23 Kasım 2009 00:00

Çin’de maden kazası

DÜNYADA maden kazaları ve buna bağlı ölümlerin en çok olduğu Çin’de meydana gelen son grizu patlamasında ölenlerin sayısı 87’...

Paylaş

DÜNYADA maden kazaları ve buna bağlı ölümlerin en çok olduğu Çin’de meydana gelen son grizu patlamasında ölenlerin sayısı 87’ye yükselirken, 21 kişinin hala göçük altında bulunduğu bildirildi.
Ülkenin kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Hegang şehrine 10 kilometre uzaklıktaki Xinxing madeninde önceki gün gerçekleşen patlama anında madende 528 kişinin bulunduğu, bunlardan 399 kişinin kaçarak kurtulduğu bildirilmişti.
ŞİRKETİN PATRONU GÖREVDEN ALINDI
Söz konusu madeni işleten ve devletin 520 büyük şirketinden biri olan Heilongjiang Longmei Holding Mining Group’un patronu görevden alındı. Şirketin Hegang şubesinde 88 bin kişi çalışıyor. Yılda 1.45 milyon ton kömür üretilen madeni işleten şirket, ülkedeki yüz maden şirketi arasında 12., üretim büyüklüğünde ise 7. sırada bulunuyor.
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiaobao, kurtarma çalışmaları konusunda talimat verirken, Başbakan Yardımcısı Zhang Dejiang bölgeye gönderildi.
HERGÜN 9 KİŞİ MADENLERDE ÖLÜYOR
Hükümet, kapatılan küçük ve tehlikeli madenlerle, oluşan kazalarda ölenlerin sayısının yılın ilk 6 ayında günlük ortalama 6 olduğunu bildirdi. Hükümet, her ne kadar söz konusu madenleri kapatsa da enerjiye aç Çin, enerjisinin yüzde 70’i kömürden karşılıyor ve bu durum da çeşitli ihlallerin yaşanmasına neden oluyor. Çin’deki kömür madenlerinin çoğunun gerekli standartları taşımadığı ve enerjiye olan ihtiyaçtan dolayı aşırı üretime göz yumulduğu ifade ediliyor. Çin’deki 16 bin kömür madenin yüzde 80’inin düzensiz işletildiği kaydediliyor. Kazaların çoğu, vantilatör ve yangın kontrol ekipmanlarının bulunmayışı gibi madenlerdeki güvenlik önlemlerinin olmayışına bağlanıyor.
Ülkenin Shanxi eyaletinin Tunlan kömür madeninde şubat ayında oluşan patlamada 77 kişi ölmüştü. Resmi rakamlara göre, Çin’de geçen yılki maden kazalarında 3 bin 200 kişi hayatını kaybetti.
Ancak bağımsız kaynaklar bu rakamın daha fazla olduğunu ileri sürüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Roketler durdu,İsrail uçakları durmadı

SONRAKİ HABER

Yüz binlerce siyah ABD’li fişleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...