22 Kasım 2009 00:00

Bir kişi daha domuz gribinden öldü

KAHRAMANMARAŞ’ta 37 yaşındaki bir kadın Domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti. Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 16 Kasım’da Göksun Devlet Hastanesi’nden, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edilen H.T’nin (37), Domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındığı belirtildi.

Paylaş

KAHRAMANMARAŞ’ta 37 yaşındaki bir kadın Domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti. Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 16 Kasım’da Göksun Devlet Hastanesi’nden, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edilen H.T’nin (37), Domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındığı belirtildi. Domuz gribi teşhisi konularak yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan H.T’nin hayatını kaybettiği bildirildi. Açıklamada, Kahramanmaraş’ta Domuz gribinden ilk ölümün olduğu ifade edildi.
WHO: TÜRKİYE’DE GRİP HIZLANMA
AŞAMASINDA
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Domuz gribi salgınının şu anda Türkiye’de tam hızlanma aşamasında olduğuna vurgu yaparak, “Henüz daha en kötü durumla karşılaşılmadı. Vaka, hastaneye yatış ve ölümlerde artış bekliyoruz” dedi. Bütün hükümetlerin yapabileceği tek şeyin aşı temin edip uygulayarak ölümlerin önünü almak olduğuna dikkat çeken WHO Avrupa Bölgesi Danışmanı ve Nottingham Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jonathan Nguyen Van Tam, dünya genelinde ciddi riskle yüz yüze olan sağlık çalışanları, kronik hastalığı bulunanlar, hamileler, genç yetişkinler ve çocukların mutlaka aşılanması gerektiğini söyledi.
Aşıya ilişkin çeşitli ülkelerde bazı spekülasyonların yapıldığına işaret eden Van Tam, “Ama şunu hiç unutmamak gerekir ki aşı bir tedavi değil, önleme aracıdır. Hastalık her yanı sarana kadar bekleme kararında olanlar varsa çok gecikeceklerini bilmeleri lazım. Harekete geçme zamanı tam şu andır” dedi.
ÇOCUKLARIN
AŞILATMASI ÇAĞRISI
Türkiye’de okullarda başlayacak aşılama konusunda ailelere tavsiyelerde bulunan Van Tam, “İngiltere’de domuz gribinden hastaneye yatırılanların büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor. Ailelere şu soruyu yöneltmek isterim. Çocuğunuzun Pandemik grip nedeniyle hastaneye ve sonrasında da yoğun bakım ünitesine yatırılması riskini kabul etmek ister misiniz? Eğer bu riski göze almak istemiyorsanız lütfen çocuğunuzu aşılatın” şeklinde konuştu. Van Tam, laboratuvarda A(H1N1) tanısı konmadığı sürece grip geçirenlerin tümünün aşılanması gerektiğini, Domuz gribi geçirenlerin bile aşılanmasında sakınca olmadığını söyledi.
Bu arada Bursa ve Adana’da salgının gücünün artması ve okullarda devamsızlık oranının yüzde 10’ları geçmesi üzerine tüm ilk ve orta öğretim kurumlarının Bayram sonuna kadar tatil edildiği bildirildi.
(HABER MERKEZİ)



ÖNCEKİ HABER

Polis ‘dur’mak bilmiyor

SONRAKİ HABER

Okul arazisini iç etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...