25 Kasım 2009 00:00

Bir baz istasyonu öyküsü

KARŞIYAKA Bostanlı’da 18 Haziran gecesi ansızın kurulan baz istasyonu mahalle halkının mücedelesi sonucunda 23 Kasım günü sökülmek zorunda kaldı.

Paylaş

KARŞIYAKA Bostanlı’da 18 Haziran gecesi ansızın kurulan baz istasyonu mahalle halkının mücedelesi sonucunda 23 Kasım günü sökülmek zorunda kaldı.
Öykü 18 Haziran 2009 günü, Karşıyaka Bostanlı’da Gode Cengiz Parkı’ndaki halı sahanın çevresinde oturanların, sabah uyandıklarında tam karşılarına dikilmiş bir baz istasyonuyla yüz yüze gelmesiyle başladı.
Üstelik bu baz istasyonu her gün gençlerin futbol oynadığı halı sahanın neredeyse içine yerleştirilmişti. Diğer yanında ise çocuk parkı, biraz ilerisinde basketbol, voleybol ve tenis sahaları vardı
KİM NASIL İZİN VERDİ
Mahalleli ilk şoku atlattıktan sonra, kim yaptı, hangi şirket, kim izin verdi sorularına yanıt arandı. Çünkü burası Karşıyaka Belediyesi’ne ait bir alan olup, belediyeden habersiz ve izinsiz böyle bir şey olması imkansızdı… Şirketin adı ve bu istasyonun kurulmasına izin veren yazının belediye başkanının olmadığı bir zamanda vekalet eden bir başkan yardımcısı tarafından imzalandığı öğrenildi. Mahalle sakinleri bu skandal duruma isyan ederek harekete geçtiler. Kaymakamlığa, belediyeye dilekçeler yazıldı. Belediye yetkilileri ile görüşmeler yapıldı ama ilk günlerde hiçbir sonuç alınamadı. Bu arada hukuksal girişimler başlatıldı. O gün için bu konudaki dayanak, Yargıtay ve Danıştay’ın İçtihat Kararları ile Bodrum Belediye Meclisinin 05.06.2009 tarih, 2009/60 sayılı “İlçemiz sınırları içerisinde yerleşim bölgesinde kalan mevcut baz istasyonlarının 6 ay içinde kaldırılması ve yeni kurulacak olan baz istasyonlarına da izin verilmemesi” kararı idi.
Baz istasyonun kaldırılması için, mahallede yaşayan bir avukat dava açtı. Dava başvurusunu yaparken, kendisine “mahallede bazdan şikayetçi olan tek sen misin?” biçiminde alaycı bir yaklaşımda bulunulması üzerine mahalleden 18 kişi notere giderek aynı avukata vekalet verdiler ve derhal dava açmasını istediler.
Aradan bir ay geçmişti ve mahallede yaşayanlar, nasıl bir gece yarısı sessizce dikildiyse aynı şekilde gerekli bağlantılar yapılarak istasyonun çalıştırılacağı endişesiyle nöbetteydiler. Bir konuda kararlıydılar, eğer bütün girişimlerine rağmen istasyon çalıştırılırsa hep birlikte söküp atacaklardı. 27 Temmuz günü taşeron bir elektrik şirketinin elemanları gelerek elektrik hattı çekmeye uğraştığında mahalle halkı baz istasyonunun başındaydı. Bağlantı yapılmasına izin verilmedi ve Belediyeyle yapılan birçok görüşme sonucunda istasyon zabıta tarafından mühürlendi.
23 Ekim’e kadar hiçbir gelişme olmadı. 23 Ekim günü, bu kez başka bir taşeron elektrik şirketi geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesinden alınmış bir kazı iznini ibraz ederek ve ilerideki bir sabit telefon trafosuna elektrik hattı bağlayacaklarını söyleyerek baz istasyonunun önünden geçen bir elektrik hattı çektiler. Bu arada, baza takılan mührün sökülmüş olduğu görüldü. Kim tarafından söküldüğünü hiç kimse bilmiyordu. Çekilen elektrik hattının alındığı direk ise çok manidardı. Hattın ulaşacağı telefon trafosuna daha yakın direkler olduğu halde bazın önünden geçen bir yol izlenmesi bu hattın baz istasyonu için çekildiğini düşündürüyordu. Öte yandan gelen elemanlar ilk gelişlerinde ne için geldiklerini soran bir mahalleliye “….. için” diyerek GSM şirketinin adını söyledikleri halde, mahalle sakinlerinin toplanması ve tepkiler üzerine elektrik şirketi olduklarını ve hattın ne olacağını bilmediklerini söylemeye başladılar. Bir daha şirket adı telaffuz edilmedi.
İstasyonun mühürlenmesi ile umutlanan mahalleli, ek davalar açmaktan vazgeçmiş, verilen sözlere güvenerek beklemekteyken bu hattın çekilmesi üzerine, yeniden dilekçeler hazırlandı. Bir temsilci tarafından Kaymakamlığa sunuldu ve konu bir kez daha anlatıldı. Artık bu kez de sonuç alınmazsa, mahalle sakinleri baz istasyonunun yanından geçen sokağı (belediye otobüslerinin de geçtiği işlek bir sokak) baz sökülünceye kadar trafiğe kapatmaya kararlıydılar. Kaymakamlığın bazın en kısa zamanda kaldırılacağını ifade etmesi üzerine bu eylem iptal edildi.
Ve nihayet… Baz istasyonu, 23 Kasım 2009 günü, Karşıyaka Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından sökülerek götürüldü. Nereye? Tahminen bir başka mahalleye…
Henüz çalışmaya başlamadan, vatandaşların duyarlılığı ve tepkisi sonucu kaldırılan belki de ilk baz istasyonunun öyküsü böyle… Umarız, bir daha evlerin bu kadar yakınına, hele hele gençlerin ve çocukların her gün oynadığı ve spor yaptığı alanlara baz istasyonları dikilmesin.
Neşe Dilek
ÖNCEKİ HABER

Dört ihale yeter!

SONRAKİ HABER

‘Böyle de olmaz ki!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa