23 Kasım 2009 00:00

3,5 aylık Stî Türkçe takıntısı yüzünden tedavi olamıyor

Türkiye’de Abdullah, Muharrem, Muhammed, Selahattin gibi iki sessiz harfin yan yana kullanıldığı yüzlerce isim bulunurken ve herhangi bir engel çıkarılmazken...

Paylaş

Türkiye’de Abdullah, Muharrem, Muhammed, Selahattin gibi iki sessiz harfin yan yana kullanıldığı yüzlerce isim bulunurken ve herhangi bir engel çıkarılmazken, Van’ın Çaldıran İlçesi Nüfus Müdürlüğü, “Türk”, “Türkçe” ve “Türkiye” kelimelerini görmemiş olacak ki, 3.5 aylık Stî’nin “Türkçede iki sessiz harf yan yana gelmez” gerekçesiyle kabul etmedi. Stî ismini yazmayan nüfus memurunun Zehra Figen Öztürk Alkan olan adında da sessiz harflerin yan yana kullanılması dikkat çekerken, 3.5 aydır kimlik bekleyen küçük Stî’nin nüfus cüzdanı olmadığı için tedavisi de yapılamıyor.
Türkçe alfabede, Q, X,ve W harflerine yer verilip verilmeyeceği konusundaki tartışmalar bir sonuca ulaşmazken, son günlerdeki yasaklamalara bir yenisi de Çaldıran’da (Ebex) eklendi. Çaldıran İlçe Nüfus Müdürlüğü “iki ünsüz harf yan yana olamaz ve î harfi Türkçede yok” gerekçesiyle, “Hanım” anlamına gelen Kürtçe “Stî” ismini kabul etmedi. Türkiye’de Abdullah, Muharrem, Muhammed, Selahattin gibi iki sessiz harfin yan yana kullanıldığı yüzlerce isme engel çıkarılmazken, “Türkçe” ve “Türkiye” kelimelerinde sessiz harflerin yan yana geldiğini görmeyen ilçe nüfus müdürlüğünün bu kararı, Kürtçe yasağı için gerekçelerin çok da önemli olmadığını gösteriyor. Stî ismini yazmayan nüfus memurunun Zehra Fîgen Öztürk Alkan olan adında da sessiz harflerin yan yana kullanılması dikkat çekerken, ilçe nüfus müdürlüğünden il nüfus müdürlüğüne oradan da İçişleri Bakanlığına gönderilen küçük Stî’nin isminin nüfus cüzdanına yazılıp yazılamayacağına 3 buçuk aydır karar verilmiyor. Kimlik verilmediği için Sağlık Karnesi çıkarılmayan Küçük Stî tedavi de edilmiyor. Bağırsak ve idrar yolları iltihaplanması sorunu olan küçük Stî’nin sağlık güvencesi olmayınca gittiği Çaldıran Devlet Hastanesi Çocuk Polikliniği’nde bakılmadan geri çevrildi.
‘KIZIM SÜREKLİ HASTA,TEDAVİSİ GEREKİYOR’
Kızının nüfus cüzdanı olmadığı için, sağlık karnesi de çıkaramadıklarını belirten baba Metin Adugit, “Kızım sürekli hasta ve onu hastaneye sık sık götürmek zorundayız, ama her götürdüğümüzde kimliği olmadığı için bize sıkıntı çıkarılıyor, doğru dürüst bakılmıyor” dedi. Türkiye’de Kürtlerle ilgili olan her şeye bir tahammülsüzlüğün olduğunu söyleyen baba Adugit, “Normal şartlarda bir günde çıkarılacak bir kimlik, sırf Kürtçe bir sözcük kullanıldı diye aylardır verilmiyor. Ailelerin çocuklarına ne isim koymak istediğine ve nasıl hitap etmek istediğine başkası karar veremez, sadece o çocuğun ailesi karar vermelidir” diye konuştu. Adugit, hastaneye son gidişlerinde Stî bebeğin nüfus cüzdanı ve sağlık karnesi olmadığından dolayı senet imzalatmak istediklerini, fakat poliklinikteki doktorun senedi kabul etmediğini ve çocuklarına bakmadığını aktararak, “Hastanedeki doktor bizi tanıyor, beni tanıyor ve DTP yöneticisi olduğumu bildiği için siyasi düşüncemden dolayı bana tavır koyarak çocuğu muayene etmedi. Önce nüfus cüzdanı ve karnenin olmayışını belirttim ve bu durumda herkes gibi ben de senet imzalatmak istedim fakat, bize olan olumsuz tavrı yüzünden senedi kabul etmedi. Çocuğumu muayene etmeyince oradan alıp Muradiye’ye götürüp özel bir doktorun yanında baktırdım” şeklinde konuştu.
‘HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ’
Kimsenin çocukların ismi üzerinde tartışma yaratma hakkına sahip olmadığını da hatırlatan baba Adugit, “Kimsenin kabul edeceği bir durum değil bir başkasının kalkıp senin çocuğuna isim koyması ve ben de kabul etmeyeceğim. Çocuğuma nasıl hitap etmek istiyorsam öyle yazdıracağı” diyerek, nüfus müdürlüğünden gelecek olumsuz bir cevap neticesinde hukuki tüm yolları deneyeceklerini belirtti. Kızının isminin verilip verilmeyeceği aylardır Bakanlıkta beklediğini de dile getirerek, yaşanan hukuksuzluğun son bulmasını istedi.
Anne Nuran Adugit ise çocuğunun sık sık hastalandığını ve cüzdanı olmadığı için tedavi edemediklerini aktararak, “Stî hassas bir bünyeye sahip ve sürekli doktor kontrolünde olması gerekiyor ama cüzdan verilmediği için tedavisi yapılmıyor” dedi. (Van/DİHA)
Nazan Sala
ÖNCEKİ HABER

EMEP Denizli İl Örgütü’nden Dersim etkinliği

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...