23 Kasım 2009 00:00

‘Aladağlı Mıho’ Canlar Tiyatrosu’yla yeniden sahnede

CANLAR Tiyatrosu tarafından bu sezon sahneye konulan, Ömer Polat’ın yazdığı kara güldürü “Aladağlı Mıho”, Ekin Sanat Tiyatrosu’nda seyirciyle buluştu.

Paylaş

CANLAR Tiyatrosu tarafından bu sezon sahneye konulan, Ömer Polat’ın yazdığı kara güldürü “Aladağlı Mıho”, Ekin Sanat Tiyatrosu’nda seyirciyle buluştu. Ömer Polat’ın 1971 yılında yazdığı oyun, Doğu Anadolu Bölgesi insanının, feodal düzen koşullarındaki çaresizliğini, bir ağa kızının köy düğünü şenliği içerisinde “göstermeci” bir anlatımla sahneye taşıyor.
Yıllarca aşiret ağasının her türlü işine koşulmuş ancak yaşlandığı için artık istenmeyen adam ilan edilen yoksul köylü Mıho, elindeki her şeyi kaybetmesiyle birlikte düzeni sorgulamaya başlıyor.
40 yıl önce yazılmasına karşılık bugün halen geçerliliğini koruyan, feodal sistemin egemenliği altında ezilen ve hor görülen insanların çaresizliklerini anlatan oyunda, günümüze dair güncel dokundurmalara da yer veriliyor. Örneğin, köyün doktoru parayla getirttiği domuz gribi aşılarını köylülere zorla satıyor. Köylülerin kimi zaman mizahi, kimi zaman küfürlü, kimi zaman çaresizce dile getirdikleri sorunları, Anadolu insanının yaşamından bir kesit sunuyor. Halaylarla, ağıtlarla, atışmalarla zenginleşen oyunun sonunda köylüler, düzene karşı “Bu devran böyle gitmez, bir gün hesap sorulur” diyerek halaya duruyorlar.
Canlar Tiyatrosu oyuncuları Melih Yetkin, Cengiz Sezgin, Halil Esen, Habip Hacı Mustafaoğlu, Caner Yamaç, Süha Koçoğlu, Bülent Ünsür, Mahmut Çatak, Cem Kaplan, Hüsnü Kızılgöz’ün rol aldığı oyununun yönetmenliğini Cengiz Sezgin, dramaturgluğunu ise Serdar Doğan yaptı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Gelenekten Dijitale Göndermeler’

SONRAKİ HABER

Gençler insan haklarının filmini çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa