24 Kasım 2009 00:00

YARGI DiKEN USTUNDE

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (AKAM) 440 yargı mensubu ile yaptığı araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Paylaş

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (AKAM) 440 yargı mensubu ile yaptığı araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre yargı mensuplarının yüzde 80’e yakını, cep telefonuyla yaptıkları görüşmelerde dinlendiğini düşünüyor. Yine katılımcıların yüzde 71’i de telefon ve ortam dinlemelerinin yasal olmayan yollarla yapıldığına inanıyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu, telefon dinlemelerinin son dönemde artmasını da “devlet içerisinde kutuplaşma ve kurumların çatışması” olarak yorumluyor.
YÜZDE 94.2’Sİ TEDİRGİN
AKAM’ın İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kayseri, Erzurum, Diyarbakır, Samsun ve Adana’da 112 hakim, 94 savcı ve 234 avukat olmak üzere toplam 440 yargı mensubuyla “dinleme iddialarına” ilişkin yaptığı araştırma sonucunda, ortaya şaşırtıcı sonuçlar çıktı:
*Yargı mensuplarının yüzde 73.6’sı, ev telefonlarından yaptıkları görüşmelerde dinlendiğini düşünüyor.
*Yargı mensuplarının yüzde 80.3’ü de iş telefonlarından dinlendiğine inanıyor.
*Araştırmaya göre telefonda “mahrem konuları konuşurken tedirgin olanların” oranının yüzde 94.2 olması dikkat çekiyor.
AKP’YE SERVİS YAPILIYOR
*Araştırmaya katılanların yüzde 79.1’i, “Cep telefonu görüşmelerinizin dinlendiğini düşünüyor musunuz” sorusuna “Evet” yanıtını verdi.
*Katılımcıların yüzde 20.9’u ise “Hayır” yanıtı verdi.
*“Size karşı ortam dinlemesi yapıldığını düşünüyor musunuz” sorusuna “Evet” yanıtını verenlerin sayısı yüzde 65.1 olurken, dinlemeye maruz kalmadığına inanlarının oranı ise yüzde 34.9 olarak belirlendi.
*Yargı mensuplarının yüzde 67.8’i, dinleme kayıtlarının iktidar partisine servis edildiğine inanırken, yüzde 16.4’i inanmadığını ifade etti.
*“Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 15.8 iken, muhalefet partilerinin dinlendiğine inananların oranı ise yüzde 71.9.
GEREKÇE: KUTUPLAŞMA
Araştırmada, katılımcılara “Telefon dinlemelerinin son dönemde artmasının nedeni sizce nelerdir” sorusu yöneltildi ve 4 seçenekten birini seçmeleri istendi. Soru üzerine, yargı mensuplarının yüzde 61.3’ü, “devlet içerisinde kutuplaşma ve kurumların çatışması”nı gösterdi. Katılımcıların 19.7’si, dinlemelerin artmasını “muhalifleri sindirme çabası” olarak yorumlarken, yüzde 9.3’ü ise dinlemelerin nedeninin “devlet içerisindeki çok başlılık” olduğunu söyledi. Dinlemeye neden olarak, “yolsuzluk ve çetelerle mücadele”yi gösterenlerin oranı yüzde 6.1’de kalırken, katılımcıların yüzde 3.6’sı ise “diğer” seçeneğini işaretledi.
DOĞRU BULMUYORLAR
Yargı mensupları arasında, “Yasal olsa bile telefon dinlemek özel hayatın gizliliği ilkesine aykırıdır, söylemine katılıyor musunuz” sorusuna “Katılıyorum” diyenlerin oranı yüzde 92.1 iken, “Katılmıyorum” diyenlerin oranı yüzde 7.9’da kaldı.
Devlet kurumlarının birbirini dinlemesini doğru bulmayanların oranı ise yüzde 96.3’le dikkat çekiyor. Dinleme kayıtlarının delil sayılmasını doğru bulanların oranı yüzde 24.6 iken, bu oran “doğru bulmayanlar”da ise yüzde 75.4’e kadar yükseldi. Katılımcıların 83.5’i, dinleme kayıtlarının iktidar tarafından medyaya servis edildiği iddialarına katılıyor. (ANKARA)

ADALET BAKANI DA DiNLENMiŞ
Yargı kararlarıyla yapılmasına rağmen tartışma yaratan telefon dinlemelerini son dönemde savunmak durumunda kalan Adalet Bakanı da bir dinleme mağduru. Başbakandan sonra Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de dinlendiği ortaya çıktı. Ergin il başkanıyken ortam dinlemesi mağduru olmuş. Bir ABD’li ile yaptığı görüşmesi kaydedilen Ergin, “Şimdi anlıyorum ki vasat bir teknolojiyle yapılamazmış” diyor.

ECEVİT’İN YENİ BAŞKANI CEVİZOĞLU
AYLAR önce kuracağı yeni partiyi duyuran Rahşan Ecevit ve beraberindekiler, ilk adımı attılar. Dün kuruluş dilekçesi verilen partinin genel başkanı ise sürpriz bir isim oldu: Hulki Cevizoğlu. Cevizoğlu, parti kuruluşuna ilişkin dilekçeyi dün sabah saatlerinde İçişleri Bakanlığı’na verdiklerini söyledi. Partinin adı Demokratik Sol Halk Partisi. Cevizoğlu, partinin “hem SHP’yi, hem de DSP’yi içinde barındıran, içeren bir parti” olduğunu vurguladı.Partinin amblemi ise ağzında başak olan bir güvercin.
İSİM VE LOGO KAVGASI
Yeni partinin isminin ve logosunun açıklanmasının ardından tartışmada başladı. DSP Genel Başkanı Masum Türker, Rahşan Ecevit’i yeni partisi DSHP’nin ismi ve amblemi konusunda uyardı. Kendisinin Genel Başkan seçilir seçilmez, ‘Demokratik Sol ve güvercin’in marka tescilini yaptırdığını söyleyen Türker, “Demokratik Sol’ ve amblem kurumsal olarak bu partinin, DSP’nin mensuplarına aittir. Şu anda aldıkları isim dava konusu olacak bir isimdir” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

CHP’ye yumurta yağmuru

SONRAKİ HABER

PAŞALAR KAFESE GiRECEK Mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa