26 Kasım 2009 00:00

İzmir’de güçlü katılım

KESK ve Kamu-Sen’in aldığı karar doğrultusunda dün hayata geçirilen bir günlük iş bırakma eylemi İzmir’de etkili oldu.

Paylaş

KESK ve Kamu-Sen’in aldığı karar doğrultusunda dün hayata geçirilen bir günlük iş bırakma eylemi İzmir’de etkili oldu.
Hastane ve demiryollarında gece saatlerinden itibaren başlayan iş bırakmalara gündüz, vergi daireleri, okullar, adliye ve posta işleme merkezi olmak üzere çok sayıda işyeri katıldı.
İşyerlerinde başlayan eylemler ilçe meydanlarında devam etti Konak Meydanı’nda son buldu. Binlerce kamu emekçisi miting alanını doldururken, KESK ve Kamu-Sen aynı alanda yan yana iki ayrı eylem yaptı.
Posta İşleme Merkezi’nde çalışan emekçiler sabah 08.00’den itibaren işyerinin bahçesinde toplanmaya başladı. Haber-Sen ve Kamu-Sen yönetici ve üyeleri iş yerlerine, “Grevli toplu sözleşmeli sendikal haklarımız için iş bırakıyoruz”, “Bu iş yerinde grev var” pankartları astı. İşlem yaptırmak için kuruma gelen vatandaşlar eylemi desteklediklerini belirttiler.
Burada sendikalar adına yapılan açıklamanın ardından posta emekçileri metro istasyonuna kadar sloganlarla yürüdü.
HASTA YAKINLARI YÜRÜDÜ
Tepecik Hastanesi’nde poliklinikler boşaldı. Hastaneye gelen hasta sayısının az olması da dikkat çekti. Hastanede bulunan hasta yakınları sağlık emekçilerine destek verdi. Ege Doğumevi, Göğüs ve Tepecik Hastanelerinde çalışan sağlık emekçileri işyerlerinde yaptıkları basın açıklamasının ardından Konak Meydanı’na yürüdü. Cadde kenarında toplanan vatandaşlar sağlık emekçilerini alkışladı.
SES İzmir Şubesi’nin güçlü iş yeri temsilciliklerinden olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan sağlık emekçileri iş bırakmaya erken saatlerde sesli çağrılarla başladı. Poliklinik kapısı önünde toplanan 200 dolayında sağlık emekçisi, burada yaptıkları açıklamanın ardından hastane bahçesinde yürüyüş yaptı.
İş bırakma eylemine yoğun olarak katılan BES üyeleri üç koldan geldi. Ana kortej Basmane Vergi Dairesi önünde, Basmane, Konak, Ege Vergi Daireleri çalışanlarıyla oluşturuldu. SGK’ya bağlı bürolar, Kemeraltı Vergi Dairesi Bölge Çalışma Müdürlüğü çalışanları Fevzipaşa Bulvarı’nda BES korjejine katıldı. Yargı emekçileri ilçelerden gelenlerle birlikte Bayraklı Adliyesi’nde buluşarak otobüslerle Konak’a geldi.
Buca’da Eğitim Sen 5 No’lu Şube’nin örgütlü bulunduğu 30 Ağustos İlköğretim Okulu’nda yüzde yüz katılım sağlandı. Kapıya grev pankartı asılarak iki grev gözcüsü görevlendirildi. Grevden bilgisi olmayan veliler öğrencileri ile birlikte ikna edilip geri gönderildi.
Yine Buca’da Genel-İş 5 No’lu Şube, Seyfi Demirsoy Hastanesi SES İşyeri Temsilciliği ve Buca Belediyesi’nde çalışan Genel-İş üyesi işyeri temsilcileri ve işçiler belediyenin önünde toplandı.Halayların ardından Forbes’e doğru yürüyüşe geçildi.
Gediz Atölyeler’de de işbırakan Tüm-Bel Sen üyeleri otobüslerle Konak’a indi. Genel-İş işyeri temsilcileri ve işçiler işyerinde toplanarak Genel Merkez’den gelen açıklamayı okudular.
Karşıyaka’da okullar bazında katılım yüksek oldu. Karşıyaka Vergi Dairesi tamamen boşaltıldı. İş bırakanlar Karşıyaka Belediyesi önünde toplandı, Kent AŞ işçileri de eyleme pankartlarıyla katıldı.
LİSELİLER ÖĞRETMENLERİNE DESTEK VERDİ
Liseli öğrencilerin de pankartlarıyla yer aldığı kortej, Karşıyaka çarşı içinden yürüyerek iskeleye geldi. Emekçiler bindikleri vapura grev pankartı astı.
Bornova Hayrettin Duran Lisesi’nde yüzde 50’nin üzerinde katılımla iş bırakma gerçekleşti. Öğrencilerin çoğu ise okula gelmedi. Eğitim Sen 4 No’lu Şube, Emekli-Sen, EMEP üyeleri Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda toplanırken Suphi Koyuncuoğlu ve Yunus Emre Anadolu Lisesi’nden 100’e yakın öğrenci alana geldi. Buradan Bornova Metro’ya yüründü.
Narlıdere Demokrasi Meydanı’nda Eğitim Sen 6 No’lu şube üyesi öğretmenler, Belediye-İş üyesi işçiler, Eğit-Der, Tokatlılar Derneği, Alevi Bektaşi Derneği ve EMEP üyeleri toplandı ve basın açıklaması yapıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde polikinik, ameliyathane ve laboratuvar hizmetleri tamamen durdu. Acil, yoğun bakım ve yatan hasta servisleri hizmet verdi. Hastanede yapılan basın açıklamasına başhekim yardımcıları ve hocalar da destek verdi. Genç hemşire ve asistanların katımının yüksek olması dikkat çekti.
İŞÇİLER DE İŞ BIRAKTI
Genel-İş 3 No’lu Şube’ye bağlı işyerlerinden İZSU, Park-Bahçeler ve Eşrefpaşa Hastanesi’nde sabah toplantılar yapıldı, bildiri okundu. İşçiler iş bırakarak ve kendi pankartlarını açarak alana geldi. Büyükşehir Belediyesi binasına grev pankartı asıldı.
SİYASİ PARTİLER DESTEKLEDİ
Greve destek veren dört siyasi parti ortak pankart açarak Eski İtfaiye Binası önünde toplandı.
EMEP, DTP, ÖDP ve TKP İl Başkanları, yönetici ve üyeleri, “Şimdi Grev Zamanı Şimdi Dayanışma Zamanı” yazılı pankartla alana yürüdü.
MÜDÜR PANKARTA MÜDAHALE ETTİ
Menemen Endüstri Meslek Lisesi Müdürü, öğretmenlerin astığı, “Bu işyerinde grev vardır” pankartının kaldırılmasını istedi. Öğretmenler, “Biz grevdeyiz bu bizim doğal hakkımız” diyerek kaldırmadılar. Meslek lisesinde ve diğer okullarda dersler yüzde 80 oranında boş geçti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, belediye çalışanları, halk ve öğrenciler toplandı. 500 dolayında katılımın olduğu yürüyüşe işsizler ve demirçelik işçileri de kısmen katıldı. Hükümet Meydanı’nda son bulan eylemde Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen birer açıklama yaptı.

