24 Kasım 2009 00:00

Esir değişiminde anlaşma sinyali

Hamas, Haziran 2006’da esir aldığı ve Gazze’de tutuklu bulunan İsrailli Er Gilad Şalit’in cuma günü serbest bırakılabileceğini açıkladı.

Paylaş

Hamas, Haziran 2006’da esir aldığı ve Gazze’de tutuklu bulunan İsrailli Er Gilad Şalit’in cuma günü serbest bırakılabileceğini açıkladı. Hamas sözcülerinden Eymen Taha, Kahire’de görüşmelerde bulunacak bir Hamas heyetinin, konunun detaylarını görüştükten sonra nihai kararını açıklayacağını duyurdu.
Kahire’de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüşen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de Şalit’in serbest bırakılması konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını belirtmişti. Şalit’in serbest bırakılması için çaba sarf eden Mısır, üç yıldan fazla bir süredir her iki taraf arasında mekik diplomasisi izliyor.
Er Şalit’in serbest bırakılması için Hamas, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinli tutuklulardan bazılarının serbest bırakılmasını şart koşuyordu. Ancak İsrail, bu listede yer alan bazı isimler ve sayıya itiraz ediyordu.
Şalit’in serbest bırakılacağı yönündeki haberlerden önce Hamas, Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırılarının tamamen durdurulduğunu belirtirken, Peres de önceden deklare edilmeyen Mısır gezisini duyurmuştu. Ancak iyimserlik havasının arttığı bir dönemde İsrail, Gazze’ye saldırı düzenleyerek çok sayıda Filistinlinin yaralanmasına yol açmıştı.
Serbest bırakılacak militan sayısı hakkında kesin bir ifade kullanılmazken, rakamın 500’den fazla olabileceği ve anlaşmanın, İsrail’in, daha önce serbest bırakmayı reddettiği 160 militanı da kapsayabileceği ifade ediliyor. Olası anlaşmaya göre Hamas’ın ilk adımı atarak, Şalit’i Mısırlı yetkililere teslim edeceği, daha sonra ise İsrail’in bazı Hamaslı militanları serbest bırakacağı belirtiliyor. İsrail’in, geri kalan esirleri ise Şalit’in kendilerine teslim edilmesinden sonra serbest bırakacağı kaydediliyor. Hamas’ın da anlaşmaya olanak sağlamak için esnek davranacağı ve serbest bırakılan bazı militanları Batı Şeria veya Gazze Şeridi yerine sürgüne göndermeyi
kabul edebileceği ifade ediliyor.
ŞALİT’İN AİLESİ MÜZAKERECİLERLE GÖRÜŞTÜ
Hamas’ın elinde esir olan Gilad Şalit’in ailesi ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun özel görüşmecisi Hagai Hadas’la bir araya geldi. Şalit’in ailesi, kabinedeki bazı bakanlarla da görüşeceklerini söyledi. Gilad’ın babası Noam Şalit, oğlunun serbest bırakılabileceğine dair resmi bir bilgi almadıklarını ifade etti.
ABBAS ARJANTİN’DE
Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’ten yaklaşık 1 hafta sonra, temaslarda bulunmak üzere Arjantin’e gitti. Buenos Aires’teki askeri havaalanında Arjantin Dışişleri Bakanı Jorge Taiana tarafından karşılanan Abbas’ın, 2 gün sürmesi beklenen ziyareti kapsamında, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner ile Ortadoğu’daki siyasi durumu ele alacağı belirtildi. Abbas’tan önce de Peres, Buenos Aires’e gitmiş ve Kirchner ile görüşmüştü. Arjantin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Abbas’ın ziyaretinin, Ortadoğu’daki durum ve İsrail-Filistin müzakerelerinin durumu hakkında görüş alışverişi yapılmasına olanak sağlayacağı ifade edildi. Açıklamada, ziyaret sırasında Arjantin’in bölgede iş birliği olanakları konusunun da görüşüleceği belirtildi.
(DIŞ
HABERLER)

PERES BU SEFER DOĞRU SÖYLEDİ

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, “Türkiye, dünya üzerinde demokratik olmayan bir kurumun, yani ordunun, demokrasiyi korumakla görevli olduğu tek ülkedir” dedi.
ABD’de yayımlanan savunma dergisi Defense News’a röportaj veren Şimon Peres, “Erdoğan ülkesini İsrail’le ortaklıktan uzaklaştırıp radikal İslama doğru mu götürüyor” sorusuna şöyle cevap verdi: “Türkiye dünya üzerinde, demokratik olmayan bir kurumun, yani ordunun, demokrasiyi korumakla görevli olduğu tek ülkedir. Gerçekten de öyleydi. Ancak ordunun rolü değişti. Şimdi soru, Erdoğan’ın kendi Müslüman nüfusunu demokrasiye doğru mu götüreceği, yoksa demokratik güçlerin daha İslamcı bir devlet mi isteyeceğidir” yanıtını verdi.
Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi üyeliğe almakta ayak diremesinin Ankara’da hayal kırıklığına yol açtığını ve Ankara’nın yeni arayışlar içine girmesine neden olduğunu iddia eden İsrail cumhurbaşkanı, Erdoğan’ın farklı doğrultuda gitmeye daha ne kadar devam edeceğini bilemediğini söyledi. Şimon Peres, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasında rol oynamak istediğini hatırlatarak, “Ancak bir arabulucu olursanız, bir tarafa yakın olmaktan vazgeçip ortada durursunuz” dedi.
İsrail cumhurbaşkanı, “Ankara, Suriye ve İran’la stratejik ilişkiler peşinde koşarken, İsrail, Türkiye’ye yüksek teknolojili silahlar satacak mı” şeklindeki soruya ise “İş birliği konusunda çok dikkatli olmalıyız, çünkü bu ilişki uzun yıllar içinde oluştu. Türkiye bölgemizde saygın bir ülkedir ve NATO üyesidir. Sabırlı olmalı ve haritayı iyi okuyup iki ülke arasındaki anlık gerginliklerin kurbanı olmamalıyız” diye cevap verdi. Peres, Türkiye’nin İran’ın yanında yer almasının dünya ölçeğindeki saygınlığını azaltacağını da öne sürdü.
İRAN: İSRAİL SALDIRIRSA AĞIR BEDEL ÖDER
İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade ise stratejik noktalara yönelik muhtemel bir ABD ve İsrail saldırısına karşı koymak amacıyla başlatılan hava savunma tatbikatının ikinci gününde yaptığı açıklamada, bu ülkeleri hata yapmamaları konusunda uyardı.
“İran’a saldırı, İsrail’e pahalıya mal olur” diyen Tuğgeneral Hacızade, hava sahalarının bir adım bile ihlali durumunda İsrail savaş uçaklarının imha edileceğini söyledi. Tuğgeneral Hacızade, “İsrail F-15 ve F-16’ları, ileri ve gelişmiş hava savunma sistemlerimizden kaçmayı başarsa bile, üslerini artık göremeyecek. Karadan karaya füzelerimiz henüz tozlar yere konmadan İsrail hava üslerini yok edecek” ifadesini kullandı.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de işgal sorgusu başlıyor

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa