23 Kasım 2009 00:00

‘Gelenekten Dijitale Göndermeler’

DİYARBAKIR Sanat Merkezi, Ali Osman Alakuş’un “Gelenekten Dijitale Göndermeler” isimli sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Paylaş

DİYARBAKIR Sanat Merkezi, Ali Osman Alakuş’un “Gelenekten Dijitale Göndermeler” isimli sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Alakuş’un resim çalışmaları, başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki tarihsel ve kültürel kimliğin mirasına göndermeler içeren çok katmanlı anlamlar içeriyor. Surlarda plastik değer kadar her biri kültürel mozaiğimizin mesajlarıyla yüklü simge, imge ve ikonlarından oluşan figüratif/non-figüratif resimler, tipografik tasarımlar, özgün baskılar ve diğer teknikleri kapsıyor.
Alakuş çalışmalarını, sadece plastik değer olarak değil, aynı zamanda kültürel bir dil özelliğiyle de görmeye çalışıyor. Bir yönüyle yüzyıllardır hep kanıksanan sıradan bir bakışla seyredilen ve belki de fark edilmeyen diğer bir yüzüne vurgu yapmaya çalışıyor. Ingres’in Doğuyu baskı çalışmaları, fotoğraflar ve grafik tasarımlarla yeniden sunduğu gibi Diyarbakır ya da siyah surlar kenti Kara Amid’i sıra dışı tasarımlarla tüm halk kitlelerine sunmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra yüzyıllardır farklı kültürleri, inançları, dilleri ve kimlikleri tüm sıkıntılarına rağmen aynı potada tutan bir kente, sanat yoluyla mutlu bir soluk aldırmayı da öngörüyor.
Alakuş’un çalışmalarının konsepti aynı zamanda çok kültürlülüğün hem imgeler ve hem de resimle bütünleşmiş yazıyla sanat objesine dönüştürme ve yazıyı resimsel etkilerinden öte doğrudan bir dil etkisiyle okuyup tuvale ya da tasarımlara aktarma çabasında. Özgünbaskı çalışmalar Linol baskı, ahşap baskı, serigrafi, grafik tasarımları, fotoğraf, guaş, akrilik gibi farklı resim tekniklerinin kullanıldığı resim sergisi çalışmaları, Diyarbakır’da barışçıl ve sanata yoğun bir ufkun açılışına katkı sunmaya çalışıyor.
Ali Osman Alakuş, serginin açılışı öncesinde bir de sergi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Sergi 10 Ocaka’a kadar Diyarbakır Sanat Merkezi Sergi salonunda görülebilir.
(DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Ses’in çekimleri tamam

SONRAKİ HABER

‘Aladağlı Mıho’ Canlar Tiyatrosu’yla yeniden sahnede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...