24 Kasım 2009 00:00

İskenderun’da slikozisten 44’üncü ölüm

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Yazıcılar Demir-Çelik Fabrikası’nda çalışan Suat Aksoy...

Paylaş

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Yazıcılar Demir-Çelik Fabrikası’nda çalışan Suat Aksoy, slikozis hastalığı nedeniyle öldü. Aksoy, İskenderun’da bu hastalıktan ölen 44’üncü kişi.
Aksoy’un ölümüne neden olan çalışma koşulları ise özellikle demir-çelik fabrikalarında taşeronlaştırmanın artmasıyla birlikte daha da kötüleşti. Yaptıkları iş kadar ücret alan işçiler, daha fazla çalışmak zorunda kalıyor, dolayısıyla hastalığa yakalanma riskleri artıyor.
HASTALIĞININ FARKINDA BİLE DEĞİLDİ
İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Yazıcılar Demir-Çelik Fabrikası’nın kumlama ve boyama bölümünde 22 yıldır çalışan, 50 yaşındaki Suat Aksoy, slikozis hastalığının son kurbanı oldu. Geçen haftanın başında yaşamını yitiren ve üç çocuk babası olan Aksoy, ölümünden birkaç gün öncesine kadar hastalığının farkında bile değildi.
Slikozis hastalığından ölen Suat Aksoy’un abisi Hüseyin Aksoy, kardeşinin son bir aya kadar hiçbir şikayeti olmadığını, ancak bir aydır bazı ağrılarından şikayetçi olmaya başladığını ifade etti. Halsizlik ve bileklerde kas ağrıları şikayetiyle başlayan hastalık, daha sonra Aksoy’un ayaklarında kızarıklar oluşmasıyla ilerledi. Bunun üzerine hastaneye gitmek zorunda kalan Aksoy, üç-dört gün içinde yaşamını yitirdi.
44. ÖLÜM
Doktorlar, Suat Aksoy’un ölüm nedeni olarak, solunan toza karşı vücut savunmasının verdiği cevaba bağlı olarak akciğerlerde oluşan bir çeşit katılaşma olan akciğerde fibrozis tanısını koydu.
Suat Aksoy, İskenderun’da slikozis hastalığından ölen 44’üncü kişi. İskenderun Devlet Hastanesi hekimlerinden Doktor Mete Genç, aynı hastalıktan daha önce 43 kişinin öldüğünü ifade etti.
BÜTÜN İŞÇİLER RİSK ALTINDA
İskenderun’da kurulu demir-çelik fabrikalarının kumlama ve boyama bölümlerinde çalışan işçilerin tümü slikozis hastalığına yakalanma riski taşıyor. Suat Aksoy’un abisi Hüseyin Aksoy, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bütün demir-çelik fabrikalarında kumlama ve boyama işinin taşeron firmalara yaptırıldığını söyledi. Buradaki işlerin süreklilik taşımadığını ifade eden Hüseyin Aksoy, üretimin yoğunluğuna bağlı olarak, kumlama ve boyama bölümlerindeki işlerin bazen arttığını bazen de azaldığını kaydetti.
BİR TAŞLA ÇOK KUŞ
Aksoy, ücretlerin metrekare birim fiyatı üzerinden ödendiğini belirterek, demir-çelik patronlarının bu işleri taşerona vererek hem “sosyal hak” ödentilerinden, hem de boşta geçen süreler için ücret vermekten kurtulduklarını vurguladı. Hüseyin Aksoy, kardeşinin de orada fabrikanın bir işçisi olarak değil kendi işini yapan taşeron firma yetkilisi olarak çalıştığını, bu nedenle asıl işverene tazminat davası bile açma hakları olmadığını söyledi. Patron, taşeron uygulamasıyla hem kumlama ve boyama gibi riskli bir işi uygun bir fiyata yaptırma olanağına kavuşuyor, hem de bu işin yol açtığı ölümlere tazminat ödeme külfetinden kurtuluyor. (İskenderun/EVRENSEL)

SLİKOZİS NEDİR?
Kot taşlama hastalığı olarak da bilinen slikozis hastalığı, daha çok tekstil sektöründe yaşanan ölümcül bir hastalık. Bilinen slikozis hastalığı en az 10 yıllık bir çalışma sonrası, silika içeren kumun veya tozun solunması ve akciğerde birikmesiyle ortaya çıkıyor. Hastalık yavaş ilerliyor. Slikozis hastalığı, kumun kuru hava kompresörleriyle yüzeylere tutularak aşındırılması işleminin yapıldığı bütün sektörlerde görülüyor. Tekstil sektöründe olduğu gibi metal sektöründe de slikozis hastalığından ölümler yaşanıyor.
Yusuf Ertaş
ÖNCEKİ HABER

İşsizlik sürecek tazminat gasp edilecek

SONRAKİ HABER

CHP’ye yumurta yağmuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...