25 Kasım 2009 00:00

ANAYASA MAHKEMESi’NDE DTP iÇiN KAPATMA MESAiSi

DTP’nin kapatma davasında sona yaklaşılıyor. Anayasa Mahkemesi Raportörü’nün raporunu tamamlamasıyla birlikte davada karar verilecek.

Paylaş

DTP’nin kapatma davasında sona yaklaşılıyor. Anayasa Mahkemesi Raportörü’nün raporunu tamamlamasıyla birlikte davada karar verilecek.
DTP’nin bayramdan sonra açılım süreci dışındaki en önemli gündem maddesi parti hakkındaki kapatma davası olacak. Anayasa Mahkemesi Raportörü’nün raporunu tamamlamasıyla birlikte davada karar aşamasına yaklaşılırken, partinin hukukçu milletvekilleri kampa girecek.
DTP milletvekilleri, hem parti kapatma davası hem de aralarında milletvekillerinin de bulunduğu parti yöneticilerinin yargılanma sürecinde izlenecek yol haritasını belirleyecek.
SÜRE İSTENMİŞTİ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 16 Kasım 2007’de açtığı kapatma davası, önce DTP’lilerin ek süre talepleri, ardından da raporun tamamlanamaması nedeniyle karara bağlanamadı. Dava sürecinde Anayasa Mahkemesi, Başsavcılığın DTP’ye tedbir talebini reddetti ve DTP 29 Mart yerel seçimlerine katıldı.
3 SEÇENEK
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bu konuda “Bazı eksik bilgi ve belge var ama 3 raportör çalışmalarını sürdürüyor” demişti. Raportörün raporunu sunması ve üyelere dağıtılmasının ardından DTP’nin kapatma davası ele alınacak. Mahkeme’nin önünde üç seçenek bulunuyor. Bu üç seçenek şöyle:
* “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhindeki faaliyetlerin odağı” haline geldiği gerekçesiyle Anayasa 68 ve 69. maddelerine göre DTP temelli kapatılabilir. Kapatma için 7 oy gerekecek.
*Bazı hukukçular, DTP, Hazine yardımı almadığı, seçime bağımsız katılıp yüzde 7 oy alma şartını taşımadığı ve 2008’de de yardım alamayacağı için “Temelli kapatma” çıkmaması halinde Anayasal boşluk yüzünden ceza verilemeyebileceğini savunuyor.
* Dava “Karar vermeye yer olmadığına” şeklinde de sonuçlanabilecek. Bunun için 6 oy yetecek. Mahkeme, DTP hakkındaki delilleri “temelli kapatmaya” yeterli görmez ya da AKP davasında olduğu gibi 7 oy bulunamazsa dava reddedilecek.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Telekulak hasta etti

SONRAKİ HABER

Başbakan çıldırmış olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa