24 Kasım 2009 00:00

Hozat’ta Deniz Gezmiş fobisi sürüyor

DERSİM’in Hozat ilçesinde belediyenin bir caddeye vermek istediği Deniz Gezmiş Caddesi’nin ismi kaymakamlık tarafından kabul edilmedi.

Paylaş

DERSİM’in Hozat ilçesinde belediyenin bir caddeye vermek istediği Deniz Gezmiş Caddesi’nin ismi kaymakamlık tarafından kabul edilmedi. Hozat Belediyesi yargıya yaptığı başvuruda yürütmenin durdurulmasını talep etti.
Hozat’ın Köprübaşı Mahallesi’nde yer alan Kopansırtı mevkiinde TOKİ tarafından konutlar yapıldı. Belediye tarafından noter tarafından yapılan kura çekimiyle hak sahiplerine verildi. 24 Haziran 2008’de yapı ruhsatına Köprübaşı Caddesi yerine Deniz Gezmiş Caddesi olarak yazıldı.
Hozat Belediye Meclisi 4 Haziran 2009’da aldığı kararla imar planında Taner yolu olarak adlandırılan yere bir cadde isminin verilmesine karar verildi. Meclis cadde için Deniz Gezmiş’in adını verdi. Alınan kararın onayı için Hozat Kaymakamlığı’na gönderildi. Kaymakamlık Deniz Gezmiş isminin “Siyasal amaçla seçildiğini ve halkın tepkisini çekeceği” iddiası ile kararı onaylayamayarak geri gönderdi,. Belediye Başkanı Konak, Malatya İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzeri Hozat Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Konak yaptığı başvuruda Deniz Gezmiş’in adının Türkçe kelimeler olduğunu hatırlattı. Ayrıca Danıştay 8. Daire Başkanlığı Belediye kanunu gereğine cadde isim verme yetkisinin belediye meclisine ait olduğunu da belirten Konak, TOKİ’de hak sahiplerinin yaşanan bu belirsizlik yüzünden mağdur duruma düşebileceklerini belirtti. Yürütmenin durdurulmasını isteyen Belediye Başkanı Cevdet Konak, Deniz Gezmiş adının çeşitli kamuya hizmet eden faturalarda adreste geçtiği ve yine kamuya açık olan caddeye de isim olarak verildiğini de hatırlattı. Hozat’ta daha önce de 2005’de EMEP Hozat İlçe Örgütü’nde asılan bir afişte Deniz Gezmiş’in fotoğrafının yer almasından dolayı ilçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik hakkında “cürüm suçu” işlediği öne sürülerek dava açılmış, Çelik, hakkında iki yıl hapis cezası istenmişti. (TunceliEVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Ceylan’ın annesine gönderilen mektuba soruşturma

SONRAKİ HABER

Tüzel, Dersimlilere seslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa