23 Kasım 2009 00:00

Kurbanlık az fiyat yüksek

ANKARA’nın Yenimahalle İlçesi’nde büyük ve küçükbaş kurbanlık satışının yapıldığı birçok çadır...

Paylaş

ANKARA’nın Yenimahalle İlçesi’nde büyük ve küçükbaş kurbanlık satışının yapıldığı birçok çadır, satıcıların umduğunu bulamaması nedeniyle Kurban Bayramı’na bir hafta kala boşaldı. Geçtiğimiz yıla oranla kurbanlıkların sayısında azalma, ancak fiyatta artış yaşandığını ifade eden kurbanlık satıcıları, hükümetin köylüye, çiftçiye ve üreticilere destek vermesi gerektiğini belirterek, destek verilmemesi halinde hayvancılığın sona ereceği uyarısında bulundu.
Her yıl geçimlerini sağlamak için Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden zor şartlar altında Ankara’ya gelen hayvan satıcılarının gözü yine Kurban Bayramı’nda. Bayramının yaklaşmasıyla hayvan satıcıları, umduğunu bulamayınca tekrar yollara düştü. Yenimahalle Belediyesi tarafından İvedik Organize Sanayisi Bölgesi karşısında boş araziye kurulan kurban çadırlarının büyük çoğunluğu, satıcıların umduğunu bulamaması nedeniyle boşaldı. Dışarıya hayvan ithalatının fazla olmasından dolayı bu yıl hayvan azlığı yaşandığını belirten kurbanlık hayvan satıcıları, daha önceki yıllarda hayvan satışlarının daha çok olduğunu ancak bu yıl hem hayvanların azaldığını hem de satışların durma noktasına geldiğine dikkat çekti.
‘KURBANLIK SAYISI GEÇEN YILA GÖRE AZ’
Kırşehir’in Kaman İlçesi’nden geldiğini ifade eden hayvan satıcısı Yusuf Kurt (43), geçen sene sadece Keçiören Ovacık Bölgesi’nde bin 200 ile bin 500 hayvan çadırı olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl Ankara genelinde çadır sayısı bin civarında. Ankara’da kurbanlık hayvan sayısı geçen yıllara oranla bu yıl daha az. Hükümetin ve devletin köylüye, çiftçiye destek olması gerekir. Destek olmadığından dolayı köylerde hayvan sayısı düştü. Bundan dolayı hayvancılık bitti. Bir de bu sene İran, Suriye tarafına çok hayvan gitti. Oralarda tarım bakanlığı köylüye ve çiftçiye destek veriyor. O yüzden Güneydoğu’dan hayvan gidiyor” diye konuştu. “Eskiden Türkiye’ye hayvan gelirdi şimdi buradan hayvan gidiyor” diyen Kurt, Türkiye’de de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın köylüye, çiftçiye ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Hayvanların geçen senelere göre pahalı olduğunu kaydeden Kurt, bunu üretimin olmamasına bağladı. İnsanlarda alım gücünün de olmadığına işaret eden Kurt, “Geçen sene bir hayvan bin 300 TL, bin 500 TL’ye alınıyorken, bu sene 2 bin, 2 bin 500 TL’ye alındı. Doğal olarak fiyatlarda artış oluyor” diye konuştu.
‘MASRAFLARIMIZI KARŞILAYAMAYIZ’
Iğdır’ın Kavaktepe Köyü’nden 10 gün önce geldiklerini belirten Macir Ataş ise işlerin geçen senelere göre düşük olduğunu belirterek, “Böyle giderse masraflarımızı karşılayamayacağız” diyerek tepki gösterdi. Ataş, hayvanların daha çok dışarıya ihraç edildiğini kaydederek, iki yıl önce geldiklerinde satışların daha iyi olduğunu vurguladı. (Ankara/DİHA)

800 kilo 8 bin TL
İstanbul Çengelköy’de de birçok kurbanlık satış ve kesim yeri bulunuyor. Kurbanlıkların fiyatları yüksek olduğu için genellikle kesmek isteyenlerin ortaklaşa olarak aldıklarını belirtiyor kurban satıcıları. Örneğin bu sarı renkli büyükbaş hayvan 800 kilo geliyormuş ve fiyatı da 8 bin TL. Bu kurbanı alıp kesmek için herhalde asgari ücretli birkaç kişinin bir araya gelmesi de yetmeyecek.
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

KAPIMIZDAKİ TEHLİKE: GDO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...