25 Kasım 2009 00:00

Dönenler dönecek!

AVRUPA’dan dönüşlere karşı çıkan hükümetin freniyle duran ve açılım sürecinin önemli adımlarından biri olan ‘eve dönüşler’ ...

Paylaş

AVRUPA’dan dönüşlere karşı çıkan hükümetin freniyle duran ve açılım sürecinin önemli adımlarından biri olan ‘eve dönüşler’ gündemin ilk tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Hükümet ‘dönüşler sürecek’ dese de Mahmur ve Kandil’den yapılan açıklamalar da her defasında yalanlıyor. Ancak hükümet bu konuda açıklama yapmayı da sürdürüyor. Peki hükümet neden bu kadar ısrarlı? Dönecek olanlar kim?
‘PKK ÇÖZÜLÜYOR’ İDDİASI!
Son alarak KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, dönüşlerin olmayacağını ve olası dönecek kişilerin son 10 yılda örgütten ayrılanlar olacağını açıkladı. Ancak basında ısrarla dönüşlerin süreceği ve bunu da ‘PKK’nin çözülmesi’ anlamına geldiği yorumları yapılıyor. Ancak dönecek grubun beş yıl önce 100 kadar PKK’liyle birlikte örgütten ayrılan Osman Öcalan’dan başkası olmadığı iddia ediliyor.
5 YIL ÖNCE AYRILMIŞTI
Osman Öcalan ve 100 kadar eski PKK’linin Türkiye’ye dönüş hazırlıkları yapmaya başlaması, bu soruları yeniden gündeme getirdi. PKK’nin merkez yönetiminde yer alırken beş yıl önce 100 kadar PKK’liyle birlikte örgütten ayrılan Osman Öcalan, Türkiye’ye dönüş sinyalleri verdi. Daha önce Öcalan’ın dönüşünün Kuzey Irak yönetimi ve Türkiye arasında müzakere edildiği iddia edilmişti.
KÜRT AKP’Sİ!
Basına çeşitli açıklamalarda bulunan Osman Öcalan, “muhafazakar demokrat” bir Kürt partisi kurmayı hedeflediğini açıkladı. DTP’nin açılıma engel olduğunu iddia eden Osman Öcalan, partisinin “Din boyutu hariç AKP benzeri” bir parti olacağını da sözlerine ekledi.
DTP tabanını hedeflediği açıkça ifade eden olan Öcalan, bir “Kürt AKP’si” oluşturma yolunda mesajlar verdi.
‘ERDOĞAN BİZİ CESATLENDİRDİ’
Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan OsmanÖcalan, “Bundan önce Sayın Turgut Özal girişimde bulunmak istedi ama çok hazırlıklı değildi. Ondan bu yana Kürt sorununu çözmek için en büyük cesareti Başbakan Erdoğan ve AK Parti hükümeti gösterdi. Hükümetin 4 aydan bu yana sürdürdüğü demokratik açılım projesi bizim bu isteğimizi güçlendirdi. Özellikle Sayın Erdoğan’ın parlamento da yaptığı konuşma daha da cesaret verdi” diye konuştu.
YALNIZ DEĞİL
Öcalan’la birlikte Kuzey Irak’taki görüşmede bahsi geçen Nizamettin Taş, Hıdır Yalçın ve Şehnaz Altun gibi diğer “küskün” PKK’lilerin de Türkiye’ye dönüş için hazırlıklar yaptıkları ve Osman Öcalan’ın hazırlıklarına katılacakları belirtiliyor.
100 kişilik PKK’li grubun Kurban Bayramı sonrası KDP yöneticileri eşliğinde Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye teslim olacağı da kulislerde dolaşıyor.
BAKAN DÖNÜŞLERDE ISRARLI
İçişleri Bakanı Beşir Atalay her fırsatta, 200-300 kişilik gruplar halinde Türkiye’ye dönüşlerin başlayacağını açıklıyor. Bakan dönüşlerin adresi olarak ise itirazlara rağmen Mahmur’u gösteriyor. Atalay, Habur’da yaşanan görüntülerin bir daha yaşanmayacağına da dikkat çekerek, Kuzey Irak’tan dönenleri sadece ailelerinin karşılamasına izin verileceğini belirtiyor.
MAHMURLULAR: SAVAŞ BİTMEDEN ASLA!
Mahmur’da bulunanlar ise bakanın açıklamalarına karşı ‘Taleplerimiz karşılanmadan asla dönmeyiz’ açıklamaları yapıyor. Son olarak Mahmur Demokratik Halk Meclisi, son süreçte kendileri üzerinde yapılan tartışmaların kendilerini kaygılandırdığını belirterek, “Mahmur Mülteci Kampı’ndan Türkiye bir kişi bile götüremez” açıklaması yaptı.
Açıklamada Kürt illerinde operasyon ve savaş sürdüğü müddetçe Türkiye’ye dönülmeyeceği belirtilerek dönüş taleplerini sıraladı: Koruculuk lağvedilmeli, yaşananların hesabı sorulmalı, Anayasa’da değişikliğe gidilmeli, Anadilinde eğitim olanağı sağlanmalı, Kürtçe, yaşamın tüm alanlarında resmileştirilmeli ve kullanılması önündeki engeller aşılmalı.

‘DEVLET BENİMLE GÖRÜŞTܒ
Osman Öcalan, daha önce devlet yetkililerinin kendisiyle dağdan inişi görüştüğünü iddia etmişti. Süleymaniye’ye bağlı Koysancak’ta yaşayan Osman Öcalan, Taraf gazetesine yaptığı açıklamada, bir kaç ay önce devlet adına bir grubun, kendisiyle görüşerek eve dönüşü, silahlı mücadelenin nasıl sona ereceği konularını sorduğunu ifade ederek, “Bir devlet organına ait sivil kişilerdi ama resmi bir görüşme değildi. Dönmek için şartlarımızı ilettik” dedi.
Kendisinin Türkiye’ye dönerek siyaset yapmak istediğini ifade eden Osman Öcalan, “Mevcut durumda geri dönüş için kararlıyım. Dönünce siyaset yapmalıyız. Durumumuzla ilgili Barzani ve Talabani bilgi sahibi.”
ÖNCEKİ HABER

Bizi dikkate alın!

SONRAKİ HABER

Grev kamuda hayatı durduracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...