23 Kasım 2009 00:00

‘25 Kasım ciddi bir sınav ve başlangıç olacak’

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarını, “hiçbir iş yapmayan, yan gelip yatan”...

Paylaş

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarını, “hiçbir iş yapmayan, yan gelip yatan” olarak gösteren iktidara karşı 25 Kasım’da yapılacak uyarı eyleminin, Kamu-Sen ya da KESK’in değil tüm kamu çalışanlarının eylemi olacağını söyledi.
29 Ağustos’ta toplu görüşmede anlaşma sağlanamayınca “Artık sözün bittiği yerdeyiz. Artık eylemlilik süreci başlamıştır” dediklerini belirten Akyıldız, eylem kararı çıkmadan önce KESK ve Memur-Sen genel başkanları ile bir araya geldiklerini söyledi. Akyıldız, toplantıda KESK’le birlikte aynı gün aynı eylemi yapma konusunda birliktelik oluşturduklarını, Memur-Sen’in ise gündemlerinde grev olmadığını toplantıdan sonra da “KESK ve Kamu-Sen bu kararı zaten almışlar, biz ilhak etmiş konuma düşüyoruz. Kabullenemeyiz” yanıtı verdiklerini anlattı. Akyıldız, “Katılmaları, kamu çalışanları ve kendileri açısından ciddi bir destek olacaktı” dedi.
GREVDEKİ TALEPLER
“İş bırakma”, “grev”, “hizmet üretiminden gelen gücün kullanılması”, ya da “uyarı eylemi” hangi ad verilirse verilsin, bu eyleme kamu çalışanlarından ciddi bir destek olduğunu gittiği Karedeniz gezisinde de gördüğünü aktaran Akyıldız, eylemdeki taleplerini şöyle sıraladı;
“Gelir dağılımında adaletin sağlanması, geçen sene masayı hiçe sayarak uygulamaya konulan 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin bu sene de devam etmesi, sağlık hizmetlerindeki katkı paylarının kaldırılması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, yetişmiş personel sayısının artırılması ve hizmeti kolaylaştıracak teknolojik yatırımın yapılması.”
Olmazsa olmazların ise grevli toplusözleşme hakkı olduğunu belirten Akyıldız, Başbakan’ın ve toplu görüşmeden sorumlu üç bakanın sözlerini tutmadığını söyledi. Grev ve TİS önündeki tek engelin iktidarın kendisi olduğunu belirten Akyıldız, kamu personel rejimiyle kamu çalışanlarının ellerinden iş güvencesinin alınmak istendiğini söyledi. Akyıldız, bu konuda yapılmak istenen ve çağrısı kendilerine de yapılan çalıştaya dikkat çekerek, “Bu çalıştaya kesinlikle katılmayacağız. Asıl yapmak istedikleri, iş güvencesini ortadan kaldırarak, nasıl bir grev ve TİS hakkı verileceğini düzenlemek olacak. Bu çalıştaya katılmak, kamu çalışanlarına ihanet etmek, onları reddetmektir” diye konuştu.
TALEPLER AYNI
KESK’le birlikte yapacakları uyarı eyleminin, Türkiye’de kamu çalışanlarının hak ve taleplerinin konfederasyonlara göre değişmediğinin göstergesi olacağını kaydeden Akyıldız, kamu çalışanlarının kararlı olduğunu gördüğünü ifade etti. Akyıldız şunları söyledi: “Eylem kamu çalışanlarınındır, başarı kamu çalışanlarının başarısı olacaktır ve haklar kamu çalışanları için gelişecek ve korunacaktır. O yüzden KESK’in, Kamu-Sen’in ya da Memur-Sen’in başarı hanesine yazmaktan çok kamu çalışanlarının bütünlüğü içerisinde olaya bakıyoruz ve o yüzden önemsiyoruz. O yüzden Türkiye’yi geziyor ve anlatıyoruz.” 25 Kasım 2009 tarihinin, hem kamu çalışanları hem de iktidar açısından ciddi bir sınav olacağını belirten Akyıldız, “Kamu çalışanlarının bu sınavı geçeceğinden eminim” dedi.
Kamu çalışanlarının kuru gürültü yapmadığını belirten Akyıldız, Başbakan ve bakanların sözlerini kastederek, “Birinin söylediği gibi de yatmamaktadırlar” dedi. Akyıldız, “Noktanın konulduğu tarihtir 25 Kasım” diyerek, bu eylemin, büyümeden pay istediklerinde “Ne katkınız oldu ki ne istiyorsunuz?” diyenlere de ciddi bir yanıt olacağını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

25 KASIM’DA HAYAT DURACAK

KESK Genel Başkanı Sami Evren, 25 Kasım’da kamu çalışanları için hayatın duracağını söyledi. Evren, “Trenler, otobüsler ve uçaklar çalışmayacak, öğretmenler derse girmeyecek, otoyol gişeleri hizmet vermeyecek. Grev hakkı grev ile kazanılacak” dedi.
25 Kasım grevinin sadece kamuda çalışan emekçilerle sınırlı bir grev olarak algılanmaması gerektiğini belirten Evren, “Mücadeleyi daha da toplumsallaştırmak için emekten, demokrasiden yana bütün güçlerin grevimizi sahiplenmesi gerekir. 25 Kasım’da mutlaka herkesin yapabileceği bir eylem vardır. Çocuklarımızı okula göndermeyerek, üniversite öğrencileri olarak dersleri boykot ederek, işçi sendikaları olarak alanda bizimle beraber olarak eylemimizi büyütmeliyiz” diye konuştu.
Kamu çalışanlarının haklarını mücadele ederek alacaklarını belirten Evren, şunları kaydetti: “Haklar hiçbir zaman yönetenler tarafından çalışanlara bir lütuf olarak sunulmaz. Hakkınızı mücadele ederek kazanırsınız. Biz yıllardır ücret sendikalcılığı, meslek sendikalcılığı yapmayacağımızı, ekmek mücadelesi ile özgürlükler mücadelesinin birbirinden ayrılamayacağını söyledik. O nedenle grev hakkının grev yapılarak elde edileceğinin bilincindeyiz. 25 Kasım, kamu emekçileri mücadelesinde bir sonuç değil mücadelenin başlangıcı olarak algılanmalıdır.” Grev kararını aldıkları ilk günden bu yana tüm örgütlerinin çalışmaya başladığını anlatan Evren, yüz binlerce bildiri, afiş ve broşür hazırladıklarını, yüzlerce toplantı yaptıklarını ve çalışmalarının son aşamaya geldiğini dile getirdi. 25 Kasım’da hayatın duracağını vurgulayan Evren, grevin ardından mücadelenin daha da yükselerek devam edeceğini ifade etti. (Ankara/DİHA)

Ortak işyeri toplantıları

25 KASIM grevine katılım sağlanması için KESK ve Kamu-Sen Çaycuma temsilcileri birlikte işyerlerini gezdiler. Adliye, Nüfus Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Emlak, Tapu Kadastro, Atatürk İlköğretim Okulu, Oktay Olcay Yurtbay Anadolu Lisesi, İsmail Hakkı Tonguç Yatılı Bölge İlköğretim Okulu, Barbaros Kutlutaş İlköğretim Okulu, 75. Yıl İlköğretim Okulu, Çaycuma Devlet Hastanesi, Çaycuma Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’ne yapılan ziyaretlerde, 25 Kasım uyarı grevine katılım çağrısında bulunuldu.
Kamu çalışanları, KESK ve Kamu-Sen’in birlikte hareket etmesinin çok önemli olduğunu belirterek, 25 Kasım grevine katılım sağlayacaklarını söylediler. İşyeri gezileri 25 Kasım’a kadar devam edecek. (ÇAYCUMA)

BALIKESİR GREVE HAZIR


BALIKESİR’DE uyarı grevine hazırlanan KESK ve Kamu-Sen’e bağlı eğitim sendikalarının çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Eğitim Sen Şube Başkanı ve KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sibel Öztürk Tarakçı, grev kararının alındığı günden bu yana çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Sadece kamu emekçilerini değil Balıkesir halkını da greve çağırdıklarını dile getiren Tarakçı, grevin hakları olduğunu, 25 Kasım’da bunu uygulayacaklarını dile getirdi.
Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Kuran da grev çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti. Greve hazır olduklarını dile getiren Kuran, işyerlerinde her iki konfederasyonun üyeleriyle ortak çalışmalar yaptıkları bilgisini verdi. Greve işyeri toplantılarıyla hazırlandıklarını belirten Kuran, Memur-Sen üyelerinin greve destek vermesini istediklerini dile getirdi. (Balıkesir/EVRENSEL)

Kartal’da ortak eylem

KARTAL’DA grev günü Kartal’da ortak eylem yapma kararı alındı. BES 3 No’lu Şube Bölge Temsilcisi Murat Karabulut, işyeri toplantıları yaptıklarını, greve yüzde 100 katılımla beklediklerini belirtti.
Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Fevzullah Coşkun, l00’e yakın okul gezisi ve toplantısı yaptıklarını, anlattı. Velilere de çağrı yaptıklarını söyleyen Coşkun, grev günü saat 09.00’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanacağını belirtti. Kartal Endüstri Meslek Lisesi Temsilcisi Ersin Yükselir ve Üye Selim Çelik, okullarında toplantı yaptıklarını, toplantıya sözleşmeli öğretmelerin de katıldığını söyledi. Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Şeref Çelik de grev günü iş durduracaklarını söyledi. (İSTANBUL)

SAMSUN’DA GREVE ÇAĞRI

KESK Samsun Şubeler Platformu üyeleri, Süleymaniye Geçidi’nde yaptıkları basın açıklamasında, emekçileri ve halkı greve destek vermeye çağırdı. KESK Dönem Sözcüsü Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Suat Yıldız, yaptığı açıklamada, sadece kamu emekçilerinin talepleri için değil zamlara, yoksulluğa karşı da greve çıktıklarını dile getirdi. Herkese güvenli iş, onurlu bir gelecek, insanca yaşanacak bir ücret, demokratik bir çalışma yaşamı istediklerini söyleyen Yıldız, tüm Samsunluları grevlerine destek vermeye çağırdı. (SAMSUN)

NİĞDE’DE GREV ÇADIRI KURULDU

NİĞDE’DE KESK’e bağlı sendikaların oluşturduğu Grev Platformu’nun çalışmaları devam ediyor. İşyeri toplantıları ile greve hazırlanan kamu emekçilerinin önceki gün Hükümet Meydanı’nda açtıkları stant, grev çadırına dönüştü.
Önceki gün sabah açılan standı ziyaret eden KESK üyeleri ve demokratik kitle örgütleri, hep birlikte greve çağrı bildirileri dağıttılar. Halkın da yoğun ilgi gösterdiği stant, 25 Kasım’a kadar açık kalacak.
Bildiri dağıtımının ardından yapılan ortak toplantıda ise grev gününe kadar yapılacak çalışmalar planlandı. Çalışmaları hakkında basına bilgi veren KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Göksel Rıza Özkan, tüm emek dostlarını 25 Kasım günü grev çadırının etrafında, grev halayına durmaya davet etti. (NİĞDE)
Sultan Özer - Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Adana’da greve ortak çağrı

SONRAKİ HABER

DTP konvoyuna İzmir’de saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...