23 Kasım 2009 00:00

Mücadele kazandırıyor

Liman-İş Sendikası’nda örgütlenen ve işten atılan Ambarlı liman işçileri, sonunda tazminatlarını aldılar.

Paylaş

Liman-İş Sendikası’nda örgütlenen ve işten atılan Ambarlı liman işçileri, sonunda tazminatlarını aldılar. Yaklaşık bir yıl gibi bir sürede çeşitli eylemler yaparak işe geri dönüş mücadelesi veren liman işçilerinin bir bölümü işe dönerken, bir bölümü tazminatlarını aldılar.
ŞİRKET KÖTÜ NİYETLİ
Önce işe iade davaları açan, bu davaları kazanan işçiler, işe geri dönüşü sağlamayan şirketten yüklü miktarda tazminat kazandılar. Mahkemenin şirketin kötü niyetine karşı işçileri haklı gördüğünü, her işçi için 12 aylık ücretleri tutarında kötü niyet tazminatı alındığını söylediler. Ayrıca 4 maaş tutarında boşta geçen süreler için de ücret aldılar ve her işçi çalıştığı süre kadar kıdem ve ihbar tazminatı da aldı. Altı ay çalışan bir işçi yaklaşık 24 bin TL tazminat hakkı kazandığını ve bunun son kuruşuna kadar patrondan alındığını belirtiyor. 13 yıl çalışan bir işçi 75 bin TL aldı.
SENDİKA VE MÜCADELE SAYESİNDE
İş-Kur bu süre zarfında her işçiye aylık işsizlik ödeneği verirken, yine mahkeme kararıyla patrona işçilerin boşta geçirdikleri süre içindeki SSK primlerini ödemek zorunda kaldığını ifade ediyorlar. İşçiler, sendikanın işyerine girmesini başaramadıklarını, ancak işçilerin bu süreçten kazanımla çıktığını söylüyorlar. Liman-İş Sendikası’nın ve genel başkanlarının bu süreçte yanlarında olduğunu, mahkeme sürecinin kazanılmasında büyük emekleri olduğunu belirten işçiler, davanın dokuz ay gibi kısa bir sürede sonuçlanmasının işçilerin birliği ve sendikanın ilgisi sayesinde olduğunu belirtiyorlar.
PATRONDAN YANA YASALAR DEĞİŞMELİ
“Biz asıl olarak örgütlü ve sendikalı çalışmak için yola çıktık. Fakat işveren bizi işten attı, iş güvencesinin olmadığını görmüş olduk” diyen işçiler, yasaların patronların yanında olduğunu gördüklerini sözlerine ekliyorlar. Bunun değişmesi gerektiğini kaydeden işçiler, “Gerçek anlamda bir iş güvencesi ve iş ve sendika yasasının olması gerekir” dediler.
Hükümetin sendikal yasaları güvence altına alacak yasalar çıkarması gerektiğini söyleyen işçiler, parayla satın alınacak bir yasa istemediklerini belirtiyorlar. Yasalarda nasıl boşluk olduğunu, nasıl patrondan yana işlediğini, sendikaya üye olunca daha açık ve net gördüklerini anlatan işçiler, “Şu anki yasa, işçileri teşvik etmiyor; tam tersine, zorlukları görenleri caydırıyor” diyorlar.
Bütün bunlara rağmen işçilerin sendikalara giderken korkmaması, tereddüt etmemesi gerektiğini söyleyen işçiler, patrondan yana olan yasaların da değiştirilmesini ve işçi haklarının güvence altına alınmasını talep ettiler.
DİRENEN İŞÇİLERE DESTEK VERECEKLER
Önümüzdeki günlerde Esenyurt Belediyesi işçilerini ziyarete hazırlanan liman işçileri, gittikleri yerlerde mücadele edeceklerini ve geri durmayacaklarını söylüyorlar.
(İstanbul/EVRENSEL)
Seyit Aslan
ÖNCEKİ HABER

Mahsur kalan 18 kişi kurtarıldı

SONRAKİ HABER

Kahve köşeleri yerine spor alanları için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...