26 Kasım 2009 00:00

Okullar ve hastaneler boşaldı

KESK ve Türkiye Kamu Sen'in ortak kararıyla dün hayata geçen bir günlük iş bırakma eylemi Ankara'da başta hastaneler, okullar...

Paylaş

KESK ve Türkiye Kamu Sen'in ortak kararıyla dün hayata geçen bir günlük iş bırakma eylemi Ankara'da başta hastaneler, okullar ve vergi daireleri olmak üzere pek çok kamu kurumunda başarıyla hayata geçti. Sabah saatlerinden itibaren işyerlerine girmeyen kamu emekçileri, işyerleri önünde basın açıklamaları yapıp, alanlara çıktı, seslerini yükselttiler. Şehirlerarası tren seferlerinin ve kent içi banliyö seferlerinin de durduğu Ankara'da alanlara çıkan kamu emekçileri, iki ayrı alanda toplanarak Başbakan Erdoğan'ın tehditlerini boşa çıkardılar.
Ankara'da grevin coşkuyla yapıldığı işyerlerinden biri Emekli Sandığı oldu. Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Türk Büro-Sen üyesi emekçiler, işyeri önünde alkış ve sloganlarla seslerini yükselttiler. Maliye'ye bağlı tüm diğer birimlerden gelen kamu emekçileri Emekli Sandığı önünde toplandılar. "Mısır gemi yumurta, sakın bizi unutma", "Memuru hor gören iktidarı zor görür", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganlarını atan emekçilere seslenen Türk Büro-Sen Genel Sekreteri Bayram Öztürk, kamu emekçilerinin sendika ayrımı yapmaksızın birlikte greve çıkmasının önemli olduğunu söyledi. Bu dayanışmanın süreceğini dile getiren Öztürk, "Birlikte mücadelemiz sayesinde grevli toplu sözleşme hakkını alacağız" dedi. Toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki engellerin kaldırılması ve demokratik bir çalışma yaşamı talebiyle emekçilerin birleştiğine işaret eden BES Genel Başkanı Osman Biçer de, "Kamu emekçilerinin grevini yasadışı ilan eden Başbakan Erdoğan'a, 'eyleminiz suçtur' diyen Ankara Valiliği'ne ve SGK Başkanı'na inat eylemdeyiz" diye konuştu.
BİZ BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIZ, YA SİZ?
Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan Türk Eğitim-Sen üyeleri de taleplerini Bakan Çubukçu'ya ve hükümet üyelerine ilettiler. Eğitimciler, "Tayyip Libya'da memurlar burada", "Memurlar burada korkaklar nerede" sloganlarını attılar. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Başbakan'ın grev yapan memurları "bedel ödeyeceksiniz" tehdidine dikkat çekerek, "Biz bedel ödemeye hazırız, siz de o bedeli sandıkta ödeyeceksiniz" diye konuştu.
EĞİTİM SEN'LİLER YÜRÜDÜ
Mimar Kemal İlköğretim Okulu önünde sabah saatlerinde toplanan Eğitim-Sen Ankara 2 No'lu Şube üyeleri, alkış ve sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Yolda TMMOB korteji ile birleşen eğitimciler, Ziya Gökalp Caddesi'ndeki eyleme katıldılar.
Eğitim-Sen Ankara 1 No'lu Şube üyeleri de velilerin de desteğiyle, Tuzluçayır Lisesi önünde toplandılar. Şube Başkanı Doğan Kaya, "Her adımı paralı hale gelen bir eğitim düzeninde velinin de öğrencinin de eğitimcinin de kendi haklarını elde etmesi mümkün olamaz" dedi.
TALEPLERİMİZ HAKLI
Türk Enerji Bir-Sen'in örgütlü olduğu Makina Kimya Enstitüsü önünde toplanan emekçilere seslenen Kamu -Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, haklı taleplerini dile getirmek için bu eylemi yaptıklarını belirterek, kendilerini tehdit eden Başbakan Erdoğan'a ve işyerlerinde amirlerin tehditlerine tepki gösterdi.
TEHDİTLER YOLUMUZDAN ÇEVİREMEZ
İşyerleri önündeki açıklamaların ardından pankart ve dövizleriyle Abdi İpekçi Parkı'na yürüyen Kamu-Sen üyeleri, Sağlık Bakanlığı önünden geçerken seslerini yükselttiler. Ulus, Kızılay, Dikimevi, Maltepe yönlerinden gelerek ayrı ayrı kollardan parka yürüyen Kamu-Sen'lilere Türk-İş Genel Merkezi ve bazı sendikaların yöneticileri, TESK, emekli dernekleri yöneticileri, CHP, MHP ve DSP milletvekilleri destek verdi.
Abdi İpekçi Parkı'nı miting alanına çeviren Kamu-Sen'liler, "Gemileri yaktık geri dönüş yok", "Hükümet Hükümet duy sesimizi, bu gelen memurun ayak sesleri" sloganlarını attılar. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eylemlerinin "yeni bir başlangıç, mihenk taşı" olduğunu, bu mücadelenin ikinci, üçüncü aşamaları olacağını söyledi. Güçlerini haklılıklarından aldıklarını, her türlü sonuca da hazır olduklarını söyleyen Akyıldız, "Tehditleri ve sarı sendikaların grev kırıcılığı bizi yolumuzdan döndüremeyecek" dedi.
Masada uzlaşmadan yana olduklarını ancak karşılığını alamadıklarını belirten Akyıldız, Başbakan Erdoğan'a yine kendi sözleriyle seslendi: "Kulakları var duymazlar, gözleri var görmezler, ağızları var doğruları söylemezler."
'TOPLUSÖZLEŞME YERİ MEYDANLARDIR'
Greve çıkan KESK üyeleri de Kızılay Ziya Gökalp Caddesi'nde toplandı. Eyleme Türk Eczacıları Birliği, TMMOB, Ankara Tabip Odası, DİSK, Atanamayan Öğretmenler Platformu, Dikmen Deresi Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği, Türk-İş'e bağlı Yol-İş 3 No'lu Şube ve Tez Koop-İş ODTÜ Temsilciliği, Petrol-İş, TÜMTİS Ankara Şube ile aralarında EMEP, ÖDP, DTP ve TKP'nin de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve grup katıldı.
Kamu emekçilerini DTP, CHP ve DSP milletvekillerinin yanı sıra EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Harb-İş Genel Başkanı Ahmet Kalfa ve Petrol-İş Ankara Şube yöneticileri de yalnız bırakmadı.
Eylemde konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tuğrul Culfa, grevin kanunsuz olduğunu söyleyen Başbakan'a "Deniz Feneri soygunu yasaya uygun da, bizim grevimiz mi değil" diye sordu.
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de "AKP iktidarı grevi iyi değerlendirmelidir. İktidar bu uyarımızı da dikkate almaz hak gasplarına devam eder, sermaye yanlısı politikalarında inat edecek olursa emekçiler daha geniş ve kapsamlı bir mücadele dönemini başlatacaktır" dedi.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı hükümeti kamu emekçilerinin sesini duymaya çağırırken, TTB İkinci Başkanı Feride Aksu Tanık "Emekçiler, artık toplusözleşme yerinin meydanlar olduğunu göstermiştir " dedi. (Ankara/EVRENSEL)

