23 Kasım 2009 00:00

Tüyler ürperten av röportajı

Vatan gazetesinde avcı Gaya Güldemir’le yapılan bir röportajda, hayvanların övülmesi tüyler ürperten...

Paylaş

Vatan gazetesinde avcı Gaya Güldemir’le yapılan bir röportajda, hayvanların övülmesi tüyler ürperten ifadelerle övüldü ve avcılığın teorisi yapıldı. Türkiye’nin tek av kanalı Yaban TV’nin sahibi Gaya Güldemir, avın “nefis kontrolü” olduğunu iddia ederek mistik bir hava bile kattı.
Gazeteci Banu Duran’ın ilk sorusu, röportajın “vahşi” niteliğini ortaya koyuyordu: “Evinizde dondurulmuş hayvanlar var. Ama en ihtişamlısı aslan. Nerede, ne zaman vurdunuz?”
Av hikayelerini oldukça duygusal tonlarla anlatan Güldemir, rüyasında gördüğüne benzer bir ayının vurulması olayını anlatırken “ağladıklarını” söyledi. Ancak, avcılar elbette ölen ayı için ağlamıyordu.
“Evinizde antiloplar da görüyorum” sorusuyla devam eden röportajda, “Şu an yaşadığım evde 7 cüce antilop, bir aslan, bir ayı, domuz dişleri ve kutup ayısı postu var” gibi cevaplar yer aldı.
Gaya hanımın kadınların avcılığıyla ilgili teorisi şöyleydi: “Hayır. Pek çok arkadaşım eşleriyle birlikte ava gidiyor ama tüfek kullanmıyorlar. Ama onlar da avcı. Öldürmeden de avcı olunabilir. O havayı solumak, takibi yapmak, kampta kalmak, sıkıntıları yaşamak... Sonuçta avcı ne yapıyorsa eşi de aynı şeyi yapıyor, tek farkı erkek avı avlıyor.”
Röportajcı, “Attığınızı vurur musunuz?” sorusunu da sormuştu. Güldemir’in cevabı netti: “Evet. Şu ana kadar hiç ıskalamadım. Hep tek atışta indirdim.”
Bu kadar muhabbetten sonra “Vicdan azabına yer var mı?” sorusuna sıra gelmişti. Güldemir’in kafasında avcılık o kadar masum bir uğraştı ki, röportajda, yaşlı ayılar “doğaya zarar vermekle” suçlanıyordu!
Güldemir’in tezi şuydu: “Siz gidip yavrusu olan bir dişiyi vurmuyorsunuz ki, onu yapan katildir. Siz bir yerde artık doğaya ve kendi türüne zarar vermeye başlamış olan bir avı alıyorsunuz. Mesela, yaşlı erkek bir ayı, dişiyle çiftleştiğinde dişinin yavruları oluyor. Dişi 3 sene yavrularla beraber geziyor ve o sürede erkek ayıyla bir daha çiftleşmiyor. Erkek ayı da dişisiyle çiftleşebilmek için gidiyor yavrularını öldürüyor. Bize Alaska’da diyorlar ki, bu ayıyı avlayacaksın. Çünkü o ayı zarar veriyor. Siz o avı yapıyorsunuz ve binlerce lira üzerine para veriyorsunuz. Kimse bu ayı soyu yaşasın diye bu kadar bağışta bulunayım demiyor.”
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bir dönem kapanıyor

SONRAKİ HABER

Ses’in çekimleri tamam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...