23 Kasım 2009 00:00

Ticaret buzları eritiyor!

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde krizin patlak vermesinden sonra İsrail’den Ankara’ya hükümet düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşiyor.

Paylaş

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde krizin patlak vermesinden sonra İsrail’den Ankara’ya hükümet düzeyinde ilk ziyaret gerçekleşiyor. KEK toplantısı için dün akşam Ankara’ya gelen “Türk dostu” Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benjamin Ben-Eliazer’in, Ankara’da yapacağı görüşmelerde Türkiye’ye, “normalleşme önkoşulu” ile İsrail ve Suriye arasında yeniden “arabuluculuk” rolünü üstlenmesini önermesinin beklendiği bildirildi.
KRİZLERİN ARDINDAN
Gazze operasyonu ile başlayarak “Anadolu Kartalı” tatbikatının iptal edilmesi ve TRT 1’de yayınlanan “Ayrılık” dizisi gibi gelişmelerin, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yarattığı ciddi gerginlikler, iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyonu toplantısı dolayısıyla bugün Ankara’da görüşmelerde bulunacak olan İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benjamin Ben-Eliezer’in gündeminde en önemli konuyu oluşturacak.
GÜL ZİYARET EDECEK
Bu arada Haaretz gazetecisi, Kudüs’teki kaynaklara dayanarak Ben-Eliezer’in Ankara’da “Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki arabuluculuk rolünü, Türkiye ile İsrail arasında daha sıcak ilişkiler karşılığında yeniden üstlenmesini önermesi bekleniyor” diye yazdı. Gazete, “Ben Eliezer, Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İsrail’i ziyaret etmesi ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşmesini önerecek” diye yazdı.
‘GÜL İSRAİL YANLISI’
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, ekim ayında İspanya üzerinden iletilen, Türkiye’nin Suriye ile arabuluculuk çabalarını sürdürme önerisini reddettiğini anımsatan gazete, “Cumhurbaşkanı Gül, Türk liderliğindeki İsrail yanlısı bir şahsiyet olarak değerlendiriliyor” savını öne sürdü.
ÖZEL BAĞLAR VURGUSU!
Gazete, Ben-Eliezer’in “Benim ekonomik ve siyasi görüşmelerim, İsrail ve Türk stratejik ortağı arasındaki bağların yeniden yola girmesini sağlayacağını umuyorum. Bölgesel ve demokratik bir Müslüman gücü olarak da Türkiye’nin İsrail ile özel bağları var” sözlerine de yer verdi.
(Ankara/EVRENSEL)

20 BÜYÜK İSRAİLLİ ŞİRKET EŞLİK EDECEK
“Türk dostu” olarak bilinen Ben-Eliezer, KEK toplantısı çerçevesinde Türk Eş Başkanı Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yanı sıra Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile de bir araya gelecek. Ben-Eliezer’e, aralarında savunma sanayi dahil, 20 kadar büyük İsrailli şirket yöneticisinin eşlik edeceği de belirtiliyor. Görüşmelerde İsrail’de üretilen insansız uzay aracılarının teslimatında yaşanan ve Ankara’da büyük tepki gören gecikme sorununun da ağırlıklı bir konu olması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

Kızılcahamam’da sitem eden edene

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...