GREV NOTLARI
* SES üyeleri erken saatlerde hastanelerinin önlerinde toplanıp, açıklamalar yaptıktan sonra, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi bahçesine geldiler. Sağlıkçılar daha sonra 'Masal Bitti - Herkese Sağlık Güvenli Gelecek" pankartıyla eylemin yapılacağı Ziya Gökalp'e yürüdüler. Türk Sağlık-Sen üyeleri ise "Başbakan'a grev aşısı yapacağız" diyerek, Yüksek İhtisas Hastanesi bahçesinde toplanıp, grev nedeniyle hizmet alamayan hastalara karanfil dağıttılar.
* BES Ankara 2 No'lu Şube üyeleri, Tüm Bel-Sen Ankara 1 No'lu Şube ve Kültür Sanat-Sen üyeleri ise Adalet Sarayı önünde bir araya gelerek Atatürk Bulvarı'nı kısa süreliğine trafiğe kapattılar.
* Yapı Yol-Sen üyeleri ile Yol-İş Ankara 3 No'lu Şube üyeleri Bayındırlık Bakanlığı önünde toplanıp, ortak açıklamaların ardından KESK'in buluşma noktasına yürüdüler.
* ODTÜ öğrencileri, greve katılan Eğitim Sen ve Tez Koop-İş üyeleriyle birlikte Eskişehir Yolu'na çıktılar. Yol boyunda bulunan işyerlerinden BES, Kültür Sanat-Sen ve ESM üyeleri de ODTÜ'lü öğrenci ve emekçilerle birlikte yürüdüler.
* Öğretmenlerinin iş bırakması nedeniyle, ders yapmayan öğrencilerin, sokaklarda "Yaşasın grev" diye bağırarak koşturmaları dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Çorum’da emekçilere polis barikatı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...