24 Kasım 2009 00:00

Sağlık ve eğitim hakkı için greve destek verecekler

EMEK Partisi Çiğli İlçe Örgütü, 25 Kasım grevine halkın katılımını sağlamak için mahallelerde halk toplantılarına devam ediyor.

Paylaş

EMEK Partisi Çiğli İlçe Örgütü, 25 Kasım grevine halkın katılımını sağlamak için mahallelerde halk toplantılarına devam ediyor.
Güzeltepe-Şirintepe Yardımlaşma Dayanışma Derneği’nde gerçekleşecek “25 Kasım Grevi ve Tehlikeli Olan Domuz Gribi Mi Sağlık Sistemi Mi?” konulu halk toplantısına Eğitim Sen 2 No’lu Şube Yöneticisi Elif Çuhadar ile TTB Pratisyen Hekimler Kolu Başkanı Dr. Hasan Değirmenci katıldı. Mahalleli kadınların daha fazla ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Çuhadar, 25 Kasım’da yapılacak olan grevin, yalnızca kamu emekçilerinin biraz daha fazla sözleşme zammı almak için yaptığı bir grev olmadığını ifade ederek, krizden etkilenen, işsiz kalan, yoksullaşan, zamlar ve pahalılıktan şikayet eden herkesin grevi olacağını belirtti. Çuhadar, “Her şeyden önce parasız eğitim ve sağlık talebi ile bütün kamu çalışanları olarak halkla birlikte bir grev yapmak istiyoruz. Halkla beraber o gün alanda olalım diyoruz” diye konuştu. Dr. Hasan Değirmenci ise “Güzeltepe’de sizler sağlık hakkı üzerinde oynanan oyunu bozan insanlarsınız. Burada sadece domuz gribini tartışmak eksik kalır, asıl sorun sağlık sisteminin kendisindedir” diyerek başladığı konuşmasında, hükümetin, aile hekimliklerinde 2, hastanelerde 8, özellerde ise 15 lira olarak alınan muayene ücretlerini daha da artırmayı planladığını dile getirdi.
SAĞLIK HAKKI ELİMİZDEN ALINIYOR
Seçimlerden önce 15 milyon yeşil kartlı varken şimdi bu sayının 8 milyona düşürüldüğünü belirten Değirmenci, “Dünya Bankası da diyor ki; bu sayı çok, 2 milyona indireceksin. En temel insanlık hakkı olan sağlık hakkı elimizden alınıyor” dedi.
Buna karşı bir araya gelmek gerektiğini belirten Değirmenci, “Sağlık tamamen ticarileşirse ticaretin en kirlisi sağlık alanında olur. Zaten bugün aşı meselesinde halkta oluşan kaygının temelinde de sağlık alanındaki ticaretin öne çıkması yatmaktadır” dedi. Kızamık aşısında da aynı şeyin yaşandığını dile getiren Değirmenci, “Gerçeklerin çarpıtılmasına karşı uyanık olalım, sorgulayalım ve örgütlenerek mücadele edelim” dedi. Domuz gribi ile ilgili olarak Değirmenci, “Biz TTB olarak aşıyı öneriyoruz ama sadece aşı değil kişisel temizlik de çok önemli. Okullarda ve fabrikalarda sıvı sabun kağıt havlu var mı, bunların muhakkak sağlanması lazım. Daha iyi ve dikkatli beslenmek, bu koşullarda ne kadar mümkün bilinmez ama muhakkak şart” dedi.
AŞI OLUNMALI
Gebelerin muhakkak aşı olması gerektiğine dikkat çeken Değirmenci, “Çünkü ölüm oranı diğer hastalık kapanların 4 katı. Bunun dışında kronik hastalığı olanlar da (şeker, astım, vb.) aşı olmalı” dedi.
6 ay ve 16 yaş arası olan çocukların ve özellikle sık sık rahatsızlananların da aşı olması gerektiğini belirten Değirmenci, aşının yan etkileri ve tehlikeleri ile ilgili şunları söyledi: “Yumurtaya alerjisi olanlar aşı olmamalı. Milyonda 1 hastada da sinir sistemine zarar veriyor. Yani şunu bileceğiz; 43 milyon doz aşı var, 43 hastada sinir sistemine zarar verecek. Okullardan gönderilen kağıtlara imzanızı ‘Çocuğumun aşı vurulmasını istemiyorum’ diye atmış olabilirsiniz. Ama değiştirme hakkınız saklı.”
MÜCADELE ÇAĞRISI
Kapanış konuşmasını yapan EMEP Çiğli İlçe Başkanı Özden Mızrak, “Pek çok insan ne yapmalı diye soruyor. Tek tek değil birleşerek mücadele etmek lazım. Nasıl bir araya gelip asker gönderilmesine engel olduysak, 25 Kasım günü de yapılan greve destek vererek parasız eğitim ve sağlık hakkımızı alırız” dedi. Kesin çözümün evini 550 lira ile geçindiren insanların iktidara gelmesi olduğunu belirten Mızrak, “Bu yüzden işçiler, ev kadınları ve işsizler olarak Emek Partisi’nde örgütlenmeli ve mücadele etmeliyiz” dedi. Mızrak’ın konuşması, katılımcılar tarafından alkışlandı.
(İzmir/EVRENSEL)

PARASIZLIKTAN İLAÇ ALAMIYORLAR


Toplantıya katılanlar da söz alarak görüşlerini dile getirdi.
Güler Sever: İşsizim. Hastaneye gittiğimde kronik bronşit teşhisi koydular, ilaç yazdılar. Ama parasızlıktan ilaçlarımı bile alamıyorum. Biz de komşulardan duyduğumuz kadarı ile balla limonu karıştırıp öksürüğü keser umudu ile yiyoruz. Bu zamanda böyle ev yapımı ilaçlardan medet umuyoruz.
Nurcan Enis (Lise öğrencisi): Bazen sağdan soldan duyduklarımızla hareket ediyoruz. Ben internetten baktım, aşının özellikleri için “Ağır cıva içeriyor” deniyor. Pek çok aşıda olan kadar cıva var içinde. Zararsız olduğuna kanaat getirerek vuruldum. 21 kişilik sınıftan sadece 2 kişi aşı olduk. Biraz kendimiz için çabalamalıyız artık. Kendimiz araştırırsak pek çok şey hakkında kimseyi dinlemeden kendi kararlarımızı veririz.
Gönül Sarı: Ben işyeri hekimine danıştım. 2. sınıfta okuyan öğrencim var. Doktor bana, “Ben kendi çocuklarıma vurdurtmadım” dedi. Başbakan ailesine ve kendine aşı yaptırmıyor. Doktorlar da yaptırmıyor, vardır bir bildikleri diye düşündüm. İnsanların kafalarını bu kadar karıştırmamaları lazım.
Bahar Okur: Ben aşıların kimi yan etkileri olacağını biliyordum ama yine de çocuğuma vurdurdum. Hastalıktan rahatsızlanacağıma aşı olup riski düşürmek istedim.
ÖNCEKİ HABER

Tokat’ta ortak açıklama

SONRAKİ HABER

SAĞLICAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...