21 Kasım 2009 00:00

Buca’da esnaf ‘kriz’ geçiriyor!

UYGULANAN ekonomik politikalar yüzünden kazançlarının azaldığını belirten esnaflar, dükkan kapatmayı düşündüklerini fakat iş bulamama korkusuyla böyle yaşamaya mahkum olduklarına dikkat çektiler.

Paylaş

UYGULANAN ekonomik politikalar yüzünden kazançlarının azaldığını belirten esnaflar, dükkan kapatmayı düşündüklerini fakat iş bulamama korkusuyla böyle yaşamaya mahkum olduklarına dikkat çektiler.
Esnaflar, cebinde parası olmayan yoksul halkın kendilerinden alışveriş yapamadıklarını belirterek, bundan dolayı da kazançlarının azaldığını ve ağır vergi yükünün de kendilerini ciddi bunalımlara sürüklediğini vurguladılar.
İzmir’in Buca Evka-1 semtinde bulunan Yedigöller Alışveriş Merkezi esnafı ve semt sakinleri, bir araya gelerek yaşadıkları sorunları anlattılar. “Evka-1 Halk-Esnaf Dayanışma Derneği” kurmayı amaçlayan esnaflar ve semt sakinleri, durumlarının her geçen gün daha da zorlaştığını belirttiler.
Çarşı esnaflarından Kuaför Necdet Koç, çarşıda durumun gün geçtikçe ağırlaştığını belirterek, “Halkı buraya çekemiyoruz. Şikayetler alıyoruz ve önüne geçmeye çalışıyoruz ama başaramıyoruz” dedi. Vergilerini ve aidatlarını ödemekte zorlandıklarını dile getiren Koç, “Vergiler oldukça yüksek. Kiralarımızı dahi ödeyemiyoruz. Sağa dönüyoruz vergi, sola dönüyoruz vergi” dedi. Sağlık sisteminin çökmüş durumda olduğuna dikkat çeken Koç, “Moralimiz hiç iyi değil. Buna bir çare bulunması lazım. Çare bulunmayacaksa ben vergilerimi ödemiyorum. Gerekirse gider cezaevinde yatarım” şeklinde konuştu.
‘OĞLUMA PARA GÖNDEREMİYORUM’
Lokanta işleten Oktay Yılmaz, sabahın kör vaktinde dükkanını açtığını, gece yarısına kadar çalıştığını anlatarak şöyle konuştu: “Devletin verdiği emekli maaşı bana yetmiyor. Oğlum şu an asker. Ona her ay 200 lira gönderiyorum, oğlum feryat ediyor. ‘Baba ben açım’ diye. O da yetmiyormuş gibi bana verdiği 600 lira emekli maaşı üzerinden ilaç parası kesiyor devlet. Yine bir alışveriş merkezine gidiyorum, orada da yüzde 70’ini vergi olarak alıyorlar bizden. Başka hiçbir ülkede böyle kazıklanan vatandaş görmedim. Benim gibi de enayi görmedim. Ben bu memleketi derhal terk etmek istiyorum.”
İş merkezinin yöneticisi de olan esnaf Faruk Erçer, iş merkezindeki esnafların sıkıntısının çok olduğunu belirterek, insanların işsiz olduğunu, ceplerinde para bulunmadığını, bu yüzden de alışveriş yapamadıklarını dile getirdi. Kendi imkanlarıyla sorunları çözmeye çalıştıklarını anlatan Erçer, “8 yıllık esnafım burada. Bir gün Bağ-Kur’umu yatıramadım. 11 milyara yakın vergi borcum var. Dükkan kapatmayı düşünüyoruz. Ama kapatsak bile herhangi bir yerde iş bulamayacağız” dedi.
‘CİDDİ BUNALIMLARA SÜRÜKLENİYORUZ’
Kırtasiyeci Ali Korkmaz, stopajın gereksiz yere verildiğine dikkat çekerek, “600 lira kira veren esnaf yüzde 30 kadar, yani 200 lira da stopaj veriyor. Bağ-Kur primi yüksek. Zaten ödenemiyor. İşyeri kirası kadar tutuyor. Hipermarketlere peşkeş çekiliyoruz” diyerek, sorunlarını dile getirdi.
İz-kent Mahallesi sakini Cankan Örücü de genellikle günün yarısını iş merkezinde geçirdiğini dile getirerek, “Aslında geçirmek istemiyoruz. İşsizlikten dolayı mecburen buralara geliyoruz. Asıl konu burada esnafların sıkıntısı. Onun da nedeni bizleriz. Çünkü bizler işsiziz. Cebimizde para olmadığı için onlardan yeterince alışveriş yapamıyoruz. Burada pasif insanlar olarak görülüyoruz” dedi. Çarşıda bir çay anca içebildiklerini, parasızlıktan yemek bile yiyemediklerini anlatan Örücü, “Hükümetin bu sorunlara bir çözüm bulması lazım. Hiç iyi durumda değiliz” dedi.


NE VERİYOR Kİ NE ALACAK
Fotoğrafçı Ahmet Yenican: Dükkan eşimin üzerine. Sosyal Güvenlik Destek Pirimi adı altında eşimin maaşından para kesiliyor. Bence bu sorma ver parasıdır. Benim özürlü bir çocuğum var ve çalışmak zorundayım. “Yanaşacağı limanı bilmeyen bir yelkenliye hiçbir rüzgarın faydası yoktur. Devletin hedefi ne nasıl bir iskeleye yanaşmak istiyor. Bu sorma ver paraları nereye kadar gidecek? Ne veriyor ki ne alacak?”
Anahtarcı-camcı İlhan Ağca: Taşeronlaştırma nedeniyle insanların gelirleri düştü. Esnafların da işi düştü. İşçinin memurun satın alma gücü yükseltilmezse esnafların durumu da düzelmez.
(İzmir/EVRENSEL)
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

Hükümete ‘grip’ uyarısı

SONRAKİ HABER

Kullandığın kadar öde sistemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa