23 Kasım 2009 00:00

Halkı böyle kandırıyorlar

Avukat Arif Ali Cangı’nın Bugün gazetesine açtığı “basın yoluyla hakaret” davası sonuçlandı.

Paylaş

Avukat Arif Ali Cangı’nın Bugün gazetesine açtığı “basın yoluyla hakaret” davası sonuçlandı. İşte halkı böyle kandırıyorlar’ dilyerek çevrecilere hakaret eden gazete mahkum edildi. Böylece halkı kimin kandırmaya çalıştığı bir kez daha ortaya çıktı. İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi, gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Gürdal Gürler’i “basın yolu ile hakaretten” suçlu buldu. 3 ay adli para cezasına çarptırılan Gürler ayrıca, 5 yıl denetime tabi tutulacak.
BASIN YOLU İLE HAKARET
Gazetemizde 10-11 Şubat tarihlerinde çıkan Koza Altın Şirketi’ne ait Bergama Ovacık Altın Madeni’nde meydana gelen sel baskını ile ilgili “Zehirli ihtimal” ve “İhmal büyük tehdit tam” başlıklı haberlerimizde görüşlerine yer verdiğimiz Arif Ali Cangı, buradaki açıklamaları nedeniyle altıncı şirketin kardeş kuruluşu Koza İpek Gazetecilik ve Yayıncılık tarafından çıkarılan Bugün gazetesinde hedef alınmıştı. Gazetenin 13 Şubat 2009 tarihli sayısının 1. sayfasında “Çamur at izin kalsın” ve 9. sayfasında “İşte halkı böyle kandırıyorlar” başlıklı, Cangı’nın fotoğraflarının da yayınlandığı haberlerde, “Yabancı lobilere hizmet eden marjinal gruplar ve şahsi menfaat peşinde koşan üç beş ‘sinsi adam’…” gibi cümleler yer almıştı. Av. Cangı, gazetede yayınlanan haberde aşahsına hakaret edildiği iddiası ile gazete hakkında dava açmıştı. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan dava sonrasında Bugün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Gürdal Gürler, “basın yolu ile hakaret” suçundan mahkum edildi. 3 ay adli para cezası verilen Gürler’in ayrıca, 5 yıl süre ile denetime tabii tutulması kararlaştırıldı.
Mahkeme, Gürler’e verilen hükmün açıklanmasını geriye bırakma kararı da aldı. Cangı daha önce de Bugün gazetesi ve gazete yazarları aleyhine davalar açmıştı. (İzmir/EVRENSEL)

ALTINCININ KİŞİLİĞİNİ ZEDELEYEN HABERLER!
GAZETEMİZDE 10 Şubat tarihli “Zehirli ihtimal” başlıklı haberde, yoğun yağış sonrası Ovacık Altın Madeni’nin yeraltı galerilerinin sel suları ile dolduğu ve ağır metal bulaşıklı bu suların kontrolsüz bir şekilde tarlalara boşaltıldığı iddialarına yer verilmişti. Haberde Av. Arif Ali Cangı, madenin eski Kamu İlişkileri Müdürü Hasan Gökvardar ve Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel’in konu hakkında görüşlerine de yer verilmişti. Gazetemizde 11 Şubat tarihinde çıkan “İhmal büyük tehdit tam” başlıklı haberde ise madenci şirket yetkililerinin bu iddialarla ilgili görüşleri ve Şirket Müdürü Hayri Öğüt’ün “dava açma” tehditleri haberleştirilmişti. Haberlerimizin ardından sel olayından üç gün sonra madende 2 kez inceleme yapmak durumunda kalan Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin hazırladığı raporları lehlerine bir kanıt olarak değerlendiren madenci şirket, “kişilik haklarının ağır şekilde ihlal edildiği ve ticari itibarının kamuoyu nezdinde sarsıldığını” ileri sürerek gazetemiz, muhabirimiz Özer Akdemir ve haberde görüşleri çıkan Av. Arif Ali Cangı, Hasan Gökvardar, Erol Engel hakkında toplam 70 bin TL’yi bulan maddi tazminat davası açmıştı. İlk incelemede haberdeki iddiaları değil madenin atık barajını incelediği anlaşılan Çevre İl Müdürlüğü ekipleri, ikinci haberimizde bu noktaya dikkat çekmemiz üzerine ikinci bir inceleme yapmışlardı. Haberlerin ardından özellikle EGEÇEP ve Elele Hareketi gibi çevre örgütleri, Çevre İl Müdürlüğü’nün görevini yapmadığı yönünde açıklamalarda bulunmuşlardı. Haberlerimizle ilgili Koza Altın tarafından açılan tazminat davasında geçtiğimiz ay 3. duruşma yapıldı. Davanın bir sonraki duruşması ise 29 Aralık 2009 tarihinde.
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’nde kardeşlik türküleri söylendi

SONRAKİ HABER

Fotoğrafçılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...