26 Kasım 2009 00:00

İstanbul’da on binler yürüdü

KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla bir günlük uyarı grevi gerçekleştirildi. Sabah ilk olarak işyerleri önünde davul-zurna çalarak, “Bu işyerinde grev var” ...

Paylaş

KESK ve Kamu-Sen’in çağrısıyla bir günlük uyarı grevi gerçekleştirildi. Sabah ilk olarak işyerleri önünde davul-zurna çalarak, “Bu işyerinde grev var” pankartları asan kamu emekçileri, daha sonra merkezi eylemlere katıldılar.
Memur-Sen’in “greve katılmayacağız” açıklamalarına rağmen, üyeleri eylemlere katılırken, eylemlere katılmayanlar da çalışamadılar. Kamu işyerlerinde işçi sendikaları da greve katıldılar.
İşyerlerinde yapılan eylemlerin ardından kamu emekçileri, Çapa Tıp Fakültesi ve Sirkeci Garı önünde toplandı. Toplanma yerlerine, yürüyüşler yaparak gidildi. Cevizlibağ’daki Vergi Dairesi önünde Kamu-Sen üyeleriyle birlikte eylem yapan BES üyeleri, buradan sloganlarla Çapa’ya yürüdü. Yürüyüşler nedeniyle Aksaray’da trafik tam anlamıyla kilitlendi. Kamu emekçileri her iki koldan Beyazıt Meydanı’na yürüdü.
Kamu emekçilerinin eylemine Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncer, İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, TTB Başkanı Gençay Gürsoy, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gıda-İş Genel Başkanı Celal Ovat, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu ve siyasi partiler destek verdi.
ONBİNLER YÜRÜDÜ
Sabah saatlerinden itibaren kamu emekçileri Çapa Tıp Fakültesi’ne akın etti. On binlerce kamu emekçisi kilitlenen trafik nedeniyle yürüyerek Çapa’ya geldi. Burada kortejler oluşturularak, yürüyüşe geçildi.
“Grev hakkımız engellenemez”, “Direne direne kazanacağız”, “İşçi memur el ele genel greve”, “Eşit işe eşit ücret”, “Metrobüs zamları geri alınsın” sloganları atan kamu emekçilerine, işçi sendikalarının kitlesel desteği dikkat çekti. Eğitim Sen üyeleri ile SES üyelerinin eylemlere kitlesel katılmaları, grevin etkili olduğunu gösterdi.
Kamu emekçilerinin yürüyüşüne siyasi partiler ve derneklerde pankartları ve talepleriyle kortej oluşturarak katıldılar.
Anadolu Yakası’nda greve çıkan KESK üyeleri saat 11.00’den itibaren Kadıköy İskelesi’nde toplanmaya başladı. Burada davul zurna eşliğinde halay çeken KESK üyelerine siyasi partiler, demokratik kitle örgütü üye ve yöneticileriyle üniversite ve lise öğrencileri destek verdi. Derinişte olan Sinter Metal işçileri ile Torgem Tersanesi işçileri de eyleme katıldı. Daha sonra vapurlarla Eminönü’ne geçen kamu emekçileri buradan ortak toplanma yeri Sirkeci Garı’nın önüne yürüdüler. Saat 12.00’de Sirkeci’de toplanan binlerce emekçi kortej oluşturarak Beyazıt’a doğru yürüyüşe geçti. Yol üzerinde bulunan İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir süre bekleyen emekçiler, grevi yasadışı ilan eden yöneticileri alkışlar ve sloganlarla protesto ettiler. Yol boyunca halkın da alkışlarla destek verdiği emekçilerin hedefinde AKP Hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan vardı.
MASADA EŞİT DEĞİLİZ
Beyazıt Meydanı’nda açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Başbakan’a sorunlarımızı masada çözelim dedik ama o kaçtı. Onun görüşme dediği hükümetin iki dudağı arasından çıkan sözler. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Masada eşit koşullarda oturamayacaksak, emekçilerin hakları sağlanamaz. Bu hakkı sağlayacak olan grev hakkıdır. Bu hak bir günlük uyarı eylemi için kullanıldı” diye konuştu.
Ellerine ulaşan son bilgiyi kürsüden veren Evren, 2 milyon 338 bin kamu emekçisinin bulunduğu Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon kamu emekçisinin greve katıldığını ifade etti.
Evren, “Ülkeyi 25 Kasım grevine götüren sizsiniz sayın Başbakan, buradan bir kez daha 25 Kasım grevinin nedenlerini tane tane anlatacağız, iyi kulak verin. Yıllardır emekçilerin sorunlarına kulaklarınızı tıkadınız, emek örgütlerini görmezden geldiniz, bu ülkenin çalışma yaşamını çağdışı sendika yasalarla yönetmekte ısrar ettiniz. Emekçileri işçi memur diye ayırdınız, sözleşmeli, kadrolu 4-B, 4-C diye ayırdınız, kurum işçisi taşeron işçisi diye ayırdınız, Kamu Personel Reformu adı altında, performansa dayalı ücret adı altında emekçileri her fırsatta bölmeye çalıştınız. Emekçilerden sakındığınız kaynakları sermayenin eline verdiniz. Siz bu grevi hak ettiniz” diye konuştu.
TALEPLER DİKKATE ALINSIN
Ekonomik krizin başladığı günden itibaren bir milyon emekçinin işten atıldığını dile getiren Evren, bu grevi sadece kamu çalışanları için değil işten atılan işçiler için de yaptıklarını söyledi.
Kamu emekçilerinin çalışma koşullarının her geçen gün daha da kötüleştiğine dikkat çeken Evren, ez elemanla çok iş yapmak zorunda bırakıldıklarını belirtti. Evren, greve halkın desteğinin yüksek olduğunu belirterek, “Bugün halk bizim yanımızdaysa özelleştirmeden, verilen kamu hizmetlerinden şikayetçi olduğu için yanımızdadır” dedi.
Libya’ya giderken “Bu eylem yasadışıdır” diyen Başbakana yanıt veren Evren, “Başbakan şunu iyi bilmeli ki ne kendisi Kaddafi, ne de Türkiye Libya. Kamu emekçileri onun açıklamalarına meydanlarda tepki gösterdi” diye konuştu.
Evren konuşmasını şöyle bitirdi: “AKP İktidarı 25 Kasım’ı iyi değerlendirmelidir. İktidar kamu emekçilerinin bu uyarısını da dikkate almaz, hak gasplarına devam eder, sermaye yansını politikalarında inat edecek olursa bilmelidir ki emekçiler için daha geniş ve daha kapsamlı mücadele dönemini başlatacaktır.” Evren’in açıklamasının ardından Grup Yorum kürsüye çıkarak, müzik dinletisi verdi.
Bu arada Kamu-Sen üyesi emekçiler Aksaray Metro önünde Eğitim-İş üyesi öğretmenler de İstanbul Valiliği önünde basın açıklaması yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

