gücümüzü en etkili biçimde kullanmaktır” diyen Doğru, grev süresince dost ve kardeş sendikalardan, siyasi partilerden, basından, demokratik kitle örgütlerinden, halktan destek ve dayanışma beklediklerini ifade etti.
Basın açıklamasına katılan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ise İstanbul’daki şube başkanlarına Migros’ta olabilecek bir grev hakkında bilgi verildiğini ve herkesin hazır olmasını istediğini kaydetti.
Migros işçisine seslenen Büyükkucak, “Sendikanızın arkasında sağlam durun. Tez Koop-İş’in bu grevi başarıyla ulaştırmak için hem ekonomik gücü hem de o ufku vardır” diye konuştu.


KESK VE KAMU-SEN’E AKTİF DESTEK VERİLECEK
Tez Koop-İş Genel Başkanı Gürsel Doğru:
Tez Koop-İş Sendikası zaten prensip olarak gerek işçi sendikalarının gerekse kamu emekçileri sendikalarının bu tür eylemlerinde her zaman yanlarında olmuştur.
Geçen hafta yaptığımız başkanlar kurulunda 25 Kasım’da kamu emekçilerinin yapacağı greve özellikle kamu işyerlerimizde onlarla birlikte iş bırakarak, ya da işyerinin öznel durumuna göre değişecek bir biçimde destek verilmesi, özel sektör işyerlerinde temsilcilerin, üyelerinin eylemlere katılması konusunda karar aldık.
Bununla ilgili şubelerimize yazılı olarak pazartesi günü bir bildirimde bulunacağız. Şubelerimizden KESK’in ve Kamu-Sen’in bu grevlerine aktif destek vermelerini isteyeceğiz.
Eğer 24 Kasım’da Migroslarda greve çıkarsak zaten alanlarda olacağız. Biz onların eylem yerlerine üyelerimizi taşıyacağız, onların da bizim grev yerlerimize gelmesini isteyeceğiz.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak:
Türk-İş de genel merkezlere KESK ve Kamu-Sen’in eyleminin desteklenmesi için yazı gönderdi.
İstanbul’daki tüm şube başkanlarımıza bilgi vererek eylemlere katılma çağrısı yaptık. O gün biz de Türk-İş olarak eylemlerinde olacağız.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ulaştırma bakanı kendi başına gelince kızdı

SONRAKİ HABER

AKP’NiN DERSiM SAMiMiYETSiZLiGi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...