25 Kasım 2009 00:00

Rantçılar gitmeli

Bizler Esenyurt Mehter Çeşme pazar esnafıyız.

Paylaş

Bizler Esenyurt Mehter Çeşme pazar esnafıyız. Pazarlarımız yap-işlet-devret modeli ile birilerine satıldı ve sokak pazarımız kapatılırken sanki bir savaş varmış gibi Çevik Kuvvet’i pazara yığmışlardı. Sabah vardığımızda çok şaşırmıştık, bildiğimiz pazar kapatılırken bir polis otosu ve zabıta otosu olur, biz bunu her semtte gördük, ne yazık ki kapalı pazara gittiğimizde müteahhidin adamlarından biri ‘Bedava açacaksınız’ dedi. İlk hafta para ödemeden açtık, ikinci hafta ise yeni pazaryeri için 7.5 ila 10 bin TL arasında paralar istendi.
‘Paranız yoksa günde 50 TL kira vereceksiniz’ dediler. Biz bu duruma itiraz ettik. Benim 5 tahtalık yerim vardı, sonuçta satın alamaya kalksak 50 bin TL, kiralamaya kalksak günlük 250 TL, ayrıca başkan bildiri dağıttırıp kiranın yasak olduğunu söylemişti. Peki madem böyle, ne için bizden kira isteniyor? Bunun cevabını istemek benim hakkım. Müteahhit olduğunu söyleyen yetkili ile görüştüm, bize cevabı ‘Bu işler böyle yürür ve parası olan yapacak’ oldu. Biz de oraya basını çağırdık, adını sonradan öğrendiğim Yalçın Gönül’ün himayesinde bulunan korumalar bizleri basının karşısında tehdit etti. Bir şeyi unutmuşlardı, biz bu tehditlere boyun eğmeyecektik. Biz belediyeden yetkililerle görüşmek için çok caba harcadık; görüştüğüm kişiler, ‘5 trilyona sattık, bizimle ilgisi yok’ dediler. Yetkililere soruyoruz: Kamu malı üzerinde kişiler pazar kurabilir mi? Sayın belediye başkanı ile görüşebilmek için randevu talep ettik, bizi oyaladılar, biz de mecbur kalarak pankart yaptırıp açarak belediyenin önünde kendi yasal hakkımızı kullanıp protesto ettik. Polisler geldi ve iki polis arasında belediye başkanının yanına gittik, orada belediye başkanı bize küfür etti. Ve biz de ‘Sana bu yakışır’ dedik ve çıktık, diğer gelişmeleri iyi kötü basın biliyor.
Emin Batmazoğlu (Belediye Başkan Yardımcısı) yanımıza gelerek ‘Ben avukatım, yazar çizer sizi paketlerim, akıllı olun’ dedi. Biz de buradayız dedik. Ona değil onu okutan anne babaya yazık, tekrar soruyorum; tahsil sahibi bir insana bu yakışıyor mu? Başkanla bizi görüştürmeyen de Emin Batmazoğlu’dur. Bunun bu kadar sert tepki vermesinin nedeni oradan bir rant elde etmesi midir? Yani yapılan kapalı pazarda yer alan en fazla 10 esnaftır. Başkana soruyoruz; kantarın başına ve sonuna kantar koydursa ve başlarına zabıtaları dikse, acaba burada yer alan bu 10 kişi o yerleri alır mıydı? Biz yıllardır pazarcılık yapıyoruz ve ailemizi zar zor geçindiriyoruz; peki hiç mi başkanların aklından bunu yapmak gelmedi, vatandaşımız da bizim gibi zor kazanıyor. Pazaryerlerinde yaşanan usulsüzlüklerin önüne geçilmelidir.
Biz pazarcıların sahipleri yok, çünkü dernekler ancak kendi menfaatleri peşindeler, Pazarcılar Odası ise buralara ulaşamıyor bile. Biz her pazar kapandığında bunu yaşadık, gariban insanlar dışarıda kalıyor, dernek başkanları ise kendilerine yer çıkarıyor. Biz ekmeğimiz için buradayız, mücadele ediyoruz. Pazaryerlerimizi geri istiyoruz. Rantçılar gidecek, emek verenler kazanacak!..
Esenyurt Belediyesi önünde pazaryerleri için
direnen pazar esnafı (İstanbul)
ÖNCEKİ HABER

TRT ayıbını temizlemeye çalışıyor

SONRAKİ HABER

İzmir kimlerin kalesi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...