23 Kasım 2009 00:00

Sağlık reformunda
top Senato’da

ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık alanında reform öngören yasa tasarısına ilişkin Senato sürecinde ilk engel aşıldı.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın sağlık alanında reform öngören yasa tasarısına ilişkin Senato sürecinde ilk engel aşıldı. ABD’nin sağlık sisteminde 40 yılı aşkın süredeki en büyük değişikliği oluşturacak planın Senato’da görüşülmesini içeren önerge, 60 üyenin desteğiyle kabul edildi.
Önergenin kabulü için 60 oy gerekiyordu. 100 üyeli Senato’da konuya ilişkin oylamada, 58 Demokrat senatörün tamamı ve 2 bağımsız senatör lehte, 40 Cumhuriyetçi senatörün 39’u aleyhte oy kullandı. Cumhuriyetçi senatör George Voinovich ise oy kullanmadı.
Senato’da sağlık reformu planına dair görüşmeler 30 Kasım’da başlayacak ve görüşmelerin en az 3 hafta sürmesi bekleniyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, “Bugünkü tarihi oylamanın kendilerini, sigorta şirketlerinin suistimalini sona erdirmeye ve sigortasızlara kaliteli sağlık sigortası tanınmasına bir adım daha yaklaştırdığını” ifade etti.
KOMİTE KURULACAK
ABD Temsilciler Meclisi, sağlık reformuna ilişkin yasa tasarısını iki hafta önce onaylamıştı.
Tasarının Senato’da da kabulü halinde, oluşturulacak olan “konferans komitesi”, Kongre’nin her iki kanadının onayladığı versiyonları tek bir tasarı haline dönüştürecek ve ardından tasarıyla ilgili Temsilciler Meclisi ve Senato’da tekrar oylama yapılacak.
Tasarı, tüm bu aşamalar tamamlandığı takdirde, en son Obama’nın imzasıyla hayata geçecek.
Obama’nın iç siyasetteki en büyük önceliklerinden birini oluşturan plan, ABD’deki sigortasız milyonlarca kişiye sigorta imkanı tanınmasını öngörüyor ve insanların önceki sağlık koşullarından dolayı sigortadan mahrum bırakılması gibi uygulamaları yasaklıyor
PAKETİN MALİYETİ
Paketin ABD yönetimine 10 yılda getireceği maliyet 849 milyar dolar olarak öngörülüyor.
Bunun yanında hazineye yıllık zararı 127 milyar dolar olarak hesap edilen reform paketinin açığının bir kısmı zenginlerden alınacak yüksek vergilerle kapatılacak.
Yıllık geliri 250 bin dolardan fazla olan kimselerden alınacak 40 milyar dolarlık vergi ile reform paketinin hazineye maliyetinin yıllık 85 milyar dolara çekilmesi planlanıyor.

MEVCUT SİSTEM NASIL

Diğer sanayileşmiş ülkelerin aksine ABD’de herkesin bedava faydalanabildiği bir ulusal sağlık sigortası yok. ABD’de sağlık sigortası almak bireylerin üzerine düşen bir sorumluluk. Birçok ABD’li bunu işvereni aracılığıyla sağlıyor, ya da kendine özel sağlık sigortası temin ediyor. Sağlık sigortalarının çoğunluğunda düzenli olarak prim ödeniyor. Ayrıca kimi durumlarda, sigorta ödemeyi yapmadan önce hastadan tedavinin bir kısmını ödemesi de istenebiliyor. Bu tür ödemelerin miktarı, farklı poliçelere göre değişiklik gösteriyor.
Bireysel sağlık sigortalarının artan maliyeti, giderek daha çok sayıda ABD’liyi sağlık hizmetlerinin dışında bırakıyor. Şu an 46 milyon ABD’li herhangi bir sağlık sigortasına sahip değil. Bunun yanı sıra 25 milyon ABD’li de, sağlık ihtiyaçlarının tümünün parasını karşılamayan yetersiz poliçelere sahipler. Sigortası olmayan bir ABD’li, doktor ve hastane masraflarını kendi cebinden ödemekle yükümlü. Çok sayıda sigortasız hastayı mali yönden bir yıkım, ya da kimi durumlarda ölüm bekliyor.
ABD’de devlet, 65 yaşın üzerindekileri devlete bağlı Medicare programına yazdırıp bu yaş grubuna sağlık sigortası sağlayabiliyor. Düşük gelirli aileler, çocuklar, hamile kadınlar ve belirli sakatlıkları olanlar da Medicare’den faydalanabiliyor. Buna ilaveten çocuk hastalara yönelik devletin sağladığı sağlık hizmeti de var. Gaziler için de benzer bir sağlık sigortası mevcut.

ÖNCEKİ HABER

İran, savunma tatbikatı yapıyor

SONRAKİ HABER

‘İntihar eden’ albay toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa