26 Kasım 2009 00:00

ÜLKE GENELİNDE ETKİLİ
OLDU

Eğitim Sen, SES, BES, BTS, Tarım Orkam Sen, Kültür Sanat Sen, Kamu Sen, İşçi Emeklileri Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, EMEP, CHP, ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla coşkulu bir şekilde alanlara çıkıldı.

Paylaş

AFYONKARAHİSAR
Eğitim Sen, SES, BES, BTS, Tarım Orkam Sen, Kültür Sanat Sen, Kamu Sen, İşçi Emeklileri Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, EMEP, CHP, ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla coşkulu bir şekilde alanlara çıkıldı. Bir çok kamu kuruluşunda iş bırakan emekçiler işyerlerinde greve destek verdiler
BOLU
Bolu’da Kamu-Sen ve KESK’e bağlı sendikalar ayrı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Halaylarla sona eren eylemlere EMEP, TKP ve Halkevi destek verdi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrencileri de kendi pankartları ve taleplerini içeren dövizlerle alanda yerlerini aldı.
KUŞADASI
Kuşadası’nda Tüm Bel Sen ve Eğitim Sen’le birlikte siyasi partiler ve halkın katılımıyla Belediye önünde toplanıp basın açıklaması yapıldı. Açıklamadan sonra maliye emekçileriyle buluşmak üzere yürüyüş yapıldı.
MANİSA
Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde de iş bırakan KESK ve Kamu-Sen üyeleri de basın açıklamaları yaptı. Belediye binası önünde açıklama yapan Türk Eğitim Sen Turgutlu Şube Başkanı İsmail Alsaç, hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini, emekçileri yok saydığını belirterek, bu yüzden haklarını savunarak, üretimden gelen güçlerini kullandıklarını söyledi.
KESK üyeleri de, Turgutlu Karpuz Kaldıran Parkı’ndaki Atatürk heykeli önünde eylem yaptı. KESK Turgutlu Şubeler Platformu ve Eğitim Sen Turgutlu İlçe Başkanı Şerif Müftüoğlu açıklama yaptı. Müftüoğlu, hükümete seslenerek “25 Kasım grevinin nedeni sizsiniz” diyerek, yaptıkları grevin dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
ORDU
Ordu’da KESK ve Kamu Sen “greve” katılımı beklenenin üstünde başardı. Eğitim Sen ve SES şubeleri Şadırvan önünde toplanarak belediye önüne yürüdü. Burada Tüm Bel Sen, BES üyeleriyle buluşuldu. Yaklaşık 500 kişinin belediye önündeki eylemine işçi sendikaları ve parti temsilcileri de katıldı. Belediye işçileri kitlesel katıldı. KESK üyeleri daha sonra Kamu Sen’in eylemine katıldı. İsmetpaşa Caddesi’nde birlikte 1000 kişiyle yürüyüş yapan KESK ve Kamu Sen basın açıklaması yaptı
TOKAT
Tokat’ta okullar çarşamba ve perşembe günü tatil edilse de 25 Kasım Grevi’ne diğer iş kollarından katılım oldukça yoğun oldu. 25 Kasım sabah saatlerinde hastanelere, maliye ve postaneye giden kamu emekçileri herkesi greve çağırdılar, bildiri dağıttılar. Saat 09.30’da Tokat Eğitim Sen Şube binası önünde toplanan kamu emekçileri Tokat Cumhuriyet Meydanı’na yürüdüler. Halka bildiri dağıtımı yapıldı ve sesli olarak talepler dile getirildi. KESK’e bağlı BES, Kültür Sanat Sen, BTS, SES, ESM üyeleri ve Kamu Sen’e bağlı sendikalar iş bıraktı. Maliyede katılım oldukça yoğun oldu.
HATAY
Hatay’da da sabahın erken saatlerinde tüm okulların önüne grev pankartı asıldı. Bir grup KESK’ üyesi Nimet Fahri Öksüz Lisesi önünde toplanarak okul kapısına “Bu işyerinde grev var” pankartını astı. Eylemin Hatay’ın tüm kurumlarında kendini hissettirdiği görülürken, KESK Dönem Sözcüsü Servet Kavukoğlu, grevi başarıyla tamamlayacaklarını söyledi.
KARABÜK
Karabük’te 25 Kasım grevine katılan KESK’e bağlı sendikalara üye kamu emekçileri 10.30’da Karabük Belediyesi önünde buluştu. Alana trafiği kapatarak yürüyüş yaparak gelen KESK’liler sık sık “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz, Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız, Yaşasın örgütlü mücadelemiz, Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek “sloganını attı. Özellikle eğitim iş kolunda grev yüzde yüze yakın katılımla gerçekleşti. Okullar bomboş kaldı. Diğer iş kollarında da grev büyük oranda aksamalara neden oldu. Alanda 1000 kişiye yakın bir kitle vardı.
MERSİN
Salı günü Mersin Valiliği’nin domuz gribini bahane ederek okulları tatil etmesi nedeniyle eylemi bölme girişimine karşı emekçiler tatili tanımayarak alanlara çıktı. Eğitim ve sağlık emekçilerinin grevine dernekler ,siyasi partiler ve halk yoğun ilgi gösterdi. Sendikalarında toplanan emekçiler Tarsus Yarenlik Alanı’na yürüdüler. Kitlesel geçen yürüyüş sırasında halk emekçilere alkışlarla destek verdi.
ÇAYCUMA
KESK ve Türkiye Kamu-Sen’in toplu sözleşme ve grev hakları için Türkiye genelinde yaptığı iş bırakma eylemi Çaycuma’da da KESK ve Kamu-Sen tarafından birlikte gerçekleştirildi.
İlçedeki okulların yanı sıra, vergi dairesi ve PTT’de iş bırakmaya yoğun bir katılım oldu. İş bırakma eylemine katılan sendikalar öğlen saatlerinde Çaycuma Cumhuriyet Meydanı’nda toplantılar. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eyleme ilçedeki siyasi parti sendika, dernek ve meslek örgütü yöneticileri de destek verdi.
ISPARTA
Kamu emekçilerinin grevi Isparta’da yankı buldu. Tabip Odası, Eczacılar Odası, Eğitim Sen, SES, ve BES’in ortak katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşte Basın açıklamasını Eğitim Sen Dönem Sözcüsü Erol Kökten yaptı. EMEP, DHF ve ÖDP de eyleme destek verdi
LÜLEBURGAZ-ÇORLU
Lüleburgaz’da greve yoğun katılım vardı. Özellikle Eğitim Sen’in yoğun katılımıyla okullarda eğitim durdu. Öğrenciler öğretmenlerine destek vermek için alandaydılar. Lüleburgaz’da 2 ayrı basın açıklaması gerçekleştirildi
Çorlu’da Eğitim emekçileri büyük bir oranda olumlu cevap vererek iş bıraktılar. Öğrenci ve velilerin de destek verdiği eylemde Çorlu Lisesi’nde eğitim gerçekleşmezken bazı ilk öğretim okullarında veliler örgencileri okula göndermedi.
İş bırakan sendikalar saat 11.00’de Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması yaparak grevlerinin amacını ve taleplerini dile getirdiler. Eyleme EMEP, TKP yönetici ve üyeleri de destek verdiler. Eyleme Harb-İş ve Deri-İş başkanları da katıldılar.
KOCAELİ
Kocaeli’nde kamu emekçileri, okullar, sağlık ocakları ve devlet hastaneleri, defterdarlık, vergi daireleri, tren istasyonları ve diğer kamu kurumlarında iş bırakarak, yaşamı durma noktasına getirdiler.
Sabah saatlerinden itibaren devlet hastanelerinin önünde SES ve T. Sağlık-Sen üyeleri, grev bildirileri dağıtarak halktan destek istediler. İzmit’teki bazı okullarda da Eğitim Sen, T. Eğitim-Sen ve Eğitim-İş üyeleri, okulların kapısı önünde toplanarak halka bildiri dağıttılar. 25 Kasım grevi nedeniyle hastalar hastanelere, öğrenciler de okullara gitmemeyi tercih ettiler.
BES Kocaeli Şubesi, Kocaeli Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaptı.
Öğle saatlerinde T. Kamu-Sen ve KESK, iki ayrı eylem gerçekleştirdi.
SAMSUN
Samsun’da sabah saatlerinde işyerlerinde bölge bölge bir araya gelen çoğunluğu KESK ve Kamu-Sen üyesi kamu emekçileri, 56 lar’daki ticaret lisesi önünde toplandı. İstiklal Caddesi boyunca bir kaldırımda KESK diğer kaldırımda Kamu-Sen, sloganlar ve dövizlerle şehir kulübü önüne kadar ayrı ayrı yürüdüler. Daha sonra Kamu-Sen Atatürk Anıtı önünde, KESK üyeleri ise Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Mitinge yaklaşık 1500 kişi katıldı. KESK’e bağlı sendika başkanları da konuşmalar yaptılar. Konuşmalarda, hükümetin tavrı eleştirilerek, talepler ve grevin gerekçeleri anlatıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Caddeyi kapatarak yürüyüş yaptılar

SONRAKİ HABER

KAYSERİ’DE GENÇLER DE GREVDE!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...