23 Kasım 2009 00:00

KAPIMIZDAKİ TEHLİKE: GDO

TOPLUMSAL Etik Derneği tarafından gerçekleştirilen “GDO’lar ve bunlarla ilgili sorunlar” ...

Paylaş

TOPLUMSAL Etik Derneği tarafından gerçekleştirilen “GDO’lar ve bunlarla ilgili sorunlar” konulu toplantıda, GDO içeren ürünlerin denetimi yapılmadan Türkiye’ye sokularak insan sağlığının tehlikeye atıldığına dikkat çekildi.
Toplumsal Etik Derneği, son günlerin tartışmalı konularından biri olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda önceki gün toplantı gerçekleştirdi. Ankara Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya A.Ü. Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aziz Ekşi, ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Musa Doğan, Gazi Üniversitesi Tıp Tarihi ve Tıbbi Etik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nesrin Çobanoğlu katıldı.
Açılışta konuşan Toplumsal Etik Derneği Başkanı Ahmet Akgün, dünyada bilim ve teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak gelişen GDO’ların ve GDO’lu ürünlerin denetimden geçmeden pazarlara sürüldüğünü söyledi. Denetim anlamında Türkiye’de sadece üç laboratuarın bulunduğunu söyleyen Akgün, ülkenin en az 300 laboratuara ve yeterli sayıda kalifiye elemana ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
KORUYUCU POLİTİKA ŞART
Doç. Dr. Nesrin Çobanoğlu sadece insanların değil bütün canlıların biyoetik kapsamı içerisinde yer aldığını belirtti. Üretilen maddelerde, GDO’nun miktarından çok, nitelik olarak nasıl etki göstereceğinin önemli olduğunu söyleyen Çobanoğlu, biyopolitik, biyoetik ve denetim yönünden sorumlu olan kişilerin yeterli koruyucu politika oluşturamadığı yönünde kaygılar olduğunu dile getirdi.
Bir ülkede GDO ticaretinin yapılmasının ciddi bir olay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aziz Ekşi ise bilim insanlarından oluşan, bağımsız bir Gıda Güvenlik Kurulu oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Ekşi, biyoçeşitliğin oldukça zengin olduğu Türkiye’de GDO’lu tohum ekimine kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Musa Doğan ise, biyolojik çeşitlilik sözleşmesi ve biyogüvenlik protokolüne uyulmasının önemine işaret ederek, GDO’ların etiketlenmesi ve bilgilendirmenin, oluşabilecek risk ve tehditlerin önlenmesinin, kalifiyeli eleman yetiştirilmesinin ve toplumsal duyarlılığın artırılmasının öneminin altını çizdi. Biyoçeşitliliğin tüm insanların ortak mirası olduğunu da belirten Doğan, gen kaynaklarını yok ederek mevcut çeşitliliğin elden çıkarılması durumunda, tüm insanlığın açlıkla karşı karşıya kalacağını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL
ÖNCEKİ HABER

Kurbanlık az fiyat yüksek

SONRAKİ HABER

Müşteri kılığında denetim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...