BELEDİYELER VE VERGİ DAİRELERİ ÇALIŞMADI
ANADOLU yakasında Tüm Bel-Sen’in örgütlü olduğu Kadıköy, Maltepe, Kartal, Ataşehir ve Adalar belediyelerinde yüzde 100 katılımla iş bırakan memurlar, belediyelerin kapılarına “Grevdeyiz” pankartı astılar. Grev önlükleriyle belediye girişlerinde bekleyen kamu emekçileri, vatandaşlara grev hakkında bilgi verdiler.
Anadolu yakasındaki bütün vergi dairelerinde BES ve Türk Büro-Sen üyeleri tamamen iş bıraktı. Bunun dışında Memur-Sen üyeleri de greve destek verdi. Kadıköy Vergi Dairesi’nde mesainin başlamasıyla birlikte BES ve Türk Büro-Sen üyeleri iş bırakarak alkış ve sloganlarla Kadıköy Vergi Dairesi Müdürlüğü önünde toplandılar. Buraya grev pankartı asan kamu emekçileri, vatandaşlara grev hakkında bilgi vererek destek istediler.
ACİL DIŞINDA HİZMET VERİLMEDİ
Anadolu yakasındaki Marmara Üniversitesi Hastanesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Zeynep Kamil hastanelerinde acil olanlar dışında hiçbir vatandaş muayene edilmedi, ameliyatlar yapılmadı. Bunun dışında hastane yöneticilerinin tutanak tutmasına ve sağlık çalışanlarının işbaşı yapması yönündeki baskılarına rağmen hiçbir sağlık emekçisi çalışmadı. Anadolu yakasındaki diğer hastanelerde ise SES üyeleri iş bırakırken, greve katılım az oldu. Birçok sağlık çalışanı, greve çıkan arkadaşlarına destek vermek için iş yavaşlattı. Sağlık çalışanlarının günlerdir yaptığı grev çağrıları etkili olurken, hastaların birçoğu hastaneye gelmedi. Anadolu yakasında birçok okulda ise veliler çocuklarını okula göndermedi. Birçok öğretmen de işbaşı yapmazken, ders zili boşa çaldı. (İSTANBUL)

İŞÇİLERDEN KAMU EMEKÇİLERİNE DESTEK

TELEKOM Küçükköy Müdürlüğü işçileri, kamu emekçilerinin grevine destek vermek için basın açıklaması yaptı. Müdürlük önünde yapılan eylemde konuşan İşyeri Temsilcisi Ercan Sezen, grev ve toplusözleşme isteyen kamu emekçilerinin yanında olduklarını söyledi. Halkı greve destek vermeye çağıran Sezen, “Grevin başarısı çocuklarımızın daha iyi eğitim alması, hastalarımıza daha iyi bakılması, devlet hizmetlerinin daha insanca verilmesi anlamına gelir” diye konuştu.
Bayrampaşa Esenler Telekom Müdürlüğü’nde ise 150 kişinin katıldığı bir toplantı yapıldı. Şube Yönetim Kurulu’nun katıldığı toplantıda greve destek açıklaması yapıldı.
BİLDİRİ OKUNDU
Petrol-İş’in örgütlü olduğu Bayer İlaç Fabrikası’nda ise çay paydosunda bildiri okundu. Vardiyası biten işçiler de KESK’in düzenlediği eyleme katıldı. Kristal-İş’in örgütlü olduğu Topkapı Şişecam’da ise vardiyası biten işçiler, Kamu-Sen’in Aksaray Metro önünde yaptığı eyleme destek verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

EYLEME HASTA VE HASTA YAKINLARI DA KATILDI

ŞİŞLİ Etfal Hastanesi’nde talepleri için greve çıkan sağlık çalışanlarına, hasta ve hasta yakınları da destek verdi. SES ve Türk Sağlık-Sen tarafından ortak yapılan açıklamaya katılan hasta ve hasta yakınları, söz alarak sorunlarını dile getirdiler. Katkı paraları nedeniyle tedavi olamadıklarını dile getiren hasta ve hasta yakınları, eczanelerde tahsil edilen muayene ücretleri nedeniyle de ilaçlarını alamadıklarını söylediler. Sabah saatlerinde hastane bahçesinde bir araya gelen sağlık çalışanları, burada dağıttıkları bildirilerle greve çıkma gerekçelerini anlattılar. Bildirileri alan hasta ve hasta yakınlarından bazıları, sorunlarının ortak olduğunu belirterek sağlık emekçilerinin eylemine katıldı. Acil olanlar dışında sağlık hizmetinin verilmediği Şişli Etfal Hastanesi’nde konuşan Türk Sağlık-Sen İşyeri Temsilcisi Tahsin Güzelküçük, eylemlerini kamu görevlileri kadar halkın da yaşam memnuniyetini artırmak için yaptıklarını söyledi.
SAĞLIK VE TEMİZLİK HİZMETİ DURDU
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise SES ve Dev Sağlık-İş tarafından yapılan ortak açıklamaya, Memur-Sen ve Türk Sağlık-Sen üyesi çalışanlar da destek verdi. Haber-Sen üyeleri de Okmeydanı PTT binası önünde yaptıkları açıklamanın ardından buradaki eyleme katıldı. Acil servisler dışında hiçbir temizlik ve sağlık hizmetinin üretilmediği Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Alime Çiftçi, sağlık ve sosyal hizmetlerin piyasalaştırılmasına son verilmesini istediklerini dile getirdi.

Eğitimcilere halk desteği

EĞİTİM emekçileri, grevi büyük bir coşkuyla hayata geçirdi.
Eğitim Sen 4 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Gaziosmanpaşa, Alibeyköy ve Sultangazi’de bulunan okullarda çalışan eğitimciler, merkezi eylem öncesi bölgelerde yürüyüşler yaptılar.
Sultangazi’de Gazi Cemevi önünde toplanan eğitimciler, sloganlarla Dörtyol’a yürüdüler. Şair Abay Kunanbay Lisesi öğrencileri, camlara çıkarak öğretmenlere alkışlarla destek verdiler. Eğitimciler, yürüyüş boyunca halka bildiri dağıtarak greve çıkma nedenlerini anlattılar. Gaziosmanpaşa’da ise meydanda toplanan Eğitim Sen üyeleri, yolu kapatarak tramvay durağına yürüdüler.
Alibeyköy’de Veysel Karani Camii önünde toplanan eğitimciler, öğrencilerin de desteğiyle Alibeyköy Lisesi’ne yürüdüler. Emek Partisi üye ve yöneticilerinin kitlesel katıldığı yürüyüşlerin ardından, eğitimciler, merkezi eyleme katıldılar. Yürüyüşlerde açıklama yapan Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sarı, mücadelelerinin süreceğini bildirdi.
Emek Gençliği üyeleri ise Yıldız Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde greve destek bildirileri dağıttılar. Kampüste Eğitim Sen’li öğretim görevlileri iş bırakırken, öğrencilerin de yüzde 50’si derslere girmedi. İSTANBUL

YENİBOSNA’DA KİTLESEL YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Yenibosna’da Halit Ziya Uşaklıgil İlköğretim Okulu’nda Eğitim Sen’in düzenlediği yürüyüşe veli ve öğrenciler de katıldı. Yaklaşık 300 kişinin yer aldığı ve pazaryolu sonuna kadar süren yürüyüşe mahalleliler camlara çıkarak esnaflar da alkışlarla destek verdi. ÖDP, EMEP ve halkevleri üyeleri de eyleme katıldı. Yürüyüşte sık sık “Parasız eğitim istiyoruz” sloganı atıldı.

Kartal’da iki koldan yürüyüş yapıldı

KARTAL’da greve çıkan kamu emekçileri, iki koldan yürüyüş yaptı. Haber-Sen üyesi PTT emekçileri, BES 3 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Kartal, Pendik, Yakacık vergi dairelerinin önünde toplanan maliye emekçileri ile birleşti. Türk Büro-Sen üyelerinin de katılımıyla kortej oluşturan emekçiler, Kartal Meydanı’na yürüdü.
Eğitim Sen 5 No’lu Şube üyeleri ve liseli gençlerden oluşan grup ise Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandılar. Tüm Bel-Sen üyesi emekçilerle birleşen emekçiler, Kartal Meydanı’na geldiler. Meydanda BES Yöneticisi Murat Karabudak ve Genel-İş Anadolu Yakası Bölge Temsilcisi Veysel Demir konuşma yaptı. Eyleme, sendikalaştıkları için işten atılan Sabiha Gökçen Havaalanı işçileri, Limter-İş üyesi Tuzla tersane işçileri ile EMEP, ÖDP ve DTP üyeleri de katıldı. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEM

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa