25 Kasım 2009 00:00

BASIN TURU

1. İsrail: Başbakan Benyamin Netanyahu, Gilad Şalit pazarlığı hakkında kamuoyu ve medyadaki beklentileri aşağı çekmek için zorlu bir pazartesi geçirdi.

Paylaş

1. İsrail: Başbakan Benyamin Netanyahu, Gilad Şalit pazarlığı hakkında kamuoyu ve medyadaki beklentileri aşağı çekmek için zorlu bir pazartesi geçirdi. Bu nedenle, bürosu bir açıklama yayınlarken kendisi de partisinin parlamento grubuna seslendi.
Bu durum, psikolojik savaşın yanı sıra yanlış medya raporlarıyla dolu bir sır perdesi altında yönlendiriliyor. Ne kadar süreceğini tahmin etmek zor ancak Hamas yetkililerinin Kahire’deki toplantılarının ardından Şam’a uçacakları düşünülürse, cumadan önce olmayacağını söyleyebiliriz.
Dikkat çeken nokta ise İsrail yönetimindeki birleşik cephenin varlığı. Netanyahu’dan önceki Başbakan Ehud Olmert’le ortak savunma bakanları Ehud Barak arasında yaşanan münakaşalar yaşanmıyor. Eğer Barak ve Netanyahu pazarlığı onaylarsa, kabineyi de aynı şeyi yapmaya zorlayabilirler.
2. Hamas: Hamas’ın yayın organı El Risale, pazartesi günü, esir değişiminin önümüzdeki pazartesi sona erecek olan İd el Adha’dan sonra gerçekleşeceğini yazdı. El Arabiye televizyonu da bir Hamas delegasyonunun salı günü Alman arabulucuyla buluşacağını duyurdu. Bu delegasyon, Hamas’ın daha önceki görüşmelere gönderdiklerinden farklılık arz ediyor. Daha önceki heyetler, Şalit’i ellerinde bulunduran askeri kanattan üst düzey yöneticilerden oluşuyordu. Son heyette ise Hamas’ın hem Gazze’de hem de Şam’da bulunan siyasi kanadından temsilciler de yer alıyor. Bu durum, Hamas’ın anlaşmadan yana olduğunu ve belki de askeri kanadın katı tutumlu Lideri Ahmed Cabari’nin etkisini azaltmak istediğini göstermektedir.
3. Filistin Yönetimi: FY’nin üst düzey yöneticileri, son günlerde yaptıkları açıklamalarla böyle bir anlaşmanın kaçınılmaz olarak El Fetih’in altını oyacağı korkusunu dil getiriyorlar. Filistinli tutsakların serbest bırakılmasını gerçekleştiren tek örgüt olması nedeniyle Hamas’a olan hayranlık artabilir. Bu süreç, Hamas’ın yeni FY seçimlerini kabul etmesine bile neden olabilir. Böyle olursa, zaten pozisyonu zayıflamış olan FY Başkanı Mahmud Abbas, daha ciddi bir meydan okumayla karşı karşıya kalabilir.
Ancak esir değişiminin daha dramatik sonuçları da olabilir. İsrail’de tutuklu olan El Fetih Lideri Mervan Barguti’nin akrabaları, Barguti’nin de pazarlığın bir parçası olarak serbest bırakılabileceğini söylediler. Bu olursa, Barguti muhtemelen El Fetih’in yeni lideri ve FY başkanlığı için adayı olacaktır. Ayrıca, Hamas’la bir uzlaşma yapabilir ve bu da yeni seçimlerin gerçekleşmesini sağlayabilir. Bu gelişmeler, Barguti taraftarı olmayan birçok eski El Fetih üyesini kızdırabilir.
Barguti’nin serbest bırakılması, İsrail için de risk teşkil edebilir. Çünkü daha geçen hafta Barguti, “direniş”ten yana olduğunu açıkladı ki bu, İsrail karşıtı terörün yeniden başlaması anlamına geliyor.
Amos Harel ve Avi Issacharoff, 24 Kasım 2009
ÖNCEKİ HABER

25 Kasım yeni bir ‘89’un başlangıcı olabilir mi?

SONRAKİ HABER

Ahmedinecad: Tehditler geçmişte kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...