24 Kasım 2009 00:00

Tüzel, Dersimlilere seslendi

EMEK Partisi Bölge Örgütü’nün 21-22 Kasım’da Dersim’de gerçekleştirdiği parti konferansının ardından Dersimlilere seslenen Genel Başkan Levent Tüzel...

Paylaş

EMEK Partisi Bölge Örgütü’nün 21-22 Kasım’da Dersim’de gerçekleştirdiği parti konferansının ardından Dersimlilere seslenen Genel Başkan Levent Tüzel, “Partimiz, dillere, inançlara, kültürlere tam hak eşitliği talebiyle, eşit, özgür, gönüllü birliğe dayanan demokratik Türkiye mücadelesini yükseltecektir” dedi. Tüzel, CHP’den istifa edenlere de seslenerek, “Emek, barış, demokrasi ve kardeşlik saflarında birleşelim” dedi.
Bölgenin birçok ilinden delegelerin katılımıyla gerçekleşen ve Kürt sorunu başta olmak üzere, ülke gündeminin değerlendirildiği ve önümüzdeki döneme dair mücadele kararlarının alındığı konferansın ardından belediye binası önünde Dersimlilere seslenen EMEP Genel Başkanı Tüzel’i, CHP’den istifa eden yönetici ve belediye başkanları ile çok sayıda Dersimli dinledi.
BOYUN EĞMEDİLER
Yaptığı konuşmada EMEP Bölge Örgütü’nün, ulusal zorbalığa karşı mücadele eden Kürt işçi ve emekçilerinin demokratik özlemlerinin örgütü olarak, son gelişmeleri Dersim’de yaptığı konferansta değerlendirdiğini dile getiren Tüzel, “Partimiz, Kürt sorununun barış, tam hak eşitliği ve insanca yaşam taleplerine dayalı demokratik, halkçı çözümü için mücadele platformunu ve görevlerini yenilemiştir” dedi. “Onur Öymen tarafından hatırlatılan ve yol gösterici örnek olarak sunulan Kürtlerin ve Alevilerin ‘tedip ve tenkil’ (terbiye etme ve ezme) amaçlı Dersim katliamı, Kürt sorununun ve Alevilerin taleplerinin anlaşılmasında bir kırılma noktası olmuştur” diyen Tüzel, “Ağıtlar, hikayeler, araştırmalar, belgesellerle günümüze taşınarak aktarılan Dersim katliamı, Kürt halkının ruhunda derin izler bırakmış; kapanmayan yaraları açmıştır” şeklinde konuştu. Konuşması sık sık alkış ve sloganlarla kesilen Tüzel, “Cumhuriyet rejimi, Dersim’in Kürt ve Alevi toplumunu; onların kimlik ve özgürlük istemini büyük bir tehdit olarak görmüş ve tarihe katliam olarak geçen, en şiddetli şekilde bastırmayı yol bilmiştir. Ancak Kürtler ve Aleviler, ‘38’deki gibi çaresiz, yok edişe ve baskılara boyun eğen durumda değillerdir” dedi.
ERDOĞAN’I ELEŞTİRDİ
Başbakan’ın çokça tekrar ettiği “anaların ağlamaması” söylemini hatırlatan Tüzel, “Bu, herhalde Meclis’ten yeni tezkereler geçirerek operasyonlara devam etmek olmamalıdır. Ya da her gün yeni cinayetler işleyen koruculuk sistemini sürdürmek de olmamalıdır. Her halükarda iktidarın da muhalefetin de sıkça başvurduğu terör, güvenlik gibi halkı karşısına alan ve düşmanlaştıran söylemler hiç olmamalıdır” ifadelerini kullandı. “Başbakan bir yandan bebelerin süngülenip kurşuna dizildiği Dersim katliamından duyduğu üzüntüyü ifade etmekte, ama öte yandan Dersim isminin geri verilmesine karşı durmaktadır” diyen Tüzel, “O ki, TBMM’de AKP milletvekili muhalefeti, ülkeyi OHAL yasalarıyla yöneterek bölmekle suçlarken, AKP iktidarı Dersim’de ‘özel güvenlik bölgeleri’yle özel hukuk ve yasanın uygulanmasına göz yummaktadır” dedi. Tüzel, Başbakan’a, halkın acılarını ve özlemlerini istismar ederek söylev malzemesi yapma tutumuna son verip, beklenen yasal ve anayasal düzenlemeleri derhal hayata geçirme çağrısında bulundu.
AKP’nin, temsilcisi olduğu kapitalist düzenin kriz fırsatçılığı ve saldırganlığıyla Kürt emekçilerini adeta açlıkla katlettiğini dile getiren Tüzel, “Bölge’nin halen ekonomik olarak da ayrıma tabi tutulması, yağma ve sömürü, işsizlik ve yoksulluğun en ağır, en katı koşullarda sürmesi söz konusudur. Bölgenin tarım ve hayvancılığı bitirilmiştir. Aç ve işsiz yoksullar, fiilen uygulanan ‘Bölgesel Asgari Ücret’ koşullarında çalışmakta, zam yağmuru altında ezilmektedir. Sadece Gaziantep’te 650 bin elektrik abonesinin yarısının borçlarını ödeyememiş olması yeterince çarpıcıdır” dedi. Tüzel, Başbakan Erdoğan’ın, 2008 yılında Diyarbakır’da açıkladığı ‘GAP Eylem Planı’nda tüm yatırımların 4 yılda bitirileceği ve 3 milyon kişiye iş olanağı sağlanacağını söylediğini hatırlatarak, “Bugüne kadar hiçbir somut adım atılmamıştır” dedi. Tüzel, “Dersim’de yeni açılan üniversitenin öğrencilerinin barınma ihtiyaçları için kullanabilecekleri okul ve yurtların güvenlik gerekçesiyle askerler tarafından kullanılmasına son verilmeli” şeklinde konuştu.
DEMOKRATİK ÇÖZÜM
Tüzel, ilgiyle karşılanan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Partimiz, Kürt ve Türk işçilerinin ve emekçilerinin örgütü; ulusal, demokratik, ekonomik, sosyal taleplerinin ve çıkarlarının ısrarlı savunucusudur. Ülkemizin her yerinde sürdürdüğü çalışmalarıyla eşitsizlikler, inkar, baskı ve zorbalık karşısında demokratik ve halkçı bir çözüm için Türk ve Kürt emekçilerinin el ele vermesi ve birleşmesi yönünde mücadele etmektedir. Partimiz; dillere, inançlara, kültürlere tam hak eşitliği talebiyle, eşit, özgür, gönüllü birliğe dayanan demokratik Türkiye mücadelesini yükseltecektir.”
İSTİFA EDENLERE ÇAĞRI YAPTI
CHP’den yaşanan istifalara ilişkin açıklamaların ardından konuşan Tüzel, kendisini dinleyen ve istifa eden CHP’lilere de seslenerek, “AKP Hükümeti’nin ve karşısındaki burjuva muhalefetin yalan, inkar ve katliamlara sarılan politikalarını protesto ederek bu partilerden istifa eden bütün Kürt ve Alevi kardeşlerimizin bu tutumunu destekliyoruz. Artık ülkemizi, yıllarca halkımızın dilini, inancını, kültürünü yok sayarak yöneten bu iktidarlardan kurtulma zamanıdır. Bu kardeşlerimize sözümüz; emek, barış, demokrasi ve kardeşlik saflarında birleşmek olacaktır” dedi. Tüzel, konuşmasını “Tüm halkımızı barış, ulusal hak eşitliği ve insanca yaşam taleplerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” sözleriyle noktaladı. (Tunceli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hozat’ta Deniz Gezmiş fobisi sürüyor

SONRAKİ HABER

CHP’de Dersim depremi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...