22 Kasım 2009 00:00

Ankara’da 25 Kasım provası

Ankara’da emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla Kolej Meydanı’nda yapılan “Açlığa, yoksulluğa, işsizliğe ve zamlara hayır” mitinginde emekçiler “Krizin bedelini ödemeyeceklerini” haykırdılar.

Paylaş

Ankara’da emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla Kolej Meydanı’nda yapılan “Açlığa, yoksulluğa, işsizliğe ve zamlara hayır” mitinginde emekçiler “Krizin bedelini ödemeyeceklerini” haykırdılar.
Mitingde KESK ve Kamu-Sen tarafından 25 Kasım’da yapılacak uyarı grevine çağrı ön plana çıktı.
Aralarında KESK, Türk-İş ve TMMOB’un bulunduğu çok sayıda emek ve meslek örgütü ve siyasi partiler tarafından düzenlenen mitinge katılmak için Ankaralılar semtlerden kalkan otobüslerle geldikleri Gençlik Parkı önünde toplandılar.
Buradan “Açlığa, yoksulluğa, işsizliğe ve zamlara hayır” ve “25 Kasım’da grevdeyiz” yazılı ana pankartlar arkasında yürüyüşe geçen emekçiler, mitingin yapılacağı Kolej Meydanı’na geldiler. Yürüyüş boyunca, “Emekçiler el ele, genel greve” sloganları atılarak 25 Kasım’da KESK ve Kamu-Sen tarafından yapılacak uyarı grevine çağrı yapıldı.
Türk-İş’e bağlı sendikalardan Yol-İş Ankara 3 Nolu Şube ve TÜMTİS’in katılımı dikkat çekerken, Petrol-İş, Çimse-İş, Tez Koop-İş, TGS de pankart açtı. Mitingde en kalabalık korteji “krizin faturasını ödemeyeceğiz” pankart ve dövizleriyle Eğitim Sen şubeleri oluşturdu. Emek Partisi (EMEP) de “Güvenli gelecek için herkese iş, parasız eğitim ve sağlık” talebiyle mitinge katıldı. Tutuklu KESK’lilerin serbest bırakılması mitingde sloganlarla karşılık buldu.
AKP YOKSULLUĞA MAHKUM ETTİ
Miting tertip komitesi adına konuşmayı Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Tuğrul Culfa yaptı. Culfa hayata geçirilen IMF politikiları, özelleştirme ve zamlarla halkın yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi. Hükümetin krize karşı yalnızca sermayeye destek olduğunu vurgulayan Culfa, işsizlik fonunun sermayeye aktarılmak istenmesine tepki gösterdi. “Kapitalizm, bizlere, emekçi sınıflara gelecek vaat etmiyor” diyen Culfa, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele edeceğini söyleyerek iktidara gelen AKP’nin yoksullukla mücadeleyi “sadaka” kültürüne çevirdiğini kaydetti. Hükümetin “Deniz Feneri” ve Şaban Dişli yolsuzluklarına sessiz kaldığını hatırlatan Culfa, “AKP’nin dini imanı paradır, ranttır” dedi.
Hükümetin kıdem tazminatlarını budama ve işverenin yükümlülüklerini kamuya ve halka yüklemeye hazırlandığını belirten Culfa, eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğin giderek paralı hale getirildiğine dikkat çekti. Culfa, Kürt emekçi ve yoksullarının sorunlarına çözüm bulunması için öncelikle akan kanın durdurularak, eşit, özgür, demokratik bir Türkiye’de yaşamanın olanaklarının yaratılması gerektiğini vurguladı. Culfa, tüm emekçileri haklarına, geleceklerine birlikte sahip çıkmak için 25 Kasım’da yapılacak greve çağırdı.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de, uzun süredir tutuklu bulunan üyelerinin henüz yeni serbest bırakıldığını hatırlatarak, asıl hedefin KESK değil, halkın örgütlenmesini engellemek olduğunu vurguladı. Demokrasinin teminatının sendika ve kitle örgütleri olduğunu kaydeden Evren, bu nedenle tüm baskılara karşı emekçilerin örgütlenmesini istedi. AKP’nin kamu emekçilerinin TİS ve grev hakkını tanımayacağını bildikleri için 25 Kasım’da grev haklarını fiili olarak kullanacaklarını belirten Evren, emekçileri greve destek vermeye çağırdı.
Miting Grup Günyüzü’nün ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

25 Kasım’da sağır kulaklar açılacak
KAMU-SEN üyeleri 25 Kasım’da yapacakları grevi Ankaralılara duyurmak için bildiri dağıttılar.
Kamu-Sen 25 Kasım’da KESK’le birlikte yapacağı grev öncesi çalışmalarını hızlandırdı. Örgütlü oldukları tüm illerde greve katılım ve destek çağrısı yapan Kamu-Sen’liler, Ankara’da da halkı grevi desteklemeye çağırdılar.
Kızılay’da eski PTT önünde açıklama yapan Türk Tarım Orkam-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, hükümetin memurları “Hizmet üretmemekle, yan gelip yatmakla” suçlamasını kabul etmeyeceklerini söyledi. “Sesimizi duymayan, sorunlarımızı görmezden gelen, verdiği sözde durmayan, attığı imzaya sahip çıkmayan ve bizlere her defasında sokağı işaret eden iktidara, üretimden gelen gücümüzü kullanarak cevap vermek istiyoruz” diyen Demirci, 25 Kasım’da velilerin çocuklarını okula göndermemelerini, acil durumlar dışında hastanelere başvurulmamasını istedi. 25 Kasım’da “Sağır kulakları açacağız” diyen Demirci, yapacakları greve halkın da katılmasını talep etti.
Demirci’nin konuşmasının ardından Kamu-Sen üyeleri, Kızılay’da bildiri dağıtarak, Ankaralıya “grevlerine destek” çağrısı yaptılar. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Türkiye gençliğine çağrı

SONRAKİ HABER

BU NE YAMAN ÇELiŞKi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...