25 Kasım 2009 00:00

Başbakan çıldırmış olmalı

İzmir’de DTP konvoyuna yönelik saldırı siyasetin yeni gündemini oluşturdu. Partilerden ard arda açıklamalar geldi.

Paylaş

İzmir’de DTP konvoyuna yönelik saldırı siyasetin yeni gündemini oluşturdu. Partilerden ard arda açıklamalar geldi. Ancak bu açıklamalar içerisinde ikisi dikkat çekiciydi.
Bunlardan ilki başbakanın açıklaması. Başbakan adeta yeni provokasyonlara davetiye çıkaran bur açıklama yaptı ve saldırganlara gerekçeler üretti. Erdoğan “Bir partinin otobüsünde veya konvoyunun içinde terör örgütünün bayrakları olursa, bölücü terörist başının posterleri olursa buna sıcak bakmak mümkün değil” dedi. Ardından DTP’li vekil Hasip Kaplan’dan yanıt geldi. Kaplan’ın yanıtı “Başbakan kafayı yemiş. Böyle açılım mı olur” oldu.
DÜŞMANLIKTAN VAZGEÇİN
Sakarya’da, Eskişehir’de, Antalya’da Kürtlere yönelik yaşanan linç girişimlerinden sonra bu kez saldırılar İzmir’den geldi. DTP Genel Başkanın Ahmet Türk’ü karşılayan konvoya saldırı düzenlendi. Çok sayada DTP’li yaralandı. Bu yaşananların ardından DTP Basın Sözcüsü Aysel Tuğluk “Kürtler de yarın bir gün Diyarbakır’a kimseyi sokmazsa ne olur? Herkes Kürt düşmanlığından vazgeçilmeli” dedi.
PROVOKASYONLARA DAVETİYE
Başbakan Erdoğan saldırıların faturasını DTP’ye çıkardı. Erdoğan, İzmir’deki saldırılardan DTP’yi suçladı. “Bir partinin otobüsünde veya konvoyunun içinde terör örgütünün bayrakları olursa, bölücü terörist başının posterleri olursa buna sıcak bakmanın mümkün olmadığını” şeklinde konuşan Erdoğan buna müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Bir defa burada bir siyasi partinin toplantısı mıdır ve bir siyasi partinin lideri mi orada bir parti etkinliği yapacak? Yoksa terör örgütü mü orada bir toplantı yapacak?” ifadelerini kullanması da dikkat çekti.
BAŞBAKAN KAFAYI YEMİŞ!
Başbakan DTP’ye yüklenince cevap DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’dan geldi. Kaplan “Başbakan kafayı yemiş”dedi. Kaplan, “Başbakan hiçbir şeyi ya bilmiyor ya da doğru konuşmasını bilmiyor. Bizim bayrağımızdaki kırmızı gül, Avrupa Sosyalist Partisi’nin amblemi. Sosyal demokratların da amblemi. Kırmızı gül, sarı zeminde ve yeşil yaprağı var” diye konuştu.
Sarı, kırmızı, yeşil rengin DTP’nin rengi olduğunu kaydeden Kaplan “Başbakan eğer bunu illegal örgüt bayrağı olarak görüyorsa onu gözünün içine sokabiliriz” dedi. Kaplan, trafik levhalarında da yeşil, sarı, kırmızı renklerin kullanıldığını hatırlattı. Şunları söyledi:
BÖYLE AÇILIM OLUR MU?
“O zaman trafik levhaları da mı illegal örgüt renkleri. O zaman söksünler trafik levhalarını da. Açılımın da bu kadarına pes yani. Böyle açılım mı olur ya. Başbakan uçağa bindikçe bir şey atıyor ortaya, gidiyor Kaddafi’nin yanına. Partinin hukuk komisyonu başkanı olarak bunu söylüyorum. Çok ciddi hata yapıyorlar. Bu hatalarla vatandaşın kafasını karıştırıyorlar. Böyle şey olmaz.”


BiZ YUMURTA ATMAYIZ
MHP Lideri Dele Bahçeli grup konuşmasında İzmir’deki saldırıyı değerlendirdi. İzmir’de kurt işaretleri yaparak ve taş atarak DTP’ye yapılan saldırının “planlanmış bir saldırı” olduğunu ileri süren Bahçeli, “Çok yanlış. 2 gün evvel MHP’nin Kurultayı sonrası, teşkilat yöneticilerine bir genelge göndermiştim ve o genelgede AKP’nin muhtemel tuzaklarının neler olabileceğini, bunlara kimlerin alet edilmek istendiğini açıklamıştım. Bunun ilk örneği İzmir’de görülmüştür, Önceden planlanmıştır. MHP’nin yumurta atacak vakti yoktur” dedi.
DTP’nin İzmir’deki saldırıya ilişkin uyarısının hatırlatılması üzerine Bahçeli, “ Diyarbakır’a da zamanı geldiğinde nasıl gideceğimi biliyorum” şeklinde cevap verdi.
NE YARDAN NE DE SERDEN..
CHP lideri Deniz Baykal parti içinde krize neden olan Dersim tartışmasını kendi yöntemiyle çözdü. Geçen hafta Meclis toplantısına Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’le birlikte giren Baykal’ın yanında bugünkü toplantıda ise CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Öymen’in Dersim’le ilgili sözleri sonrası Kılıçdaroğlu “Gereğini yapmalı” diyerek Öymen’i istifaya davet etmişti. Bu durum partide çatlak olarak tartışıldı. Baykal ise iki kurmayından da vazgeçmedi. Geçtiğmizi hafta yapılan toplantıya Öymen’le girerek istifanın söz konusu olmadığı, beraber çalışmaya devam edeceği mesajı verdi. Bugünkü toplantıya da Kılıçdaroğlu ile katılarak Kılıçdaroğlu’ndan da vazgeçmediğini gösterdi. Grup konuşmasında Onur Öymen’in sözlerini istismar edildiğini öne sürdü. Baykal ayrıca dinleme iddiaları ve İzmir’de yaşanan olaylarla ilgili Erdoğan’ı suçladı.


İZMİR ERDOĞAN’IN İLK VUKUATI DEĞİL
Başbakan’ın saldırıyı hoşgörü ile karşılayan sözleri ilk değil. Başbakan Erdoğan geçtiğimiz yıl da bir kişinin DTP’lilerin yaptığı eyleme pompalı tüfekle ateş açmasına vatandaş kalkıp da eğer elinde böyle bir tedbiri böyle bir imkanı varsa, o da kendini savunma yoluna gidecektir” sözleri ile destek vermişti. Erdoğan 3 Kasım’da yaptığı bu konuşmada o dönemde çok tartışılmış ve insan hakları savunucuları Erdoğan’ın sözlerinin provokasyonlara zemin yarattığını ifade etmişti.


Ahmet Türk’ten Erdoğan’a İzmir yanıtı

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk İzmir’de yaşanan olaylarla ilgili polisi suçladı, “Beceriksizliklerini örtmeye çalışıyorlar” eleştirisi getirdi. Türk, Başbakan Erdoğan’ın Libya’ya giderken söylediği sözlere de “Kendini kurtarmaya çalışıyor” diye tepki gösterdi. DTP lideri Türk Meclis’teki grup toplantısına girişte İzmir’de yaşanan olaylarla ilgili değerlendirme yaptı. Türk “Başbakanın sözleri iyi değildi, doğru da değildi. Sanki korsan miting yapıyormuşuz, korsan bir partiymişiz gibi yansıtıyor. Doğru bir yaklaşım değil” dedi.
SALDIRI KENDİLİĞİNDEN GELİŞMEDİ
Bu arada Ege Üniversitesi Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Melek Göregenli ise DTP konvoyuna saldırının örgütlü olduğunun dile getirdi. “Orada önceden toplanılmış; konvoyun geleceği biliniyor. Sloganlar çok politik. Bu sıradan, kendiliğinden gelişen bir tepki değil” diyen Göregenli şunları söyledi: “Hükümet ‘açılım’ dediği süreci siyasi olarak savunur, sahiplenirken, şiddet içeren her türlü tepkiye de açık tavır alması gerek. Yani sokakta da açılımı sahiplenmesi gerek. Hükümet sözcüleri, herkesin birbirine tahammül etmesi gerektiği mesajını sıradan insana vermeliler.”
Öte yandan Genel-İş saldırıya tepki göstererek, “farklı siyasi görüşlere karşı oluşturulan linç kültürüne tüm yurttaşlar karşı olmalıyız” dedi.
ÖNCEKİ HABER

ANAYASA MAHKEMESi’NDE DTP iÇiN KAPATMA MESAiSi

SONRAKİ HABER

Şimdi güvendeler mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...