23 Kasım 2009 00:00

Yüz binlerce siyah ABD’li fişleniyor

ABD’nin New York Eyaleti Emniyet Müdürlüğü tarafından 2001 yılından beri uygulanan ve polis ekiplerinin ...

Paylaş

ABD’nin New York Eyaleti Emniyet Müdürlüğü tarafından 2001 yılından beri uygulanan ve polis ekiplerinin istedikleri şahısları, istedikleri zaman durdurup üstünü aradığı “Durdur ve Ara- Stop and Frisk” uygulaması, ırkçılıkla suçlanıyor.
Bu yıl ilk defa kayıtları tutulmaya başlanan uygulamanın istatistiklerine göre, yılın ilk üç ayında polis ekipleri tam 172 bin kişiyi gelişi güzel bir şekilde durdurarak üstünü aradı. Programın bütün yıl aynı hızla devam etmesi durumunda, uygulamaya 2009’da toplam 610 bin kişi maruz kalacak. 2008 yılı toplam rakamının ise 531 bin olduğu belirtildi.
DAHA ÇOK SİYAHLAR ARANIYOR
Durdurulup arananların büyük çoğunluğunun siyah ya da Latin Amerika kökenlilerden oluştuğunu belirten New York Sivil Özgürlükler Birliği (NYCLU), “Bu uygulamanın başarı oranı sadece yüzde 10. Polis ekiplerinin suçları engellemeye ve varolan suçları araştırmaya harcamaları gereken zaman, bu uygulamayla heba ediliyor. Her yıl yüz binlerce masum New York’lu, suçluymuş gibi üst baş aramasına maruz kalıyor” açıklamasını yaptı.
Uygulamanın, polisin gücünü kötüye kullanması olduğunu savunan NYCLU yetkililerinden Christopher Dunn, New York Emniyet Müdürlüğü’nün bu uygulamayla siyah ve Latin kökenli şehir sakinlerinin etnik profillerini kayıtlara geçtiğini söyledi.
Sokakta veya metroda gelişi güzel bir şekilde durdurularak üstleri ve çantaları arananların yüzde 90’ından fazlasının siyah ve Latin kökenli olduğunu belirten Dunn, “Yüz binlerce masum New York’lunun hiçbir gerekçe gösterilmeden üstü başı aranarak isimleri ve ev adresleri dahil özel bilgileri polis kayıtlarına geçiriliyor ve dolayısıyla söz konusu uygulama bu insanları gelecekte polisin doğal hedefi haline getiriyor” dedi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Çin’de maden kazası

SONRAKİ HABER

İran, savunma tatbikatı yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...