22 Kasım 2009 00:00

Okul arazisini iç etti

İçişleri Bakanlığı tarafından hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçen yıl görevden alınan Tuzla’ya bağlı Orhanlı Beldesi Belediye Başkanı Cemil Ekşi hakkındaki müfettiş raporları tamamlandı.

Paylaş

İçişleri Bakanlığı tarafından hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçen yıl görevden alınan Tuzla’ya bağlı Orhanlı Beldesi Belediye Başkanı Cemil Ekşi hakkındaki müfettiş raporları tamamlandı. Ekşi hakkında hazırlanan 10 ayrı raporda yaptığı yolsuzluklar ortaya çıkarıldı. Her ayrı raporda Ekşi için saptanan suçlar için ayrı ayrı hapis cezaları isteniyor. Raporlardan en ilginci Ekşi’nin okul yapılması koşuluyla belediyeye bağışlanan araziyi bedelsiz olarak üzerine geçirdikten sonra satması. Ekşi hakkında sadece bu yolsuzluk nedeniyle 11 yıldan az olmamak üzere hapis cezası isteniyor.
18 SAAT 20 DAKİKADA ALIP SATMIŞ
Ekşi hakkındaki en dikkat çeken iddialardan biri, okul yeri olarak belediyeye bağışlanan bir araziyi bedelsiz olarak üzerine geçirip, bir gün sonra başka bir hayırsevere satması iddiası idi. Müfettişler bu konu ile ilgili yaptıkları araştırmada, olayın “irtikap” olduğunu belgeledi.
Cemil Ekşi 2003 yılında bir muvaffakatnameyle okul yapılması koşuluyla belediyeye bağışlanan arazi hakkında hiç bir işlem yapmamış, araziyi belediyenin uktesine geçirmemişti.
2005 yılında ise burayı bedelsiz olarak üzerine aldığı ve hemen ertesi gün okul yaptırmak isteyen bir başka hayırsevere sattığı iddia edilmişti.
Olayın basında geniş yer bulması üzerine bir açıklama yapan Ekşi, “Ben burada bir okul yaptırıp adımı verecektim. Ancak baktım ki finansal durumum müsait değil, araziyi sattım” Demişti.
Müfettişler konuyla ilgili raporda, 1 Eylül 2005 tarihinde saat 16.40’da Cemil Ekşi üzerine geçirildiğini ve hemen ertesi günü 2 Eylül 2005 tarihi saat 11.00 itibariyle de diğer hayırsevere satış işlemenin yapıldığını tespit ederek “Bu ifadeyi, mantıklı ve iyi niyetli bulmak mümkün değildir” dedi.
Arazinin 28 Mart 2003 tarihinde noterden yapılan bir muvaffakatnameyle bedelsiz olarak okul yaptırılmak üzere belediyeye bağışlanmasına rağmen, Cemil Ekşi’nin 2005 yılına kadar bu konuda hiç bir işlem yapmaması da müfettişler tarafından “kötü niyet” olarak kayıtlara geçti.
KATINTLAYAMAMIŞTI
Cemil Ekşi, ısrarla “araziyi paramla aldım” dese de bunu kanıtlayamıyor. Konunun basında yer almasının ardından haberi yapan gazete hakkında tekzip kararı isteyen Ekşi, Tuzla Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuş, ancak tekzip kararını alamamıştı. Ekşi araziyi parasıyla aldığını kanıtlamak için mahkemeye üzerinde tarih bile olmayan adi senet sunmuş ancak hakim kararında; “Ancak mahkeme ‘Gayrimenkulun satışına ilişkin adi senette tarih olmadığı ve bir belediye başkanının adi senetle gayrimenkul almasının yaşamın olağan akışına aykırı olduğu ve böyle bir satışın geçersiz olacağını bilmesi gerektiği düşünüldüğünden” bunu kanıt olarak değerlendirmemişti. Böylece Cemil Ekşi’nin burayı bedelsiz üzerine geçirdiği kanıtlanmış oldu.
Ekşi hakkında açılan iki dava halen devam ediyor. İki davada da ekşi bir çok konuda görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla ayrı ayrı yargılanıyor. Hazırlanan müfettiş raporunun ardından Ekşi hakkında yeni davalar açılması bekleniyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Bir kişi daha domuz gribinden öldü

SONRAKİ HABER

342 çocuk ve diğerleri için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa