25 Kasım 2009 00:00

İzmir kimlerin kalesi?

“Türk’ler en önemli konuları bile 3 ayda unuturlar. Çok dert etmeyin!”ABD Saratoga uçak gemisi, Muavenet Muhribimizi* füzelerle vurduktan sonra ABD’li yetkilinin sözleri...

Paylaş

“Türk’ler en önemli konuları bile 3 ayda unuturlar. Çok dert etmeyin!”
ABD Saratoga uçak gemisi, Muavenet Muhribimizi* füzelerle vurduktan sonra ABD’li yetkilinin sözleri...

Şimdi aşağıdaki sözleri ve yaşananları sırasıyla okuyalım ve sakın unutmayalım:
1.) Irak işgalinden üç ay önce, o zamanki ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Türkiye ziyareti esnasında yaptığı açıklamada şöyle diyordu: “Biz Irak’a müdahale konusunda tereddüt ediyorduk. Tayyip Erdoğan bize cesaret vermiştir.”
2.) Başbakan Erdoğan, bir Amerikan gazetesi olan The Wall Street Journal’ın 31 Mart 2003 tarihli baskısına yazdığı makalede, Irak’a savaşmaya giden ABD’li askerlere dua etti: “Irak’ta savaşan ABD’li kahraman bay ve bayan askerlere, en az zayiatla ülkelerine mümkün olan en kısa zamanda dönmeleri arzusuyla dua ediyoruz.” (We further hope and pray that the brave young men and women return home with the lowest possible casualties, and the suffering in Iraq ends as soon as possible. By Recep Tayyip Erdogan.)
3.) Bush, Erdoğan’a “Sen ne harika bir adamsın” dedi. (You are a great man) Kasım 2004. Zamanın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de “Dünya barışı için, barışı korumak için, son 50 senede dünyada en çok Amerikalılar kendi çocuklarını feda etmişlerdir” dedi. (http://www.milliyet.com/2006/05/16/siyaset/siy03.html)
4.) Irak ve Afganistan’ı işgali sırasında görev yapan USS Bataan (LHD 5.) isimli ABD savaş gemisi, Basra Körfezi’nden yola çıkıp Kızıldeniz yoluyla başka limana uğramadan İzmir’e geldi. 1997 yılından bu yana Amerikan donanmasında hizmet veren helikopter ve amfibi gemisi Bataan, 253 metre uzunluğunda 32 metre genişliğinde. Geminin ağırlığı 40.5 bin ton. 600 yataklı hastanesi bulunan gemide 5 M1 tankı, 25 hafif amfibik silah, 8 top, 68 askeri araç, 10 lojistik konteyner, 12 gece görüşlü helikopter, 4 deniz helikopteri, 6 hücum uçağı, 3 yardımcı helikopter, 4 süper kobra helikopter var. 3 bin 500 kişilik personeli ile Amerika’nın en büyük helikopter ve amfibi hücum gemilerinden biri olan USS Bataan (LHD 5), 19 Kasım Perşembe günü sabah saatlerine kadar üç gün boyunca İzmir’de kaldı. İzmir’i “stres atmak için” kullanan ABD gemisinden sorumlu komutan ve kaptanlar, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ‘nezaket ziyaretinde’ bulunmayı ihmal etmediler. 22. Deniz Piyade Seferi Birlik Komutanı Albay Gareth Brandl, Phibron 2 Görev Kuvvet Komodoru Kaptan Deniz Albayı Paul McEnroy, Gemi Komutanı Kaptan Albay Sam Howard, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca makamda ağırlandılar.
5.) Yaklaşık 3 bin 500 askerin görev yaptığı USS Bataan gemisinin futbol takımı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi futbol takımı bir maç yaptılar. 7 aydır karaya ayak basmadıkları öğrenilen askerlerden oluşan futbol takımı ile bir dostluk maçı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi futbol takımı, İzmirli yerel yöneticilerin ne kadar antiemperyalist olduklarını, ABD askerlerini dokuz golle boğarak gösterdiler. Maçtan sonra ABD askerlerinin fena halde morallerinin bozulduğu gözlendi.
Bu satırları okuduktan sonra, siz, merkezi siyasal otorite ile CHP’li İzmirli yerel siyasal yöneticiler arasında bir fark olduğunu düşünüyor musunuz?
“Demokrasinin kalesi”, yüz binlerce kişinin katılımıyla Cumhuriyet Mitingleri yapılan, DTP konvoyuna saldıracak kadar milliyetçi İzmir’deki yerel yöneticilerin, politik anlayış ve tavır bakımından, merkezdekilerden bir farkları var mı?

* Amerikan uçak gemisi Saratoga, 2 Ekim 1992 tarihinde Ege Denizi’nde “Kararlılık Gösterisi-92” adlı tatbikatta, Muavenet Muhribi’ne ateş açtı. Komutan Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör, Uçaksavar Yardımcı subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Tesis Astsubayı Serkan Haktepe, İkmal Çavuşu Mustafa Kılıç ve Er Recep Atak “fiili atış bölümü” olmayan bir tatbikatta yaşamlarını yitirdi. 18 asker de yaralandı.
Tatbikat sırasında Saratoga’da birdenbire hareketlilik yaşandı. Kendi deyimleriyle “yeşil grup”a, en üst düzeyde alarma, savaş haline geçtiler. Saratoga’nın, Muavenet Zırhlısı’na attığı ilk sea sparrow füzesi, kaptan köşküne isabet etti. İki saniye sonra ikinci füze geldi. Muavenet’in köprüüstü, savaş harekat merkezi, telsiz kamaraları paramparça oldu. Sea sparrow füzeleri için 6 ayrı karar gerekiyor. Saratoga mürettebatının iki atışı da tam isabet kaydetti. “Kaza” olması imkansızdı.
Amerika, Türk kamuoyunda ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde büyük tepki alınca, Türkiye’ye 3 fırkateyni hibe ettiğini açıkladı. Ancak daha sonra fırkateynlerin kiralık olduğu ortaya çıktı.
Saratoga’nın komutanı Albay James M. Drager ile saldırıdan sorumlu 7 Amerikalı subay, sadece “disiplin cezası” aldılar.
Türk hükümetinin değerlendirmesine göre “Muavenet, milliyeti bilinmeden hedef olarak seçilmişti”. Saratoga uçak gemisindeki personelin eğitimsizliği ve disiplinsizliği nedeniyle olayın meydana geldiği iddia edildi. İddia, kimseyi ikna etmedi. Çünkü daha bir yıl önce, Saratoga’nın operasyon bölümü, Amerikan donanmasının en iyi yedi gemisi arasında yer almış ve bu yüzden ödüllendirilmişti! Böylece saldırının üzeri örtüldü.
ERTUĞRUL BARKA Elele Hareketi Dönem Sözcüsü, Kimya Müh.
ÖNCEKİ HABER

Rantçılar gitmeli

SONRAKİ HABER

25 Kasım yeni bir ‘89’un başlangıcı olabilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...