25 Kasım 2009 00:00

Filipinler’de OHAL ilan edildi

Filipinler’in güneyinde seçim kafilesine saldırı düzenleyen silahlı kişilerin, rehinelerden en az 35’ini öldürmesinin ardından iki vilayette olağanüstü hal ilan edildi.

Paylaş

Filipinler’in güneyinde seçim kafilesine saldırı düzenleyen silahlı kişilerin, rehinelerden en az 35’ini öldürmesinin ardından iki vilayette olağanüstü hal ilan edildi. Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo’nun, Maguindanao, Sultan Kudarat vilayetleri ile Cotabati kentinde olağanüstü hal ilan ettiğini bildiren sözcü Serge Remonde, olağanüstü hal ilanının asker ve polise şiddeti önleme ve düzeni sağlama olanağı sağlayacağını söyledi.
Olağanüstü hal kapsamında uygulanacak tedbirler uyarınca bu bölgelerde kontrol noktaları kurulacağı, görevlilerin rastgele aramalar yapabileceği, askerlere ve polise geniş tutuklama ve gözaltı yetkisi verileceği belirtildi. Ancak başka ayrıntı verilmedi.
Bu arada, Arroyo’nun bölgeye takviye asker gönderilmesi talimatı verdiği, saldırının düzenlendiği Maguindanao’nun emniyet müdürünü görevden aldığı bildirildi.
SEÇİM KONVOYUNA SALDIRI
Filipinler’in güneyindeki, kabileler arası şiddetin de hakim olduğu bölgede önceki gün yaklaşık 100 silahlı saldırgan, yaklaşık 40 kişinin bulunduğu bir seçim konvoyuna saldırmıştı.
Açıklamalara göre Bluan Kasabası Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Mangudadatu’nun, mayıs ayında yapılacak seçimlerde Maguindanao Valiliği’ne adaylık başvurusu için giden konvoydakiler, silahlı kişilerce rehin alınarak dağlık bir bölgeye götürüldü. Askerlerin hemen her saat bir iki ceset bulmasıyla rehinelerden ölenlerin sayısının 35’e ulaştığı bildirildi. İçişleri Bakanı Ronaldo Puno, bazı rehinelerin kaçmış olmasını ve sağ bulunmalarını ümit ettiklerini belirtti.
Filipinler’de bugüne kadarki en büyük seçim katliamında ölenler arasında Mangundadatu’nun eşinin, iki kız kardeşi ile bir gazetecinin bulunduğu kaydedildi. Saldırı sırasında konvoyda bulunmayan Mangudadatu, dört tanığın kendisine silahlı saldırganların siyasi rakibi, halen Maguindanao valisi olan Andal Ampatuan’ın yandaşları olduğunu söylediğini anlattı.
Filipinler Gazeteciler Sendikası, konvoyda en az 10 yerel gazetecinin bulunduğunu açıkladı. Ordu sözcüsü de rehinelerden 20’sinin yerel gazeteci olduğunu kaydetmişti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ahmedinecad: Tehditler geçmişte kaldı

SONRAKİ HABER

2 Afgan bakana yolsuzluk soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...