25 Kasım 2009 00:00

Telekulak hasta etti

28 ilde telefonların dinlenilmesi ile ilgili bir araştırma yapıldı. 1817 kişiye ‘Telefonların dinlenmesi doğru mu?’

Paylaş

28 ilde telefonların dinlenilmesi ile ilgili bir araştırma yapıldı. 1817 kişiye ‘Telefonların dinlenmesi doğru mu?’ ve ‘Tedirgin misiniz’ diye soruldu. Sonuç: Her üç kişiden biri dinlendiğini düşündüğü için korkuyor. Bu sayı 17 milyon kişi ediyor.
SKANDALLAR...
Türkiye’nin gündeminden ‘telefon dinleme’ haberleri düşmüyor. Geçtiğimiz hafta, önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in, ardından da Yargıtay’ın santral telefonlarının dinlendiği ortaya çıktı. Büyük gürültü koparan bu iddialar üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Ben de 6 aydır dinleniyorum’ açıklaması yaptı. Ergenekon iddianame ve eklerinde de Türkiye’de çok uzun süredir illegal dinlemelerin yapıldığı belgelendi.
28 İLDE YAPILDI
Tartışmalar bu kadar sıcakken, A&G Araştırma Şirketi 28 ilde bir anket yaparak, 1817 kişiye telefon dinlemeleriyle ilgili sorular soruldu. 14 -16 Kasım tarihleri arasında yapılan ankette bu şehirlere bağlı 102 mahalle ve köye gidildi, 903 kadın, 914 erkekle görüşüldü.
MİLYONLAR TEDİRGİN
A&G Araştırma Şirketi’nin Sahibi Adil Gür, 18 yaş ve üstü yetişkin nüfusun yüzde 15.6’sının (yaklaşık 7.8 milyon kişi) telefonlarının dinlendiğini ve bu nedenle telefonla konuşurken tedirgin olduğunu söylüyor. Gür’e göre ‘Zaman zaman tedirginlik duyuyorum’ diyenlere yüzde 18 de eklendiğinde, yetişkin her 3 kişiden biri (16 ila 17 milyon) bu ülkede paranoya yaşıyor.
İKİ KAT ARTTI
Gür, sonuçları şu sözlerle değerlendirdi: ‘Erkekler, eğitimliler, metropollerde ve kentlerde yaşayanlar telefonda konuşurken daha fazla tedirginlik duyuyor. Telefonda en az tedirginlik duyduğunu söyleyenlerse AKP ve SP seçmeni. Aynı soruları bir yıl önce Ağustos 2008’de yine yöneltmiştik. Dinlendiğimi düşünüp tedirgin oluyorum diyenlerin oranı neredeyse iki katına çıkmış.’ (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Libya ile Türkiye arasında vize kalkıyor

SONRAKİ HABER

ANAYASA MAHKEMESi’NDE DTP iÇiN KAPATMA MESAiSi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...