21 Kasım 2009 00:00

KESK’liler: Amaç gözdağı vermek

5 AYDIR tutuklu bulunan KESK üye ve yöneticileri, ilk duruşmanın ikinci oturumunda hakim karşısına çıktı. 28 Mayıs’ta yapılan operasyonda tutuklanarak Kırıklar F Tipi ve Bergama Cezaevi’ne gönderilen...

Paylaş

5 AYDIR tutuklu bulunan KESK üye ve yöneticileri, ilk duruşmanın ikinci oturumunda hakim karşısına çıktı. 28 Mayıs’ta yapılan operasyonda tutuklanarak Kırıklar F Tipi ve Bergama Cezaevi’ne gönderilen 22 tutuklu ve 8 tutuksuz sanığın yargılaması, önceki gün başladı. İzmir Bayraklı Adliyesi İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada 95 sayfalık iddianamenin okunmasıyla başlayan yargılama, sanıkların savunmalarıyla devam etti.
ULUSLARARASI DESTEK
Duruşmaya çok sayıda müdahil avukat ve tutuklu yakını ile KESK Genel Başkanı Sami Evren, KESK MYK üyeleri, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, yurtdışından gelen sendika temsilcileri başta olmak üzere birçok sendikacı ve kurum temsilcisi katıldı.
Adliye dışında da, “Barış isteyen öğretmenime dokunma”, “KESK’li tutuklulara özgürlük”, “KESK’e dokunma” yazılı pankart ve dövizlerle il dışından gelen ve İzmir’de bulanan KESK’e bağlı sendikacıların başkan, yönetici ve üyeleri, duruşma süresince adliyeden ayrılmadı.
‘DARBE OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM’
35 yıldır Ankara’da oturan emekli bir öğretmen olduğunu belirten sanıklardan Yüksel Mutlu, savunmasında, jandarma tarafından evlerine yapılan baskında komşularının uyandırıldığını, çocuklarının oyun CD’lerinin alındığını söyleyerek, “Darbe olduğunu düşündüm” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye Barış Meclisi (TBM) gibi kurumlarda yaptığı çalışmaların iddianamede bir suç gibi ele alındığını dile getiren Mutlu, “İddianamede, İHD ve TBM’nin önüne sözde ifadeleri konulmuş. Bunlar sözde ise ben neyim? Bu kuruluşlar sözde değil özde kuruluşlardır. Türkiye Barış Meclisi, bağımsız bir yurttaş girişimidir, bu kamuoyu önünde yürütülen bir çalışmadır” dedi. Mutlu, bir emekli olarak KESK’e yönelik operasyonda neden tutuklandığını anlamadığını, maddi ve manevi zarara uğratıldığını belirterek tahliyesini istedi.
KESK VE KARDEŞLİK TALEBİ YIPRATILIYOR
Kamu emekçileri, ifadelerinde suçlamaları kabul etmediklerini, hiçbir yasa dışı örgüte üye olmadıklarını belirterek beraatlarını istediler. Bu operasyonun amacının, KESK gibi büyük bir kitle örgütünün yıpratılması, düşünce özgürlüğüne ve kardeşlik talebine yönelik olarak, öğrenciler de dahil olmak üzere herkese gözdağı verilmesi olduğu ifade edildi.


KADINLAR KESK’Lİ KADINLARA SAHİP ÇIKTI
İZMİR Barış İçin Kadın İnisiyatifi üyesi kadınlar, tutuklu KESK’li kadınların serbest bırakılması talebiyle eylem yaptı. Eylemde, 28 Mayıs’ta KESK’e yönelik operasyonda tutuklanan Songül Morsümbül, Gülçin İsbert, Elif Akgül Ateş, Mine Çetinkaya, Yüksel Özmen, Sakine Esenyılmaz, Meryem Çağ, Şermin Güneş, Suede Demir ve Yüksel Mutlu’nun serbest bırakılması istendi.
Kadınlar önceki gün İzmir Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde bir araya geldi. İnisiyatif adına açıklama yapan Yeliz Ergül, farklı kesimlerden gelen barış inisiyatifinden kadınlar olarak tutuklu bulunan kadınların sesini seslerine kattıklarını söyleyerek, “Barış ve özgürlük düşlerimizi söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var” dedi.
Ergül, “AKP Hükümeti adeta sıkıyönetimi andıran bu uygulamalarıyla emek ve barış güçlerini sindirmeyi amaçlamıştır. Yaşanan saldırıların bir diğer özelliği bilinçli olarak kadınların hedef alınmış olmasıdır. Kadın mücadelesinin öznesi olan kadın yoldaşlarımız usulsüzce cezaevine konulmuştur. KESK’e yapılan antidemokratik uygulamalar karşısında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyor ve KESK’li, DÖHK’lü arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mamaklılar okul talebinde ısrarlı

SONRAKİ HABER

DTP’li 7 vekil hakkındaki fezleke Meclis’e gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...