AYNI ALAN AYRI EYLEM
KESK ve Kamu-Sen, aynı alanda iki ayrı miting düzenledi. Kamu-Sen’liler Konak Emekli Sandığı önünde toplandı. Türk-Sağlık Sen Şube Başkanı Ahmet Doğruyol ve Türk Genel Hizmetler Başkanı Mehmet Ali Kalafat yaptıkları konuşmalarda, memurlara verdikleri zamlardan dolayı AKP’yi protesto ettiler.
‘SİZ BU GREVİ HAK ETTİNİZ’
KESK’li kadınlar eylemde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet’le Mücadele Günü’ne dikkat çekerek, “Kreş Günlük Bakımevi, Ebeveyn İzni İçin Grevdeyiz” taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşıdı.
KESK’in mitinginde konuşan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ali Kılıç, AKP Hükümeti’ne, “25 Kasım grevine ülkeyi getiren sizsiniz” diye seslendi. İktidarın yıllardır emekçilerin sorunlarına kulaklarını tıkadığına dikkat çeken Kılıç, emekten, emekçiden sakınılan kaynakların sermayenin emrine verildiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan KESK’li sendikacılar adına konuşan KESK Eski Genel Sekreteri Abdurrahman Taşdemir üç kişilik tecritlerden binlere hitap etmenin olağanüstü bir duygu olduğunu söyledi.
Daha sonra konuşan Tüm-Bel Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ise alanlarda, sokaklarda yapılan her eylemin emekçilere kazanım olarak döndüğünü söyledi. Baykara’nın konuşması sırasında Karşıyaka Belediyesi’nden işten atılan Kent AŞ işçilerinin, Baykara’yı TİS töreninde belediye başkanı Cevat Durak’ı öven sözleri nedeniyle protesto ettikleri gözlemlendi. KESK Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Nihal Kesici ise konuşmasında kadına yönelik şiddetin son bulmasına dönük mesajlar verdi.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

KAYSERİ’DE GENÇLER DE GREVDE!

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...