21 Kasım 2009 00:00

Muhaliflere saldırı

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) inceleme raporunda, meslek odaları hedef alınarak odaların “ideolojik bir amaç uğruna şekillendiği” iddiasına yer verilmesi tepki görüyor.

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) inceleme raporunda, meslek odaları hedef alınarak odaların “ideolojik bir amaç uğruna şekillendiği” iddiasına yer verilmesi tepki görüyor. Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve TMMOB, ortak bir açıklama yaparak meslek odalarına yönelik bu tür saldırılara karşı ortak mücadele edeceklerini belirttiler.
RAPORDA GİZLİ BİLGİLER VAR!
Devlet Denetleme Kurulu, 28 Eylül 2009 tarihinde “Kamu Kurum Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarının Teşkilat ve Mali Yapıları, Denetimleri, Organlarının Seçimlerine Dair Esasların Değerlendirilmesi ile Bunların Etkin ve Verimli Şekilde Hizmet Yürütmelerinin ve Geliştirilmelerinin Sağlanması Amacıyla Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı bir inceleme raporu yayınladı. 799 sayfa olan ve 1062 sayfa eki olan raporun bir kısmı kamuoyuna açıklanarak, “meslek örgütlerinin ideolojik-politik organizasyonlar gibi hareket ettikleri, kuruluş amaçları dışına çıkarak kâr amaçlı organizasyona benzedikleri” iddia edildi.
Rapora tepki gösteren meslek örgütleri, DDK’ya gönderdikleri yazı ile raporun tamamını istedi, ancak “raporda gizli bilgiler” olduğu gerekçesiyle meslek örgütlerine rapor gönderilmedi.
AKP’YE MUHALİF DÜŞÜNCEYE SALDIRI
Bu gelişmeler üzerine dün İstanbul Tabip Odası’nda bir basın toplantısı düzenleyen dört meslek odası DDK’yı eleştirdi. Ortak basın metnini okuyan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, iktidarın muhalif olduğunu düşündüğü odaklara yönelik hukuk tanımaz tavırlar sergilediğine dikkat çekti. Gürsoy, “Daha açık söylemek gerekirse, raporun diline hakim olan söylemin meslek örgütlerini ‘öteki’ olarak konumlandıran bir yönü olduğunu, meslek örgütlerini kamuoyu nezdinde karalama amaçlı sistemli bir faaliyet yürüttüğünü düşünmekteyiz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı gibi “ciddi” ve özenli bir yaklaşım beklenen bir kurum adına hazırlanan raporun toptancı yaklaşımını odalara yönelik bir saldırı olarak gördüklerini belirten Prof. Dr. Gürsoy, şöyle konuştu: “Hatırlatmak isteriz; bizler 1980’den sonra yakın tarihimizin her türlü baskıcı, insan haklarını çiğneyen, örgütlenmeyi ezen, demokratik hakları bastıran iktidarına karşı mücadele eden örgütleriz. Kurumsal kimliğimize yönelik her türden baskıya karşı birlikte hareket edeceğimizi, Türkiye’nin demokratikleşmesi için dün olduğu gibi bugün de bedel ödemeye hazır olduğumuzu kamuoyuna ilan ederiz.”
Basın toplantısında, bazı meslek örgütlerinin rapor hakkında suç duyurusuna hazırlandığı da belirtildi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kullandığın kadar öde sistemi

SONRAKİ HABER

‘Halk Bankası krizi fırsata çevirdi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa