21 Kasım 2009 00:00

Araştırma görevlilerinin sorunları Meclis’te

ÜNİVERSİTELERDE görev yapan 33 bin 25 araştırma görevlisinin sorunları Meclis gündemine taşındı. CHP Kırklareli Milletvekili Turguk Dibek, araştırma görevlilerinin sorunları için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Paylaş

ÜNİVERSİTELERDE görev yapan 33 bin 25 araştırma görevlisinin sorunları Meclis gündemine taşındı. CHP Kırklareli Milletvekili Turguk Dibek, araştırma görevlilerinin sorunları için Meclis araştırması açılmasını talep etti.
Dibek, Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarının 2008 verilerine göre sayılarının 73 bin 724 kişi olduğunu, bunların yaklaşık yüzde 45’i olan 33 bin 25’ini araştırma görevlilerinin oluşturduğunu dile getirdi.
Araştırma görevlilerinin yükseköğretimin en temel bileşenlerinden olduğunu kaydeden Dibek, araştırma görevlilerinin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/D maddesine göre çalıştıkları için doktora eğitimlerini tamamladıkları anda kurumları ile ilişiklerinin kesildiğine dikkat çekti.
“Araştırma görevlileri, büyük bir maddi sıkıntı içerisindedir. Fikirlerini açıklama hakları bulunmamaktadır. Üniversitelerin ve YÖK’ün karar mekanizmalarında temsil ve söz hakları yoktur” diyen Dibek, araştırma görevlilerinin, 33/A maddesine göre kadroya geçirilmelerinin önemli, ancak yetersiz olduğunu ifade etti.
ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI
1990’lı yıllarda lise mezunu bir polis memurundan fazla maaş alan araştırma görevlilerinin, 2004-2009 yıllarına ait maaş verilerine göre lise mezunu bir polis memurundan az maaş almaya başladıklarını ifade eden Dibek ayrıca, görev tanımlarındaki belirsizliklere de dikkat çekti.
YÖK Kanunu’nda araştırma görevlilerinin, “araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcıları” olarak tanımlandığını hatırlatan Dibek, “Tanım belirsizliği nedeniyle, asıl işi araştırma olan bu öğretim elemanları ders anlatma, sınav sorusu hazırlama, sınav kağıdı okuma gibi işlerle adeta ‘okutman, uzman veya öğretim görevlisi’ olarak kullanılmaktadır” dedi.
Dibek, araştırma görevlilerinin sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümlenmesi amacı ile Anayasa’nın 98. maddesi, İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bilge köyü katliamı davasından bir tahliye çıktı

SONRAKİ HABER

Barış gruplarının Van’daki halk buluşmaları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...