23 Kasım 2009 00:00

Güvercin savaşı başladı

Şanlıurfa’nın Sırrın Mahallesi’ndeki boş bir arazide bir araya gelen kuş yetiştiricileri, “savaşçı” ismini verdikleri binlerce güvercini gökyüzüne ...

Paylaş

Şanlıurfa’nın Sırrın Mahallesi’ndeki boş bir arazide bir araya gelen kuş yetiştiricileri, “savaşçı” ismini verdikleri binlerce güvercini gökyüzüne uçurdu. Kasım ayında başlayıp Nisan ayına kadar süren oyuna göre, gökyüzüne bırakılan güvercin sürülerinin amacı sayılarını artırmak.
Şanlıurfa’nın Sırrın Mahallesi’ndeki boş bir arazide başlatılan “savaşçı kuşlar” etkinliği, Nisan ayına kadar devam edecek. Kentin özellikle mistik yapısını yansıtan Haşimiye, Eyyübiye, Yakubiye ve Süleymaniye semtlerinde yaklaşık 500 evde büyütülüp, eğitilen güvercinler, “gün gelip de savaşsınlar, sahiplerine ganimet getirip para kazandırsınlar” diye besleniyor. Evlerin damlarında eğitimleri yapılan güvercinlerin ötüşünün uğultusu, ayaklarındaki halhalların şakırtısı, Şanlıurfa’nın simgelerinden birisi durumunda. Damlara çıkılıp önce antrenman amaçlı sürülere kısa mesafeli uçuşlar yaptıran yetiştiriciler, ardından gürleşsin diye kanat kuyruk tüylerini temizliyor, kesip düzeltiyor ve vitamin katkısı yemleri özenle yediriyor. Amaç en bakımlı, en güçlü sürüye sahip olmak. Sürü ne kadar iyi olursa sahibi de bu güvercin yetiştiricileri arasında o kadar isim yapıyor. Günü gelip savaş başlayınca kimin daha iyi olduğu bir kez daha anlaşılıyor.
SÜRÜNÜN ÖNCÜSÜ ‘PÊŞENK’
Güvercinlerin hikayesini kentte bu konudaki en iddialı yetiştiricilerden ve Kuşçular Derneği Üyesi Mehmet Eskiler şöyle anlatıyor: “Dedem de, babam da kuş yetiştirirdi. Bu iş büyük merak gerektirir. Onlara evlat gibi bakmayı gerektirir. Biz de onu yapıyoruz. Bende 250 erkekli bir sürü var. Altı tane de dişi. En değerlileri Zeytuni, Taklacı, İspir Bagdadi, Nakışlı olanlardır. Fiyatları bir milyara kadar çıkar. Daha geçenlerde dışarıdan gelen biri Taklacı’nın tekine 800 milyonu sayıp alıp götürdü. Herkesin sürüsünün bir lideri vardır. Onlara ‘Pêşenk’ diyoruz. Başkası savaşta Pêşenkini indirirse ayıpların en büyüğünü yaşarsın. Çünkü o gün sürü ne kadar büyük olursa olsun, dağıtıp yeniden bu işe başlamak zorunda kalıyorsun. Savaş dediğimiz Kasım’da başlar, Nisan’da biter. Her gün sürüleri gökyüzüne salıp, akşamı iple çekeriz. Çünkü sürü yorulmadan uçacaktır, başkasının kuşunu kandırıp sana getirecektir. Sahibi komşun da olsa artık o kuş senindir. Karışma saati geldiğinde hepsi birbirine girer. 200 kuş savaşa girer, 210 çıkar. Havada kalma yarışı, ölüm kalım yarışıdır. Onlar birer Kamikaze uçağı, intihar komandosu. Şimdi savaşa hazırlık zamanıdır.” (Şanlıurfa/DİHA)
Murat Çiftçi
ÖNCEKİ HABER

Müşteri kılığında denetim

SONRAKİ HABER

HAYATIN BENİM STAR 22.10

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...