24 Kasım 2009 00:00

DTP’ye saldırı vatandaş tepkisi değil

İZMİR’de DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ü karşılamak üzere oluşturulan araç konvoyuna ülkücülerin başını çektiği kalabalık bir grup tarafından düzenlenen taşlı sopalı saldırı ardında pek çok soru bıraktı.

Paylaş

İZMİR’de DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ü karşılamak üzere oluşturulan araç konvoyuna ülkücülerin başını çektiği kalabalık bir grup tarafından düzenlenen taşlı sopalı saldırı ardında pek çok soru bıraktı. Olayların gelişimi, saldırının medyanın göstermeye çalıştığı gibi kendiliğinden bir vatandaş tepkisinden çok organize bir eylem olduğu düşüncesini oluşturdu.
ÜLKÜCÜ SALDIRI
Saldırının gerçekleştiği yerin MHP Karabağlar ilçe teşkilatı ile Ülkü Ocakları Üçyol Dergi Temsilciliği’ne yakın olması, buralardan çıkanların ellerinde Türk bayrağı taşımaları ve ‘kurt işareti’ yapmaları saldırının önceden planlandığını gösterdi. Araçlara yapılan saldırıda kullanılan kaldırım taşlarının çokluğu da dikkat çekti. DTP konvoyunun Üçyol mevkiinden ayrılmasının ardından dağılmayan grup, yolu ulaşıma kapatarak İstiklal Marşı okudu. Saldırganlar, yolun ulaşıma kapandığı sırada Kürt olduğunu düşündükleri araç sahiplerini araçlarından indirip sözlü ve fiili tacizde bulundu.
ÖLEN TÜRK MÜ KÜRT MÜ?
Konvoyun saldırıya uğradığı olayda ilginç ayrıntılar da vardı. Kargaşa sırasında bir kişinin öldüğü iddiası üzerine, bir kadının “Ölen Türk mü, Kürt mü?” diye sorması şaşkınlık yarattı. Kalabalık grubun içindeki bir kişi, “İzmir düşmana ilk kurşunun sıkıldığı yerdir. Bu da onlara ilk kurşun olsun işte” ifadelerini kullandı.
İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, olayların yaşandığı Üçyol Kavşağı’nda toplanan grubu sakinleştirmeye çalıştı. Gözaltının yaşanmadığı olayda Yılmaz’ın, “Her şey vatan için’’ diye slogan atan saldırganlara, “Lütfen vatan için dağılın’’ demesi ise dikkat çekiciydi.
SALDIRILARA ZEMİN HAZIRLANIYOR
DTP üyelerine ve milletvekillerine yönelik saldırı, başta DTP üyeleri olmak üzere çeşitli siyasi parti, kitle örgütü temsilcisi ve üyeleri tarafından dün yapılan eylemle kınandı. Eylemde, çeşitli medya gruplarının yaşanan saldırıyı, “Vatandaşın protestosu, öfke patlaması, DTP konvoyunda kavga” gibi ifadelerle vermesinin yeni saldırılara zemin hazırlanması bakımından oldukça endişe verici olduğuna dikkat çekildi.
MHP VE CHP KIŞKIRTIYOR
İzmir Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen ve siyasi partiler başta olmak üzere 30’a yakın kurumdan oluşan İzmir Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Coşkun Üsterci, saldırıların kaygı verici bir boyut kazandığını dile getirdi. Üsterci “Toplumsal yapımızda onarılmaz parçalanma ve kutuplaşmaya yol açan bu saldırının sorumlusu, başlatılan Kürt açılımına karşı olan MHP ve CHP’dir” dedi. Provokasyonun arkasında karanlık güçlerin olduğuna dikkat çeken Üsterci, İzmirlileri ırkçı ve milliyetçi kışkırtmalar karşısında duyarlı olmaya çağırdı.
‘DUYARLI VATANDAŞ’ UYARISI
Saldırının ardından dün açıklama yapan İHD ve ÇHD İzmir Şubeleri, ise son saldırının geçtiğimiz yıllarda ‘duyarlı vatandaş tepkisi’ diye başlatılan linç kampanyasının yeniden hayata geçirildiğinin göstergesi olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde DTP’nin yapacağı yurt gezileri açısından da kaygı verici olduğunu dile getirdiler. (İzmir/EVRENSEL)

TÜRK’TEN UYARI
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, İzmir´de dün yaşanan olaylarla ilgili “Eğer bu şekilde devam ederse sadece İzmir´le kalmaz diğer kentlere de sıçrar. O zaman üzüntü verir ve zorlayıcı bir durum olur” diye konuştu. Partisine karşı belirli bir kesimin planlı bir saldırı yürüttüğünü dile getiren Türk, “Yaşanan Türk-Kültür halkını karşı karşıya getirmeye çalışan bir provakosyondur” dedi. Saldırıda polisin seyirci kaldığını dile getiren Türk, “Tahrikkar bir tutum sergilediler. Müdürlerinden talimat almadıkları için engel olmamışlar” diye konuştu.

DTP ilçe binası açıldı

DTP Mamak İlçe Örgütü, önceki gün düzenlenen tören ile binasını açtı. Açılışa DTP Ankara İl Başkanı Songül Erol Abdil ve DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da katıldı. Açılış törenine Emek Partisi Mamak ilçe yöneticileri de katıldı. Açılışta konuşan İl Başkanı Abdil, partilerinin Mamak’ta bir boşluğu doldurduğunu ve DTP’nin ana muhalefet partisinden daha iyi muhalefet yaptığını söyledi.
Başbakan Erdoğan’ın demokrasi anlayışını eleştiren Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Başbakan’ın kendi partisi içinde bile kendisinden başka konuşana tahammülü olmadığını söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

PAŞALAR KAFESE GiRECEK Mi?

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...