24 Kasım 2009 00:00

‘Demirci Kawa’ dansı Ankara’daydı

MEZOPOTAMYA Dans’ın “Destana Kawa’yê Hesinkar” adlı Kürtçe anlatımlı dans gösterisi başkentte beğeniyle izlendi.

Paylaş

MEZOPOTAMYA Dans’ın “Destana Kawa’yê Hesinkar” adlı Kürtçe anlatımlı dans gösterisi başkentte beğeniyle izlendi.
14. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali sürüyor. Önceki gün festival kapsamında Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) dans grubunun gösterisi izleyiciyle buluştu. MKM Mezopotamya dans grubu, Kürtçe anlatımlı müzikli dans gösterisi “Demirci Kawa Destanı”nı Devlet Tiyatrosu Akün Sahnesi’nde sahneledi.
Yönetmenliğini Apo Kaya’nın yaptığı oyunun kareografisi de Serhat Kural’a ait. Müziği Emre Kocabaş, dekor ve tasarımı Şebnem Yetim İdik’e ait olan oyunda, korku, ihanet, irade, direniş, özgürlük ve iktidar kavramları, Kawa Destanı’na farklı bir yaklaşımla sorgulanıyor.
Gösteriyi değerlendiren Serhat Kural, gördükleri yoğun ilgiden dolayı mutlu olduklarını dile getirdi. İki gün önce İtalya’nın Venedik kentinde de sahne aldıklarını ifade eden Kural, “Bu oyun benim için çok önemli bir oyun, bu ikinci oynadığımız destan. Daha önce de MKM adına Mem û Zîn’i oynamıştık” dedi.
‘KAWA GÜNCEL’
Amaçlarının Kürt kültürünü, folkloru ile edebiyatı ile bir araya getirerek izleyicilere sunmak olduğunu vurgulayan Kural, şöyle konuştu: “Biz öncelikle çalışmalarımızı Kürt halkına ve diğer halklara sunmak istiyoruz. Biz bu amaçla yavaş yavaş festivallere çıkıyoruz. Bu amaçla 14. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nde yer aldık.” Tarihi Demirci Kawa Destanı’nın Kürtler için şimdi de güncelliğini koruduğunu kaydeden Kural, Mazlum Doğan’a Çağdaş Kawa dendiğini hatırlattı.
“Destan, dünya tarihi üzerinde önemli bir yer tutuyor. Onun için demirci Kawa Destanı benim için önemliydi. Biz 4-5 destan üzerinde tartışmalar yürüttük ve 6-7 ay çalışma yürüttük bu oyun üzerinde ve bu merhaleye geldik.”
DİYARBAKIR’DAYDI
Oyunun prömiyerini mayıs sonlarında Diyarbakır’da gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kural, şöyle konuştu: “İzleyicilerin ilgisi bizim için lazım ve önemli, biz bundan dolayı sevinçliyiz. Biz yavaş yavaş yolumuza devam edeceğiz. İzmir ve Bursa’ya gideceğiz. Biz yolumuza devam edeceğiz. Arkadaşlarımızla, grubumuzla, kurumlarımızla amacımızı, oyunun amacını izleyicilerle paylaşmaya devam edeceğiz.” (Ankara/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Nusaybin’de bir kadın kütüphanesi

SONRAKİ HABER

Nefes’in sırrı çözüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa